miercuri, aprilie 23, 2008

De ce vomita unii catei cand sunt plimbati cu masina?


De obicei, cateilor le place sa se plimbe cu masina, impreuna cu stapanii. Exista insa caini carora le e teama sa urce in masina, manifestandu-se fie prin refuzul de a intra in vehicul, fie printr-o agitatie disperata, fie catelul vomita in masina.

Cine are un astfel de catel, trebuie sa isi dea seama care a fost factorul care i-a provocat mnifestarea respectiva. De asemenea, stapanul trebuie sa isi dea seama daca micutului i-a fost frica de masina dintotdeauna, sau daca teama a aparut mai tarziu, si eventual in urma carui eveniment.

De obicei, cainii se tem de drumurile cu masina pentru ca le asociaza cu diverse situatii negative. Exemplu: daca transportati catelul cu masina la veterinar, dar nu si in parc sau spre locuri unde el se joaca sau se intalneste cu alti catei. Catelul invata ca suferinta si neplacerea indurate la veterinar sunt asociate cu plimbarea cu masina, astfel ca frica de veterinar se rasfrange si asupra plimbarii.
Stapanul poate incerca inmultirea drumurilor "inofensive" sau cu final placut pentru caine. De exemplu, el poate iesi la plimbarea zilnica in parc; el poate merge la veterinar si atunci cand nu trebuie sa fie vaccinat, rugand doctorul sa il mangaie si sa il recompenseze. De asemenea, cainele se poate plimba cu masina pentru 2-3 minute, apoi coborat si recompensat.

Catelul se poate teme de masina ca atare (de aspect, miros, dimensiune, zgomot, miscare etc), vomitand sau facand pipi inauntru. Cainele trebuie expus treptat si gradual la stimulul care produce teama. Astfel, in primele cateva zile, doar veti plimba cainele in jurul masinii parcate, fara a avea motorul pornit. Apoi veti deschide portierele masinii si veti repeta plimbarea in jurul masinii, eventual jucandu-va cu cainele si oferindu-i cate o gustare. Dupa alte cateva zile veti incerca sa determinati cainele sa intre in masina, rasplatindu-l de fiecare data cand o face de bunavoie si fara a-l forta daca refuza sa intre.

De asemenea, cainele poate fi implicat in jocuri, in interiorul masinii, pentru a intra cu placere, cu portierele deschise si motorul oprit. Ulterior, portierele pot fi inchise treptat, una cate una, pana vor fi inchise toate, iar cainele nu va da semne ca ar vomita sau ar face pipi.

Catelul trebuie recompensat de fiecare data cand intra de bunavoie in masina. Daca va sta in masina cu motorul oprit si usile inchise, se poate porni motorul, fara ca masina sa se deplaseze. Daca vrea sa iasa afara, trebuie sa fie lasat. Dupa ceva timp, se pot face drumuri scurte, de pana intr-un minut, cu masina. Treptat, se ajunge la cativa kilometri.

Daca s-a obisnuit cu masina, catelul trebuie sa fie plimbat macar o data pe saptamana, pentru a se obisnui cu noul mod de viata. Plimbarile acestea regulate trebuie sa aiba o componenta placuta pentru caine, de exemplu sa fie dus in parc sau intr-un loc de joaca. catre un parc sau alt loc preferat de joaca. Recompensati catelul cand intra in masina.



Important!!!! Cainele nu trebuie batut daca nu vrea sa intre in masina. De asemenea, stapanul nu trebuie sa tipe la el sau sa il bruscheze. Asta nu va face decat sa ii accentueze teama.Un caine poate avea rau de masina dupa mai mult timp de plimbare. Dupa 2-3 sau 4 ore de mers, el poate incepe sa vomite. Solutia poate fi luarea unor pauze. E nevoie de pauze lungi si dese, cheia marilor succese in plimbarea cateilor cu masina.