joi, mai 06, 2010

Tratament pentru dermatita

Am aflat ieri: problemele de piele pe care le are Momo sunt de la un stafilococ. Blanita i-a fost afectata in cateva locuri punctuale, pe portiuni mici, unde a facut un fel de matreata, apoi a inceput sa ii cada parul, apoi sa ii fie afectata pielea, aproape pana la sange. Nu se vede, dar ne-am ingrijorat constatand ca, desi i le vindecam rapid cu Triderm, apareau altele, la fel.

L-am dus vineri dimineata la Facultatea de Medicina Veterinara, sa ii facem un control. Am asteptat aproape 3 sferturi de ora in fata cabinetului unde se fac consultatii. Doctorita era inconjurata de studenti, care studiau cazurile venite la consult. Nu am mai putut astepta, asa ca am vorbit cu o asistenta care trecea pe acolo. Ea a chemat un coleg, care i-a luat o mostra de piele si cateva fire de par dintr-o zona afectata. Apoi am mers vizavi, unde am lasat eprubeta. Normal, am dat niste bani, pentru ca ne-au ajutat, in loc sa ne lase sa asteptam fara sens.

Analizele sunt bacteriologice (detectare de germeni si bacterii) si micologice (detectare de ciuperci). Primele analize sunt gata dupa o zi-doua, celelalte dupa 3 saptamani.

Ieri am primit rezultatul analizelor bacteriologice: cainele are staphylococcus intermedius. Ca sa va spunem sincer, suntem cumva usurati ca i-au gasit ceva si ca nu e vreo boala sau alergie ciudata care sa nu fie depistata.

Tratamentul este destul de simplu: un antibiotic special impotriva stafilococilor, de la farmacia umana: Cefaclor. Si Essentiale, pentru protectia ficatului la efectul antibioticului. Cefaclor ia una la 12 ore, timp de o saptamana. Iar Essentiale una pe zi timp de o luna. Noi ne gandeam sa ii dam si lui Liv 52, dar medicul veterinar de la facultate ne-a spus ca la caini nu are efect si sa ii luam Essentiale.

Speram sa functioneze tratamentul: din cate ne dam seama acum, otita si dermatita pot fi efectul stafilococului respectiv.

Ne mira de unde a luat Momo stafilococul asta: Maya nu are nimic, cainii din parc sunt sanatosi, fara probleme de piele. Cine stie...

UPDATE 1: Am citit pe net ca un asemenea stafilococ poate intra in organism si datorita unei ciupituri de purice, intr-o zona vulnerabila. Cica puricii si capusele pot transmite asemenea stafilococi - lucru pe care nu prea il intelegem, dar, in fine... Am mai inteles ca stafilococii astia pot fi luati si de la un alt caine, care insa are o imunitate mult mai puternica si nu este bolnav.

Oricum, cred ca este mai bine ca i-am luat lui Momo si zgarda anti-purici si anti-capuse, noi deparazitandu-l extern lunar cu Advantix si Frontline. Masura de precautie este buna si pentru protejarea impotriva babesiozei.

Medicii veterinari ne-au spus ca se confrunta cu o adevarata explozie de babesioza acum, multi caini murind de la aceasta boala crunta transmisa de capuse. Noi am mai scris despre subiectul babesiozei, al bolilor de caini si pisici.

UPDATE 2: continuam prezentandu-va comentariul Ancai, foarte pertinent:

Chow-chow-ul este o rasa cu sensibilitati genetice renale. Verificati functia renala in toate aspectele ei (Creatinina, uree, analiza urinei, chiar si o ecografie) si, daca toate acestea sunt in regula, efectuati un tratament pentru stafilococ.

Cand rinichii nu functioneaza normal apar diverse probleme (de piele, de inima, de tensiune, digestive). Ele sunt secundare functionarii proaste a rinichilor sau, mai bine zis, cauzate de amoniacul din sange, si daca nu se corecteaza acest lucru, va da dintr-o boala in alta.

De multe ori cainii din aceasta rasa fac alergii la medicamentele perfuzabile care contin aminoacizi si care se utilizeaza in cabinete ca sustinere generala si ajutor hepatic. ATENTIE : ESSENTIALE CONTINE AMINOACIZI.

Liv 52 este un drenor hepatic (varsa bila si goleste ficatul).

Cele doua medicamente sunt complet diferite, nu trebuie comparate: Essentiale este un medicament de sinteza, deci chimic, in timp ce Liv 52 este un amestec de substante din plante. Pot sa va spun din experienta ca datorita Essentialelor multa animale au facut gastrita.