In urma cu 4 luni, am decis sa ii schimbam mancarea lui Momo, de la Royal Canin la Acana. Am considerat ca era o schimbare in calitate a hranei, facand o analiza a ingredientelor. I-am dat pana acum doi saci de Acana Lamb & Rice, miel si orez. Lui Momo nu prea i-a placut gustul, dar ii faceam combinatie cu conserva, cu pilaf, cu ciorbica, astfel ca le manca.
Intre timp, am vazut ca Acana isi schimba produsele, imbunatatindu-si marcile cu ingrediente mai bune si mai sigure. Cele vechi urmeaza sa dispara, pentru a fi inlocuite cu noile produse.
Asa ca am ales Acana Pacifica, mai ales ca vroiam sa ii mai schimbam gustul vechilor bobite cu miel, care nu ii placeau. Noua mancare e scumpa, sacul de 13,5 kg costa 188 RON. Noi ii cumparam de pe petshop-uri online.
Evident, Momo face nazuri, dupa cum ne si asteptam. A mirosit castronelul cu noua mancare, a pufnit nemultumit si s-a indepartat. Desi ii era foame, astepta, ca de obicei, sa ii dam si putina conserva de pui printre bobite. A asteptat degeaba. I-am pus o bobita in gura, dar a scuipat-o. Dupa care si-a dat seama ca noua mancare nu e rea deloc, asa ca, mai de foame, mai de curiozitate, s-a apucat sa manance.
A doua zi, dimineata, aceeasi poveste: astepta cele cateva firicele de pui in mancare. Nu a primit, dar, dupa ce i-am dat o bobita in gura, a inceput sa manance.
Momo e mofturos, l-am invatat cu mancare ciorbite, pilafuri, bucatele de pui, conserve, asa ca boabele i se par ca o pedeapsa.
Fosta mancare, Acana Miel si Orez, avea avantajul ca avea un nivel mic de proteina, 23%, si avea mai putine ingrediente nesigure fata de alte produse de pe piata. Era o mancare cotata cu doar 3 stele, principalele critici vizand faptul ca avea prea putina sursa de carne, ceea ce pentru noi nu era deloc o problema, pentru ca oricum ii dadeam carne de pui in bobite, ca sa aiba gust, astfel ca procentul de carne era pana la urma cel potrivit.
Acana Miel si Orez contine, insa, pulpa de sfecla, un ingredient despre care deocamdata nu se stie daca este sigur pentru caine. Pulpa de sfecla de zahar intra in componenta majoritatii mancarurilor pentru caini de pe piata. Aceasta este reziduul uscat dupa ce planta a fost curatata si uscata in procesul de fabricare a zaharului. Producatorii sustin ca pulpa de sfecla de zahar este o buna sursa de fibre, dar exista si opinia unor analisti din domeniu potrivit careia pulpa de sfecla incetineste tranzitia grasimilor animale descompuse, cauzand probleme la ficat si rinichi. De asemenea, se pare ca pulpa de sfecla ar cauza alergii si infectii ale urechii.
Pe de alta parte, Acana Pacifica este o mancare cotata cu 5 stele, deasupra celorlalte marci de bobite de pe piata romaneasca (exceptie face Orijen, produsa tot de canadienii de la Championpetfoods, ca si Acana). Are 33% proteina (deci un nivel destul de mare), nu contine deloc cereale, are 55% carne de peste si 45% fructe si legume.
Contine (in ordinea proportiei) somon, cartofi, mazare, carne dezosata de somon si de hering, dovlecei, carne dezosata de calcan, ulei de somon, carapace de homar, lucerna uscata la soare, mere rosii, morcovi, napi, alge rosii, boabe de ienupar, afine, merisor, coacaze negre, radacina de Dong Quai, radacina de cicoare, trifoi rosu, frunze de zmeura rosie, radacina de papadie, frunze de menta, flori de galbenele, flori de musetel, extract de rozmarin, Lactobacillus acidophilus, Enterococcus faecium.
In principiu, Acana Pacifica ar trebui sa fie destul de buna: carnea nu este tratata cu hormoni, nu contine arome artificiale (astfel se explica si multitudinea de plante prezente in acest produs, pentru a da arome naturale), nici nu are ingrediente modificate genetic. Spre deosebire de alte marci de mancare, aceasta nu contine carne tratata cu Ethoxyquin, antioxidant artificial care produce depresii, convulsii, afectiuni hepatice sau boli de piele.
2 comentarii:
sunt curioasa cat o sa-l tina si mancarea asta
pai nu mult, stai linistita. oricum nu prea ii place nici asta. dar l-am convins pe Teo sa ii dam si putina conserva Aplaws, care ii place foarte multttt!!!
Trimiteți un comentariu