Gripa canina a fost diagnosticata pentru prima data in 2004. Pana atunci, au existat manifestari la ogari si se credea ca virusul afecteaza numai caii de curse. Primul caz de gripa canina inregistrat la un caine de companie a fost inregistrat in primavara anului 2005.
Toate institutiile abilitate au luat, la acea vreme, probe de la cainele respectiv pentru a le studia.
Din pacate, toti cainii sunt supusi riscului de contacta virusul gripei canine. Acest virus este periculos si prin faptul ca, fiind un virus recent dezvoltat, nu a fost inca creat nici un vaccin pentru al contracara. Toti canii sunt susceptibili de a fi infectati si nici un caine nu este imun.
Poate gripa canina fi fatala?
In mod normal, nu. Cea mai mare parte a cainilor diagnosticati cu gripa canina au suferit o forma usoara a bolii. De obicei, acestia sufera o tuse persistenta care poate dura pana la trei saptamani si manifesta o scurgere nazala galbuie care poate fi tratata eficient cu antibiotice.
Cainii care sufera de o forma mai severa a virusului, de cele mai multe ori manifesta temperaturi ridicate, probleme de respiratie si alte manifestari ale pneumoniei. In circa 95% din cazuri, antibioticele dau rezultate bune.
Cum se raspandeste gripa canina?
In acest moment, gripa canina pare a fi o boala ce se transmite prin aer. Se pare ca nu este neaparat necesar contactul fizic intre un caine bolnav si unul sanatos pentru a fi transmisa boala. In ceea ce priveste transmisibilitate virusului la oameni, din cate se stie pana in acest moment, nu a fost inregistrat nici un caz de imbolnavire a unui om cu gripa canina.
Cum ne putem proteja cainii?
Pana cand va fi inventat un vaccin, nu exista nici o modalitate pentru a va asigura ca animalul dumneavoastra nu va contacta virusul. Este bine totusi sa stiti ca un caine expus la alti caini este predispus la a contacta aceasta boala. Daca cainele dumneavoastra socializeaza frecvent cu alti caini, sau sta intr-un cotet, sansele de a fi expus la o infectie sunt mai mari decat in cazul unui caine care petrece mai mult timp in casa.
Care sunt simptomele gripei canine?
In primul rand, este bine sa ne ingrijoram daca cainele da semne de tuse si aceasta dureaza pana la trei saptamani in ciuda tratamentului cu antibiotice. Majoritatea cainilor bolnavi prezinta o tuse usoara, umeda, in timp ce altii prezinta o tuse uscata, similara cu cea provocata de Bordetella brochiseptica. Foarte multi caini au secretii nazale purulente si o temperatura usor crescuta.
De cele mai multe ori, secretia nazala este semnul unei infectii bacteriene secundare care se trateaza rapid cu un antibiotic bactericid cu spectru larg de actiune.
Nu uitati insa ca tusea poate fi un indicator al unei mari varietati de boli, deci nu intrati in panica imediat. Medicul veterinar este cel mai abilitat sa puna un diagnostic corect.
Perioada de incubatie a virusului este de aproximativ 2-5 zile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu