vineri, septembrie 26, 2008
Lucky, pe malul marii, asta-vara
O sa incercam sa ne vedem din nou in parc, dar pe vremea asta ploioasa iesim doar aici, in zona. Incercam sa evitam noroaiele si baltile, dar nu prea reusim, asa ca ne murdarim de fiecare data cand iesim afara. Mai ales ca Momo are chef de joaca si cand se intalneste cu un prieten de-al lui maidanez, tot pui si el, se fugaresc amandoi fericiti. Dupa reprizele astea de joaca, labutele si burtica ii sunt aproape negre de noroi.
joi, septembrie 25, 2008
MOMO A IMPLINIT 11 LUNI
miercuri, septembrie 24, 2008
Echivalarea varstei cainelui cu cea a omului
Unii proprietari de caini sustin ca un an "cainesc" reprezinta un an de viata uman. Informatia nu e chiar exacta. Ritmul de dezvoltare fizica si longevitatea nu sunt identice la toti cainii, ci depind de talia lui si de conditiile de viata optime (hrana, vitamine, miscare etc).
Pentru Chow Chow, echivalarea varstei cainelui cu anii umani ar arata cam asa:
Vârsta câinelui Echivalare în ani umani
0,5 ani 10 ani
1 an 18 ani
1,5 ani 21 ani
2 ani 27 ani
4 ani 39 ani
6 ani 51 ani
8 ani 63 ani
10 ani 75 ani
12 ani 85 ani
14 ani 95 ani
luni, septembrie 22, 2008
marți, septembrie 16, 2008
K 9 SKIN & COAT SUPPORT
Pentru ca se apropie frigul, trebuie sa incepem curele de vitamine care sa ii ajute pe micutii nostri sa treaca mai usor peste perioada de naparlire si de acomodare cu noul anotimp.
Acizii graşi activi biologic din SKIN & COAT SUPPORT conferă tonus şi elasticitate pielii şi părului. Pătrunderea lor in membrana celulelor epiteliale conferă integritate structurii, previne deshidratarea şi ajută la controlul fluxului de substanţe la nivel celular.
Recomandări:
- blană uscată, mată, fără strălucire, friabilă
- piele uscată
-mătreaţă
-căderea excesivă a părului
-pregătirea pentru concursuri şi expoziţii
- dermatite atopice
Recomandări pentru dozare:Zilnic 1 tabletă / 15 kg greutate corporală.Pentru cainii cu greutatea sub 10 kg, 1/2 tabletă zilnic. Dacă administraţi mai mult de 1 tabletă, se recomandă divizarea necesarului in 2 prize, dimineaţa şi seara.
sâmbătă, septembrie 13, 2008
vineri, septembrie 12, 2008
MOMO MACARONARUL
Momo a mancat astazi trei spaghete. Au fost foarte bune. Cred ca ar fi mancat o farfurie plina, si ar mai fi cerut inca o portie. Dar nu are voie, asa ca i-am dat doar de pofta!
marți, septembrie 09, 2008
Metoda prin care l-am invatat “PAS” pe Momo
In principiu, o sa incerc sa le rezum. Dar inainte de asta, vreau sa va spun ca asa-zisa metoda pe care am aplicat-o eu copiaza doar partial recomandarile din cartile de dresaj.
In ce sens: in toate cartile am gasit numai METODE POZITIVE, adica sa lauzi cainele, sa il recompensezi, sa il mangai etc, ca sa vina la tine, sa il tii langa picior, sa faca sezi, culcat etc. Nu am gasit si METODELE NEGATIVE, adica sa iti spuna ce sa faci in cazul in care nu vine la tine, nu vrea sa faca sezi, nu vrea sa se culce la pamant.
Eu cred ca AMBELE METODE trebuie combinate, insa nu pretind ca ceea ce am facut e si corect. Din intamplare sau din intuitie, a functionat in anumite limite acceptabile, iar Momo se conformeaza. Personal, nu recomand decat metodele pozitive, cele negative nu stiu daca sunt corecte, asa ca nu cred ca trebuie urmate.
Dupa ce l-am scos afara, la plimbare, evident ca am constatat ca tragea in lesa, mai ales cand vedea catei, la care vroia sa ajunga neaparat, ca sa se joace cu ei.
1) METODA POZITIVA
Cand ieseam la plimbare, aveam tot timpul in buzunar cam 20 de bucatele mici fie de pui fiert, fie de morcov fiert (care pe atunci ii placea, acum insa nici nu se mai uita la asa ceva). Tineam recompensa in mana, sa o vada, el statea langa mine, mergand langa picior, cu privirea indreptata numai la mine, asteptand evident sa ii dau bucatica de pui sau morcov fiert. Ii spuneam “Aici, Momo, aici”, el mergea langa mine si il recompensam, mangaindu-l si spunandu-i “Bravo”. Dupa care o luam de la capat, el vrand imediat inca o bucatica de pui.
Cand merge prea in fata, ii spuneam “Aici” si ii aratam bucatica de pui. El venea, manca si primea si mangaierea, in timp ce ii repetam “aici”. Si tot asa, pana a invatat sa stea langa noi si sa nu mai traga in lesa.
Evident, trebuie avut in vedere ca orice caine este un… caine, nu un robot penibil care executa fara gres comenzile date prin telecomanda. E un animal, care gandeste singur si incearca sa inteleaga (in felul sau) de ce trebuie sa faca asa si nu altfel. Trebuie convins ca e bine pentru el sa faca asa cum vrea stapanul.
2) METODA NEGATIVA
Intr-o seara am iesit la plimbare doar eu cu el, fara mami. Tragea disperat in lesa. L-am adus intr-o parte mai ferita a aleii din fata blocului si i-am aplicat o corectie destul de dura. Momo purta lesa, nu hamul (a avut si una, si alta). Timp de cateva minute, ii smuceam lesa foarte tare, tragand-o destul de violent, si ii spuneam tot timpul “Aici”. Ii faceam asa de 3-4 ori, apoi il lasam mai liber, el se oprea in loc, nestiind ce sa faca, apoi eu iar ii smuceam gatul de cateva ori repetat, spunandu-i dur “Aici!”. Va pot spune ca, incepand de a doua zi, cand ii spuneam “Aici”, nu indraznea sa se indeparteze de mine nici macar un centimetru.
De fapt, nu ii spuneam “Aici”, ci “Incet”. Pe atunci, pentru cateva saptamani, foloseam comanda asta, “INCET”. Ulterior, insa, nu am mai folosit-o, inlocuind-o cu “AICI”. Va pot spune cu mana pe inima ca, desi nu am mai folosit comanda aceea, Momo si acum, cand ii spunem uneori “INCET”, incetineste pasul si se uita la noi.
A doua metoda negativa era smucitul lesei (dar mai usor, nu violent) cand mergeam cu el in lesa, spunandu-i in acelasi timp “AICI”. Ii dadeam si bucati de pui, dar, cand incepea sa traga in lesa, il smuceam usor si ii repetam comanda, sa stie de ce e corectat.
PS: dupa cum am spus, avem cateva carti de dresaj. Daca vreti, dati-ne adresele de mail si vi le trimitem.
luni, septembrie 08, 2008
LECTIE DE DRESAJ CU MOMO
Momo este foarte cuminte, si asculta toate comenzile noastre. Cand era mai mic, cum vedea un caine, fugea la el, si puteai sa strigi dupa el cat de tare puteai, ca nu te asculta. Acum, ca s-a marit si are aproape 11 luni, nu mai este atat de disperat sa se duca la joaca. Mai intai se uita bine la caine, daca latra ii intoarce spatele si in cazul in care ii place de el, se duce sa il miroasa.
La plimbare putem sa il tinem lejer fara lesa. Merge in fata noastra, la distanta mica, dar se uita mereu sa vada daca il urmam. Cand ii cerem sa se intoarca, se conformeaza, putin dezamagit, iar dupa ce il laudam si ii zicem: Gata, du-te!, fuge fericit inainte. Si in lesa este cuminte. Nu trage si merge numai langa picior. L-am invatat sa mearga pe partea stanga, ca sa ne fie si noua comod sa tinem lesa.
Alte obiceiuri pe care i le-am cultivat cu timpul: sa stea la periat ( de cele mai multe ori adoarme in timp ce il perii), sa accepte sa ii curatam urechile ( si i le curat mult!!!), sau sa il spal pe dinti.
In concluzie, Momo este foarte cuminte. Nici nu imi doresc mai mult de la el. Este un exemplu pentru un chow-chow!
duminică, septembrie 07, 2008
sâmbătă, septembrie 06, 2008
joi, septembrie 04, 2008
MOMO SI FLUIERATUL
Lui Momo nu ii place fluieratul. Sub nici o forma. Am descoperit asta intr-o seara, cand in joaca am inceput sa fluier si.... iata ce reactie a avut pufuletele!!!
PS: Mormaitul pe care pl auziti este latratul lui Momo. Asa latra el. Este un scump!
marți, septembrie 02, 2008
Caracterizarea rasei Chow Chow
Asadar, nici un caine nu se incadreaza perfect in standardele de clasificare, dar pot fi creionate cateva criterii de prezentare a unei rase, desi acestea nu sunt litera de lege, ci simple jaloane de orientare aproximativa.
Pintre cele mai cunoscute criterii de clasificare sunt cele asumate inclusiv de Animal Planet, care incadreaza rasele de caini pe o scala de la un minim de o stea la un maxim de cinci stele.
Iata caracterizarea rasei Chow Chow:
1) nivelul de energie *
2) cat de jucaus este *
3) nevoia de exercitii **
4) nivelul de afectiune **
5) atasament fata de alti caini *
6) atasament fata de alte animale ***
7) atasament fata de straini *
8) usurinta de a fi dresat *
9) abilitatea pentru paza *****
10) abilitatea pentru protectie ****
11) toaletarea blanii ****
12) toleranta la frig *****
13) toleranta la caldura *
Alte opinii ale chinologi americani sustin (pe aceeasi scala) ca Chow Chow poate fi caracterizat astfel:
1) nivel de energie **
2) cat de jucaus este *
3) nevoia de exercitiu **
4) afectiune fata de familie **
5) prietenos fata de caini *
6) compatibilitate cu copiii *
7) prietenia fata de straini *
8) usurinta de a fi dresat **
9) abilitate de paza ***
10) usurinta de a i se face toaletarea *
11) toleranta la frig *****
12) toleranta la caldura **
13) starea de sanatate generala a rasei **
14) nevoia de a musca, mesteca, diverse obiecte *
15) cat de potrivita este rasa pentru incepatori **
16) “caine balos” **
17) poate fi lasat singur acasa *****
18) adaptarea la viata de apartament ***
19) naparlire *****
20) potentialul de ingrasare ****
21) tendinte de pradator ****
22) sensibilitate la schimbarie din mediul sau **
23) tendita de a latra sau urla *
24) forta de abordare a stapanului **
24) nevoia de a “haladui” de unul singur **
25) inteligenta ** (ACEST CRITERIU CONTROVERSAT VA FI TEMA UNUI POST SEPARAT PE BLOG)