miercuri, iunie 04, 2008

OASELE, UN PERICOL PENTRU SANATATEA CAINELUI?!

Oasele pot reprezenta o sursa de calciu pentru un caine, desi, daca i se ofera o dieta echilibrata, va avea deja suficient calciu si nu este obligatoriu introducerea in alimentatie a oaselor, indiferent cat de tentati suntem sa facem acest lucru, in ideea ca le facem pe plac animalutelor noastre. Se stie ca tuturor cainilor le place sa roada cate un os – este gustos, ii face sa-si exerseze maxilarele, ii ajuta sa-si mentina dintii curati si ii tine ocupati ore in sir. Cu toate acestea, exista cateva reguli de care trebuie sa tineti cont, pentru a nu periclita sanatatea catelului.

REGULI PRIVIND INTRODUCEREA OASELOR IN ALIMENTATIE

- Nu uita sa-i dai catelului doar oase medulare, care nu se sparg si nu cauzeaza rani grave in interior.
- Nu-i oferi niciodata cainelui oase de pui, iepure, cotlet sau oase de peste.
- Nu-i oferi niciodata cainelui osul de miel de la friptura.
- Cele mai bune oase ar fi un produs de mestecat creat pentru a mentine gingiile si dintii sanatosi, produse pe care le gasiti in pet-shop-uri.

ATENTIE!
Când este vorba de oase, cea mai bună regulă este să nu îi daţi nimic gătit, mai ales dacă osul provine de la pui. Oasele preparate îşi schimbă compoziţia chimică şi se pot desface în aşchii, foarte periculoase dacă se înfig în gât.

CE PROBLEME POT CAUZA OASELE

- Oasele subtiri, cum sunt coastele sau oasele de peste, pot ramane cantonate in gat sau pe bolta palatina (plafonul cavitatii bucale) putand provoca leziuni serioase ale tesuturilor inconjuratoare si chiar sufocarea cainelui.
- Chiar si oasele de vita mari (humerus, femur, etc.) pot induce probleme mai mult sau mai putin grave. In functie de forta muscaturii cainelui, pana si aceste oase pot fi sfaramitate si inghitite nemestecate.
- Oasele de pui si de curcan sunt in mod deosebit periculoase. Ele sunt mult mai fragile si pot fi sparte cu o mai mare usurinta. Aschiile sau fragmentele de oase pot determina perforatii la nivelul gurii, esofagului, intestinului subtire si colonului, producand traumatisme interne deosebit de grave care de multe ori se soldeaza cu moartea animalului.

CE TREBUIE SA URMARITI LA CAINE, DACA A MANCAT OASE:

- Eforturi disperate de a respira
- Eforturi de a defeca
- Lipsa defecarii
- Diaree cu sange
- Cainele isi introduce labuta in gura avand tendinta de a scoate ceva
- Lipsa apetitului
- Voma

RECOMANDARE

Cel mai sigur lucru pe care il poti face este sa-i oferi cainelui tau numai oase care au fost special concepute pentru a fi rontaite de caini. Astfel, in pet-shop-uri se gasesc oase si alte jucarioare din piele presata de vita, care pot fi o buna alternativa. Cu toate acestea, trebuie sa aveti in vedere ca si aceste oase comerciale, date in cantitate excesiva, pot determina constipatia cainelui vostru. In plus, daca catelul sufera de probleme de piele sau digestive, acestea sunt INTERZISE! O la fel de buna optiune sunt jucariile din cauciuc pline, mai greu de distrus si deseori aromatizate.