joi, august 28, 2008

Alimentatia "naturala" a cainelui, "PRO SI CONTRA"


Hranirea cainelui cu produse cat mai naturale, cu carne cruda, prezinta, din punctul de vedere al multor cunoscatori in domeniu, atat avantaje cat si dezavantaje.

Avantajul principal al unei alimentatii de acest gen, mult mai complexa decat cea cu mancare uscata sau cu mancare de casa consta in valoarea incontestabila a substantelor nutritive, care se gasesc in produsele naturale.

Dezavantajul – este un stil de hrana care necesita mult timp, dificultate in echilibrarea alimentatiei si uneori, imposibilitatea de a gasi in comert produse “proaspete”.

Iata cateva tipuri de produse care ar trebui sa devina “obligatorii” in hrana cainelui, in opinia celor care promoveaza acest tip de alimentatie:
CARNEA CRUDA

Produs principal in alimentatia cainelui si o sursa de proteine cu valoare nutritiva ridicata. In alimentatia cainelui, care primeste doar hrana naturala, aceasta trebuie sa fie de nu mai putin de 30% din volumul total al mancarii. Carnea poate fi de: vita (preferabil), manzat, miel (care nu este grasa) cu exceptia carnii de porc. Carnea trebuie neaparat sa fie proaspata, preferabil taiata in bucatele.


SFAT: carnea tocata nu este recomandata, pentru ca se asimileaza mai greu. Pentru cainele adult pot fi utilizate si derivatele din carne fierte - stomac, inima, ficat, plamani.


OASELE
Nu reprezinta o hrana pentru animale, insa pot fi folosite la prepararea supelor. Incepand cu 2 luni, catelul poate primi os de vita mare - rozandu-l catelul isi antreneaza musculatura maxilarelor si curata dintii de tartru.

SFAT: In nici intr-un caz sa nu dati oase tubulare - aschiile provenite de la acestea pot rani grav intestinele. De asemenea, oasele fierte pot duce la constipatie.

PESTELE

Sursa valoroasa de proteine si substante minerale. Pestele oceanic se da crud, curatat in prealabil de oase si taiat bucati (pentru catelusi, la canii adulti poate fi dat intreg, cu tot cu oase). Pestele poate fi dat 1 - 2 ori pe saptamana in loc de carne (portia de peste la greutate trebuie sa fie de 1,5 - 2 ori mai mare decat cea de carne, deoarece valoare nutritiva a pestelui este mai mica decat cea a carnii).





SFAT: Pestele de rau este permis doar fiert (multi pesti de apa dulce sunt purtatori de viermi). Atentie! Unele tipuri de pesti oceanici sau de apa dulce contin un ferment care distruge vitamina B1!


OUALE

Produs cu valoare nutritiva ridicata. Cu toate acestea, albusul crud se asimileaza greu, si contine o substanta care distruge vitamina H - asa ca oul e mai bine sa fie fiert, sau doar galbenusul crud (in combinatie cu alte produse). Nu se recomanda a se da mai des de 1-2 ori pe saptamana.






LACTATELE

Branza de vaci, chefir, iaurt etc. sunt utile pentru canii de orice varsta. Pe primul loc se situeaza branza de vaci, fiind sursa principala de calciu usor asimilabil si proteina valoroasa.

SFAT: Laptele integral este mai bine sa fie exclus din ratia cainilor adulti - nu se asimileaza in organism si provoaca dereglari ale stomacului.




CEREALELE

Orezul, ovazul, trebuie sa intre in alimentatia cainelui in cantitati mici. Painea - in cantitati mici sub forma de paine uscata, preferabil din faina de secara sau graham.

LEGUMELE

Morcov, varza dovleac, dovlecei si alte legume sunt folositoare - se dau rase sau taiate marunt. Verdeata cruda - patrunjel, salata, marar, ceapa verde au un continut bogat de vitamine..Fructe - de obicei de dau in cantitati mici in calitate de desert.

RECOMANDARI:

- In cazul alimentatiei naturale, in ratia cainelui trebuie sa intre neaparat Vitamine si Minerale separat.
- Produsele care nu sunt preferabile in alimentatia canilor: fainoase (paste, paine din aluat de cozonac), cartofi (practic nu este asimilat in organism), mazare, fasole, dulciuri, produse sarate sau otetite, mezeluri, oase tubulare.
- In mancare nu se adauga condimente (piper, frunza de dafin, etc).
- Daca decideti sa treceti cainele de la alimentatia "naturala" la hrana uscata , faceti-o treptat, in decursul a 1-2 saptamani.