Din start iti spunem ca pisica noastra, Maya, mananca numai Royal Canin. E singura marca de mancare comerciala care ii place. Iti spunem sincer ca, daca i-ar fi placut si lui Momo, tot Royal i-am fi dat. Poate i-am fi schimbat mancarea cu timpul, cu o marca mai buna, mai sanatoasa, dar, pentru ca nu ii place Royalul, ne-am orientat din prima spre alte tipuri de hrana: Artemis, Lupovet, Markus Muhle.
Alma, site-urile specializate in analiza mancarurilor comerciale pentru animale sustin ca Royal Canin este o mancare de slaba calitate. Poti vedea ce scrie cel mai bine cotat site este www.dogfoodanalysis.com Si asta sustin si veterinarii onesti, iata aici un exemplu elocvent.
Anca ne-a scris ca marcile comerciale utilizeaza ca materie prima faina proteica (oase macinate sau alt tip de carne neconsumabila + soia). Deci proteina din analiza calitativa pe care o gasiti inscriptionata pe sac este mai mult de origine vegetala. Cainele este totusi un carnivor. Pentru el digestia proteinei vegetale inseamna obosirea ficatului.
Mai mult, crescatorii si unii veterinari folosesc Royal Canin pentru ca exista un program special de sponsorizare al caniselor si cabinetelor veterinare si cumpara acest produs la un pret de aproximativ 5-6 ron/kg. Este un pret bun pentru ei, care utilizeaza cam un sac pe zi. Astfel, in schimb, ei fac reclama mai departe.
In plus Royal-ul se pare ca utilizeaza ca si conservant BHA si BHT (Butil hidroxitoluen) pt a evita rancezirea grasimilor, substante care s-au dovedit a fi cancerigene.
Din experienta de medic veterinar, Anca ne-a spus ca majoritatea animalelor care s-au hranit cu Royal au probleme cu pancreasul.
Pe site-uri, se arata ca Royal Canin nu contine suficienta de carne, dar are foarte mult gluten din porumb. Porumbul este dificil de digerat, fiind, totodata, asociat cu diverse alergii. Glutenul din porumb reprezinta “reziduurile uscate de porumb, dupa eliminarea celei mai mari parti a amidonului si a germenilor de porumb, si dupa separarea de tarate prin procesul de producere prin macinare umeda a producerii de sirop de amidon de porumb, sau prin tratamentul enzimatic al endospermei”. Pe scurt, glutenul de porumb reprezinta ceea ce a ramas din porumb dupa ce a fost eliminata cea mai mare parte partilor nutritive.
De asemenea, Royalul contine in cantitati mari pulpa de sfecla de zahar. Aceasta este reziduul uscat dupa ce planta a fost curatata si uscata in procesul de fabricare a zaharului. Producatorii sustin ca pulpa de sfecla de zahar este o buna sursa de fibre, dar – potrivit celor de la dog-food-analysis – se pare ca ar exista si opinia potrivit careia pulpa de sfecla incetineste tranzitia grasimilor animale descompuse, cauzand probleme la ficat si rinichi. De asemenea, se pare ca pulpa de sfecla ar cauza alergii si infectii ale urechii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu