miercuri, noiembrie 19, 2008

Căldura le face pe căpuşe să treacă de la câini la oameni

Căldura poate modifica foarte mult comportamentul căpuşelor care parazitează animalele de companie, în special câinii, făcându-le să se ataşeze de oameni, susţin concluziile unui studiu realizat de cercetători francezi, studiu ce atrage atenţia asupra riscului declanşării unor epidemii în rândul oamenilor provocate de bolile transmise de căpuşe, în contextul încălzirii climatice globale.

Căpuşele sunt nişte acarieni care se hrănesc cu sângele animalelor gazdă şi îi pot parazita şi pe oameni. Prin procesul lor de hrănire cu sânge, aceşti paraziţi pot transmite zeci de boli, dintre care cele mai răspândite sunt maladia lui Lyme şi meningoencefalita.

Conform studiului, cazurile de îmbolnăvire, în urma transmiterii unui agent patogen prin intermediul căpuşelor la oameni, au fost mult mai numeroase în cursul anilor 2003 şi 2005 când s-au înregistrat veri foarte călduroase. '

"Nu înţelegem încă de ce am înregistrat o astfel de discordanţă cu sezonalitatea căpuşelor, care, în cazul câinilor, sunt în special active în cursul primăverii şi nu vara", au comentat autorii studiului.

În cadrul studiului a fost realizat un experiment în care au fost folosite două grupuri de căpuşe de câine, Rhipicephalus sanguineus. Un grup de căpuşe a fost incubat timp de 24 de ore la temperatura de 40 de grade Celsius, iar celălalt grup a fost incubat la temperatura de 25 de grade Celsius.

Apoi ambele grupuri de paraziţi au fost puse în contact cu omul, iar rezultatele au fost spectaculoase: 50% dintre căpuşele incubate la 40 de grade Celsius s-au ataşat de o gazdă umană, faţă de nici o căpuşă din grupul celor incubate la 25 de grade Celsius.

În cazul în care schimbările climatice globale pot favoriza proliferarea acestor paraziţi, creşterea temperaturii poate modifica şi afinitatea acestor paraziţi pentru un organism gazdă sau altul, omul fiind o posibilă ţintă, caz în care medicii s-ar confrunta cu o creştere semnificativă a numărului de afecţiuni declanşate de parazitarea cu căpuşe.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate marţi, pe site-ul revistei PLoS Neglected Tropical Diseases.