marți, noiembrie 04, 2008

Probleme la ochi

In urma cu vreo 3-4 saptamani am observat la Momo ca ochisorul drept ii curge si este putin inrosit. Ne-am dus la un cabinet veterinar, unde i-a prescris picaturi Oculoforte si Visine. Dupa o saptamana se mai ameliorase, dar imediat problema revenit.

Ne-am dus din nou la acelasi cabinet, care ne-a spus sa continuam inca o saptamana cu acelasi tratament. Nu am observat nicio schimbare. Trebuia sa il stergem la ochisor de cateva ori pe zi.

Nu am mai revenit la acelasi cabinet, ci ne-am dus la un specialist in oftalmologie veterinara. I-a facut mai multe verificari, pentru a vedea daca are leziuni sau alte probleme. In mare, lucrurile stateau bine.

De cateva zile, insa, Momo are ambii ochi rosii si inflamati. Sambata era relativ ok, nu am observat nimic deosebit la el. Duminica, insa, avea ochii ii curgeau rau, erau inflamati si plini de urdori. Niciunul dintre cei 2-3 oftalmologi veterinari din Bucuresti nu aveau program duminica. Ne-am dus la un cabinet veterinar destul de cunoscut, sa vedem ce si cum.

I-a facut aceleasi analize pentru a verifica eventualele leziuni ale ochilor, nu a constatat nicio problema in acest sens. Doctorul a spus ca probabil este o blefaro-conjuctivita, inflamatia conjuctivei si pleoapei.

Aceasta problema poate sa apara fie pentru ca a stat in curent (si a stat, pentru ca ii place sa doarma pe balcon), fie pentru ca i-a fost transmisa de la cainii de afara (cee ce, iarasi, este foarte posibil). Medicul i-a facut trei injectii pe loc si i-a prescris picaturi Colbiocin.

Injectiile ci tratamentul cu picaturi continua alte trei zile, adica inclusiv maine. Intre timp, ochii parca si-au mai revenit, iar problema s-a ameliorat. Conjuctiva este inca rosie, dar ochii nu mai curg asa rau.

Daca problema se rezolva, totul e in regula. Altfel, situatia se complica. Eventual ii va face un test de Chlamydia, boala care se poate lua de la pisicile de pe langa bloc, sau de la alti caini din parc. E posbil sa ii faca o verificare a celei de-a treia pleoape.

Spre deosebire de oameni, cainii au o a treia pleoapa, care se poate inflama, daca i-a intrat sub ea vreun corp strain, caz in care poate fi nevoie de operatie pentru a fi indepartata. Examinarea celei de-a treia pleoape se face insa sub anestezie generala.

Niciun comentariu: