duminică, februarie 21, 2010

TRUSA MEDICALA PENTRU URGENTE

Mici accidente se pot intampla oricand, de aceea este bine fiti pregatiti cu o trusa medicala pentru catelul vostru si, de asemenea, sa aveti cateva cunostinte despre cum ii puteti acorda voi primul ajutor.

Foarte multi dintre voi veti fi probabil tentati sa pierdeti timp pretios pe internet intr-o situatie de urgenta, cautand solutii. Nu este indicat sa faceti asa ceva. Intr-un astfel de caz, rapiditatea unei interventii poate fi cruciala. Prin urmare, incercati sa acordati cateva masuri de prim ajutor si sa ajungeti la un veterinar cat mai repede posibil.

Cum sa ii acordati primul ajutor cainelui

Accidentele frecvente includ: intepaturi, ariste, plagi, contuzii, fracturi, intoxicatii etc. Daca trebuie sa va ocupati de unele leziuni, pana ajungeti cu el la un medic, ar fi bine sa aveti la indemana mereu un bandaj steril, o solutie dezinfectanta sau noile truse medicale pentru animale aparute pe piata. Acestea pot fi foarte folositoare in situatiile in care nu puteti ajunge la un veterinar in timp util sau cand va aflati in afara orelor de lucru, ori daca in orasul vostru nu exista cabinete veterinare non-stop.

Plagile rezultate in urma accidentelor sunt probleme medicale care cer ingrijire imediata. Daca asociata unei palgi, exista si o hemoragie serioasa, in primul rand trebuie oprita hemoragia pana ajungeti cu cainele la un veterinar. Pentru aceasta e bine sa aveti mereu disponibile carpe curate pentru a aplica presiune pe rana si 1-2 tuburi flexibile de cauciuc pentru staza (ca un garou). Urmatorul pas ar fi curatarea ranii catelului. Veti avea nevoie de o solutie dezinfectanta.

Cele mai cunoscute si pe care le gasiti la orice farmacie sunt: apa oxigenata, care e si slab hemostatic, rivanolul sau albastrul de metilen, un alt antiseptic local. Ati mai avea nevoie si de leucoplast si de cateva role de tifon pentru bandaje, dar din care puteti face si comprese. Va vor mai fi necesare si cateva tampoane de vata sau buretei pentru a curata rana. Pentru a indeparta tesuturile moarte puteti folosi un foarfece chirugical, iar pentru a extrage obiecte straine din plaga ar fi indicata o pensa chirurgicala. La sfarsit puteti aplica pe plaga bine curatata o si alifie cu antibiotic sau un cicatrizant.

Acolo unde nu se poate, in locul instrumentelor chirurgicale se pot folosi si cele casnice dar foarte bine curatate in prealabil si sterilizate, eventual prin flambare. In cazul unor probleme medicale de alta natura, e bine sa aveti la indemana un termometru, de preferinta digital pentru ca sunt mai rapide decat cele de sticla si animalul suporta mai putin stres cu luatul temeperaturii. De asemenea, in cazul unor intoxicatii, apa oxigenata va vine iar in ajutor avand rol emetic (vomitiv).

La fel si solutia de apa calduta cu sare suprasaturata va produce voma. La farmacie veti gasi pentru astfel de situatii si substante adsorbante ale toxicului ingerat, cel mai cunoscut fiind carbunele medicinal.

Pentru administrarea medicamentelor pe cale orala va puteti ajuta iarasi de o pensa sau de o pipeta precum cele pentru picaturi de ochi sau de o seringa fara ac, in cazul medicamentelor ce pot fi amestecate cu lichide.

Continutul unei truse de prim ajutor

1. Sticla de pudra astringenta - sangerari la unghii.

2.O pereche de manusi din latex pentru a nu intra in contact direct cu sangele animalului si pentru a nu contamina rana cu bacterii de pe mana voastra.

3. Bandaj steril - pentru a acoperi ranile.

4. Sticla cu solutie de apa oxigenata sau rivanol pentru a spala ranile.

5. Pudra cu antibiotice pentru rani.

6. Unguente, creme cu hidrocortizon - eczeme, mancarimi.

7. Solutie antiseptica, PVP, Iod sau spirt medicinal pentru sterilizarea unei pensete sau a unei forfecute in caz de nevoie.

8. Penseta pentru intepaturi provocate de insecte si indepartarea aschiilor de lemn sau de alta natura.

9. Banda adeziva pentru a fixa bandajul.

10. Pachete cu role de tifon pentru aplicarea pe rani mai mici.

11. Forfecuta pentru taierea parului sau a bandajelor.

12. Betisoare cu vata pentru aplicarea unguentelor sau a cremelor.

13. Brosura de prim-ajutor - instructiuni de prim ajutor detaliate - pot fi gasite in cabinetele veterinare.

Niciun comentariu: