miercuri, mai 21, 2008

POZE NOI CU LEA SI BLUE - LA MULTI ANI, LEA!!!!






Iata noi poze cu domnisoara Lea si motanelul Blue. Lea s-a facut o frumusete. Este o pufoasa splendida, imi vine sa o mananc!!! Adriana, mamica Leei si a lui Blue ne-a povestit ca Lea se simte minunat la tara. Merge in fiecare week-end, iar Vecinii au un curcan de care Lea este fascinata. În plus, Lea s-a apucat de cules capsuni. Se baga sub instalatia de uda si se murdareste ca un purcel...Se comporta bine in masina desi nici ea nu doarme.Lea si Blue se inteleg foarte bine, Blue ii ia din gurita crantanele si mananca din acelasi castronel orezul. Este incredibil cum Lea il lasa sa manance. Lea s-a mai cumintit nu ne mai musca, din dragoste, atata...Mai greu cu parul pe care il lasa desi este periata in fiecare zi.
Lea si Blue sunt doi ingerasi superbi! Abia asteptam sa mai primim poze de la ei. Sa cresteti mari!!!

Pro si contra tunderii Chow Chow -ului

Problema tunderii Chow Chow este destul de dezbatuta printre crescatori si proprietari, nefiind inca transata. Evident, pentru fiecare optiune exista argumente logice pro si contra.

De ce este bine ca un Chow Chow sa nu fie tuns?

- blana protejeaza cainele de praf. Un Chow Chow tuns si plimbat vara prin poteci prafuite sau prin noroaie poate dezvolta iritatii, pentru ca microbii se depun direct pe pielea fara apararea blanitei.


- blana apara cainele de paraziti externi (purici, capuse, tantari etc). Un Chow Chow tuns poate fi atacat mai usor de paraziti.

- blana este o adevarata umbrela de soare. Un Chow tuns si apoi expus mult timp si in mod direct la razele solare isi poate arde pielea, la fel ca un om care sta toata ziua la plaja (pentru ca pielea Chow Chow -ului nu este obisnuita sa fie expusa direct mediului exterior)

- cainele nu are glande sudoripare, prin care care sa transpire si astfel sa se racoreasca, decat in pernutele labutelor. Un caine nu se racoreste decat prin doua modalitati. Una, prin intermediul limbii. Principalul ventilator al corpului este limba, prin care circula la suprafata sangele, racindu-se datorita respiratiei puternice si scazand astfel temperatura corpului. Asa se explica de ce cainii respira vara cu limba scoasa afara din gura, pentru a se ventila. A doua modalitate de racorire este prin pernute, care transpira, racind astfel pielea si sangele care circula mai apoi catre organele interne.

Argumentele impotriva tunderii unui Chow s-ar putea baza pe o faptul ca aceasta rasa are “blana dubla, alcatuita din parul exterior si din puful interior, moale si lanos.



In regiunile tibetane de provenienta ale Chow Chow -ului, iernile sunt de-a dreptul siberiene, iar verile pot deveni toride, aceasta rasa fiind nevoita sa se adapteze la ambele cazuri. “Subparul” (puful interior) este considerat a fi o protectie naturala contra frigului, Chow Chow-ul fiind astfel adaptat la iernile montane.

Odata cu apropierea verii toride, Chow Chow –ul incepe sa naparleasca, pentru a da jos in principal exact acest subpar de care vara nu mai are nevoie.

Asadar, in timpul verilor toride, un Chow Chow isi pierde subparul bun pentru frig si isi pastreaza dupa naparlire in general doar blanita externa, deasa si stralucitoare (special facuta pentru a retine cat mai putin din caldura razelor solare), protejandu-i in acest fel pielea deschisa la culoare.

In momentul in care un Chow Chow este tuns la inceputul verii sau primavara, mai intai ii va creste subparul (facut sa ii tina cald), pana ca blanita externa sa atinga lungimea potrivita pentru a se echilibra temperatura corporala. Asta ar insemna ca, daca este expus direct soarelui de vara (cand sunt 40 de grade), pielea unui Chow tuns, caruia i-a crescut deocamdata doar subparul, va suferi intens de caldura, sa nu va mai fi protejata de blana exterioara (lucioasa si deasa), ci va fi expusa, de fapt, razelor solare.


De ce este bine ca un Chow Chow sa fie tuns?



- in blanita nu vor mai intra diversele impuritati (praf, noroi etc), parul nu I se mai incalci, nu va mai mirosi, iar pielea poate fi stearsa rapid cu un prosop umed

- parazitii externi (purici, capuse) nu mai au firele de par de care sa se agate, astfel ca dispare problema a bolilor transmise de acestia. In plus, cu un antiparazitar bun, nici tantarii nu se vor apropia de pielea cainelui

- daca sunt tunsi la momentul potrivit, cainii nu mai sunt inerti, extenuati si toropiti de caldura in timpul verilor toride, ci redevin jucausi si veseli, astfel ca toamna incepe sa le creasca blanita, iar in ianuarie nu se mai poate spune daca au fost tunsi sau nu

- nimeni nu lasa in plin soare, ore intregi, un caine, indiferent daca e tuns sau nu, deci expunerea directa la radiatiile solare a unui Chow tuns iese din discutie. Astfel, pentru a-i fi mai racoare, el poate fi tuns, cu conditia sa nu fie dus la plaja sau sa fie tinut fara o protectie solara (cusca, paravan etc)

- desi cainele se racoreste prin limba si pernute, dupa tundere pielea sa va resimti inclusiv micile adieri de vant, racind astfel intreaga piele si inclusiv sangele care circula pe suprafata acesteia ulterior catre organele interne, echilibrand temperatura corporala

MO-MO


Deocamdata, tinand cont ca Mo-Mo a naparlit foarte mult, el si-a pierdut cea mai mare parte a subparului, aratand de parca ar fi fost deja tuns. Deci nu cred ca se impune o eventuala vizita la frizeria canina. Evident, a inceput si el sa sufere de caldura, bea apa multa, inauntru sta numai pe gresie, iar afara cauta umbra. Incepand cu zilele acestea nu mai este indicat sa il scoatem la plimbare in plin soare. El se plimba 10-15 minute dupa-amiaza, insa numai in spatele blocului, la umbra, sa faca pipi, dupa care urca inapoi in casa. Preferam sa il scoatem dimineata si seara, pe racoare, cate o ora (uneori iese seara de doua ori, ultima data doar un sfert de ora, inainte de culcare).

Dincolo de teoriile referitoare la tunderea sau interdictia tunderii, daca vom vedea vara aceasta ca Mo-Mo suporta cu mare greutate caldura, poate vara viitoare il vom tunde, desi inclinam sa nu o facem, tocmai pentru a-l lasa asa cum este el “de la natura”.

Unii crescatori recomanda baile zilnice cu apa rece (nu de la frigider, evident, ci de la robinet). In zilele foarte calduroase, unii isi uda cainii cu furtunul sau ii baga in cada chiar de mai multe ori pe zi, pentru a-i racori.