sâmbătă, iunie 06, 2009

PROBLEME DE SEZON

Puricii si capusele

Parazitii externi sunt foarte periculosi, atat pentru caine, cat si pentru stapan, iar in perioada verii, acestia se inmultesc si se raspandesc mult mai usor. Chiar daca esti foarte atenta la fiecare miscare a patrupedului tau, nu ai cum sa eviti ca acesta sa intre in contact cu iarba, pamantul, trotuarul sau cu alti caini, de unde s-ar putea pricopsi cu paraziti externi.
In afara de mancarimile provocate la nivelul pielii, acestia pot infecta cainele si cu paraziti interni prin ciupituri. Pentru a preveni sau a trata aceasta problema, este bine sa consulti un medic veterinar care iti va recomanda niste picaturi, in functie de greutatea si varsta cainelui.
Acestea se aplica pe ceafa, acolo unde cainele nu se poate linge. Efectul lor poate dura pana la 2-3 luni.
O alta modalitate, mai putin eficienta, ce-i drept, este lesa impotriva puricilor si capuselor, dar efectul acesteia este de scurta durata, iar la cainii de talie mare nu prea da rezultate.

Colita

Cainii sunt niste pofticiosi din nastere. Ar manca nonstop si cam tot ce mananci tu, ceilalti membri ai familiei sau ce se gaseste la indemana lui, pe masa din bucatarie, in gunoi sau pe afara. In aceste conditii, este greu sa-l determini sa manance numai ceea ce trebuie si astfel apar afectiunile stomacului, care pot merge de la o simpla diaree, pana la o colita cu mari complicatii, daca nu este tratata la timp.
Simptomele sunt: scaun moale, apos sau cu mucozitati, senzatie continua de defecare (cainele se asaza in pozitia de a-si face nevoile, dar nu reuseste), voma, febra, lipsa poftei de mancare, apatie.
Du cainele la doctor imediat ce descoperi aceste simptome si va primi un tratament medicamentos care, dupa caz, il va pune pe picioare in cateva zile.
Nu uita ca obiceiurile lui alimentare sunt responsabilitatea ta.

Boli provocate de bacterii

Vara, cainii sunt scosi la plimbare mai des si se socializeaza mai mult cu alti caini, motiv pentru ca „schimbul“ de bacterii cauzatoare de boli sa se faca mult mai usor.
Simptomele acestor boli sunt, oarecum, obisnuite la caini si nu ies in evidenta foarte tare: voma, diaree, lipsa poftei de mancare, apatie. Ele pot ascunde, insa, boli grave cum sunt leptospiroza, bruceloza si tuberculoza, iar masculii sunt cei mai expusi acestor boli.
Impotriva leptospirozei, se face un vaccin la 8 saptamani, care se repeta anual, deci e mai mica probabilitatea ca boala sa fie contactata intre aceste perioade.
Bruceloza se transmite de la cainii bolnavi la cainii sanatosi, cel mai des prin contact sexual, deci mare atentie cu cine se imperecheaza cainele tau.
Tuberculoza se transmite foarte usor prin contactul cu alte animale bolnave, deci fii foarte atenta cu cine se joaca sau se bate cainele tau, pentru ca orice rana il poate infecta.
Numai doctorul veterinar poate pune diagnosticul si stabili tratamentul.
Aceste boli pot fi fatale pentru caine si sunt transmisibile si la om.

Insolatia

Soarele si caldura sunt la fel de insuportabile pentru caini cum sunt si pentru oameni. De aceea, este bine sa feresti ciinele de plimbarile lungi la orele pranzului, expunerile indelungate la soare sau caldura excesiva si privarea de apa.
Nasul uscat si fierbinte, limba scoasa si uscata, moleseala si apatia sunt semnale de alarma care trebuie luate in seama. Du cainele intr-un loc racoros si da-i apa proaspata cat mai repede. daca starea de rau persista, consulta un doctor veterinar.

Accidentele

Cei mai multi caini mor sau raman schiloditi din cauza accidentelor provocate de masini. O simpla privire pe sosele sau autostrazi iti va confirma acest trist adevar.

Daca pe cainii comunitari nu are cine sa-i protejeze, cainele tau nu ar avea motive sa ajunga sub rotile unei masini. De aceea e bine sa tii cont de niste reguli simple:


- invata cainele de mic sa stea linistit in prezenta masinilor, biciclistilor, oamenilor straini, copiilor etc.
- invata-l sa mearga in lesa si tine-l cat mai aproape de tine, in zonele intens circulate.
- da-i drumul din lesa numai daca ai certitudinea ca se va intoarce cand il strigi si numai in locuri ingradite, departe de agitatia strazii.
- nu uita ca este, totusi, un animal si ca diverse obiecte, vietati, zgomote sau miscari ii pot provoca reactii imprezivibile.