Prefectul Bucureştiului, Mihai Atănăsoaie, a propus, ieri, modificarea Legii privind protecţia animalelor, astfel încât maidanezii bolnavi, părăsiţi pe străzi, să poată fi eutanasiaţi.
Întâmplător sau nu, propunerea prefectului a venit chiar în ziua în care se împlineau nouă ani de când preşedintele Traian Băsescu a dat, din fotoliul de primar general, „undă verde” uciderii patrupedelor fără stăpân.
„Am discutat cu primarii sectoarelor Capitalei şi am ajuns la concluzia că maidanezii au devenit o problemă. Le-am cerut edililor ca, în 14 zile, să-mi trimită propuneri de modificare a Legii privind protecţia animalelor”, a explicat Atănăsoaie pentru EVZ.
De altfel, edilii bucureşteni au venit deja cu o primă propunere în acest sens susţinând, la unison, că românii care au câini în curţile caselor ar trebui obligaţi, sub a meninţarea unor sancţiuni mai dure, să accepte sterilizarea gratuită a acestora. „Cei care refuză, totuşi, sterilizarea ar trebui obligaţi să le monteze patrupedelor CIP-uri, astfel încât acestea să poată fi monitorizate”, au adăugat edilii.
Cât despre propunerea prefectului privind eutanasierea, aceasta s-a lovit deja de „zidul” ridicat de fundaţiile pentru protecţia animalelor.
„Cerem de un an şi jumătate să se facă ceva. Primăria Capitalei se mişcă greu, abia a decis ca sterilizările să fie gratuite. Şi asta, după un an şi jumătate de discuţii. Propunerea de eutanasiere este superficială şi nefundamentată”, a precizat preşedintele Fundaţiei ‚‚Cuţu-Cuţu’’, Marcela Lungu.
100.000 de caini maidanezi pe strazile Capitalei. Ce e de facut?
Primarii de sector cer prefectului Capitalei sa propuna modificarea legislatiei privind cainii comunitari, pentru ca acestia, aproximativ 100.000 in prezent, sa nu mai fie lasati liberi pe strazi.
"Primarii mi-au cerut sa modificam legislatia, pentru ca sanatatea cetatenilor este mai importanta si ar trebui ca modificarile sa propuna ca strangerea si sterilizarea cainilor sa se faca intr-un singur loc", a declarat prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei, singurul care poate propune modificarea legii.
La randul sau, Sorin Oprescu a declarat ca multe asociatii de locatari nu respecta adoptia cainilor. "Multi caini adoptati sunt trimisi din nou pe strada, in loc sa fie ingrijiti de catre aceste asociatiile de proprietari care i-au adoptat", a declarat acesta.
Oprescu spune ca una dintre modificarile legislative necesare ar trebui sa fie obligatia celor care au caine la curte de a ii sterilia. Potrivit prefectului Capitalei, legea ar trebui schimbata, astfel incat cainii bolnavi sa poata fi eutanasiati daca sunt aruncati in strada de stapanii lor.
Potrivit estimarilor prefectului, pe strazile Capitalei sunt, in prezent, 100.000 de caini vagabonzi, iar pana in noiembrie 2009, numarul persoanelor muscate de caini care s-au prezentat pentru tratament la Institutul "Matei Bals" a fost de 10.000.
Sterilizarea cainilor maidanezi
Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat in luna ianuarie proiectul privind sterilizarea gratuita a cainilor maidanezi din Capitala si a celor cu stapan, municipalitatea urmand sa semneze cu medicii veterinari un acord in acest sens, informeaza Mediafax.
Proiectul aprobat de consilierii municipali prevede sterilizarea gratuita a cainilor de rasa comuna in varsta de peste sase luni aflati in proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept public, neinregistrati in cadrul Asociatiei Chinologice.
Cainii vor fi sterilizati, deparazitati, si vaccinati, iar pentru identificare li se vor aplica pe urechi crotalii de culoare verde. Cainilor sterilizati care au stapan li se va implanta optional un microcip, a carui serie va fi inscrisa in carnetul de sanatate. Municipalitatea va semna cu medicii veterinari din Capitala un acord-cadru pentru sterilizarea gratuita a cainilor.
"Pretul pentru sterilizarea cainilor va fi stabilit in functie de ofertele primite de la cabinetele medicilor veterinari, cea mai mica oferta urmand a stabili nivelul taxelor pentru sterilizarea cainilor", a declarat directorul Administratiei pentru Supravegherea Cainilor fara Stapan din Bucuresti (ASCSB), Simona Panaitescu.
Directorul ASCSB declara, la jumatatea lunii octombrie, ca municipalitatea ar putea incheia contracte pentru sterilizarea cainilor cu 40 de cabinete veterinare, in primul an urmand sa fie sterilizate aproximativ 24.000 de animale.
Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaei, spunea atunci ca, in urma unui raport primit de la Institutul "Matei Bals", in perioada ianuarie - iulie 2009 au fost muscate de caini 9.178 de persoane, din care 7.500 de adulti si restul copii.
Potrivit prefectului Capitalei, "pe partea de sanatate publica, in prezent municipiul Bucuresti este intr-un blocaj inimaginabil, deoarece, chiar daca animalele sunt sterilizate si nu se mai inmultesc, acestea continua sa muste cetatenii".
3 comentarii:
ce-ar fi sa propunem si noi "eutanasierea" parlamentarilor (si nu numai) "bolnavi" si cu idei criminale???
oo, ce frumos ar fi, sa scapam de incompetentii astia care nu fac nimic si isi iau salariile degeaba!!
Putem sa ii oprim impreuna!Trimiteti mai departe:
Maine, duminica, ora 14:00, dnul senator (fost) Marius Marinescu ne invita la sediul PRM (Emil Zola nr. 2, sector 1, langa piata Dorobanti) pentru a discuta situatia privind campaniile facute de autoritati si mass media impotriva cainilor comunitari.
Se va stabili un program de actiune comuna impotriva intentiei de reintroducere a eutanasiei si se vor semna memorii ce vor fi depuse ulterior la Uniunea Europeana, Presedintele Romaniei, Guvern, presedinti de partide politice.
Locatie Emil Zola nr. 2:
Metrou pana la televiziune. Se merge catre statuia aviatorilor. In zona statuii este str. Emile Zola. Sediul este intr-o cladire alba.
Vedeti si harta:
http://www.123bucuresti.ro/strazi/strada/Emil%20Zola
Trimiteți un comentariu