duminică, februarie 01, 2009

Cum sa calculezi greutatea ideala a cainelui

Am gasit o formula care arata cum sa calculezi greutatea ideala a cainelui adult. Acest tabel s-ar aplica tuturor raselor, nu doar pentru chow chow. La prima vedere, formula de aflare a greutatii normale a cainelui pare complicata, dar este foarte simplu de calculat, dupa modelul concret (in cazul in care explicatia nu este foarte simplu de inteles).

Important este sa se cunoasca greutatea catelului atunci cand a avut 4 luni. Aceasta se inmulteste cu 2, dupa care se adauga 20% la totalul obtinut in urma inmultirii. Rezultatul este greutatea cainelui la maturitate.

Daca greutatea la maturitate este G, iar greutatea la 4 luni este Q, atunci formula este:

G = 2Q + 2Q/5

La 4 luni, Momo a avut in jur de 12,5 kg, ceea ce inseamna ca Q este 12,5. Inmultita cu 2 este 25, asadar 2Q este 25.

G = 25 + 25/5 = 25 + 5 = 30. Asadar, la maturitate Momo ar trebui sa aiba in jur de 30 de kilograme.

Un catel care la 4 luni a avut 10 kg, la maturitate ar avea 24 kg. Un catel care a avut la 4 luni 17,5 kg, cand va fi adult ar avea in jur de 42 kg.

Am pus cateva cuvinte aici despre evolutia in greutate a lui Momo pana la 12 luni. Tabelul este aproximativ, pentru ca nu toti cainii au aceeasi conformatie, aceeasi greutate, acelasi ritm de crestere.

La un an, Momo a avut 28 de kg. Acum o luna avea 26 de kilograme, dupa ce nu mancare nimic 2 zile, iar tot ce bea voma imediat, probleme cauzate de inceputul de bronsita. De fapt, mai intai a avut problema la picior, dupa care a urmat bronsita. De fiecare data a facut injectii (antibiotice, antiiflamatoare etc) si a luat pastile. Medicamentele i-au inhibat pofta de mancare, iar starea de boala l-a slabit.

Am facut si marea prostie sa ii schimbam mancarea exact in momentele astea, cand el era bolnavior si facea injectii, astfel ca bineinteles ca slabit.

Intre timp si-a revenit. Depaseste 28 de kilograme, ia in greutate, e in forma, vesel, alearga ca un nebun cu toti cateii vagabonzi, e fericit, se joaca prin casa cu mingiute de unul singur, a sarit chiar in pat la mami, sa o pupe dimineata, dupa ce a venit de afara (ceea ce nu a mai facut de asta toamna).

Pentru orientare, am pus aici o prezentare cu poze si descriere a modului cum se poate determina daca un caine e slab sau gras. Sunt cateva metode simple de a vedea daca un caine e slab sau gras.