Continuand comentariile la postarea anterioara, ne-am dat seama de ce Momo nu a vrut ieri deloc sa urce scarile blocului pana la etajul 6. Initial am crezut ca e de la plimbarea de 40 de minute la 35 de grade, care oricum l-a molesit de tot. De fapt, era ceva mult mai banal: i-am dat niste feliute de carne-sunca de porc, expirata. Mami nu a fost de acord, dar tati i le-a dat oricum peste bobite. El nu prea a vrut sa manance, dar i-a fost de ajuns. Ieri ii "guita" burtica rau de tot si a facut diaree. I-a dat mami niste Maalox cu seringa in gura si s-a rezolvat, iar dimineata a mancat din nou, normal. De asta nu avea chef sa urce si sa se plimbe, se simtea rau. Abia mergea si nu avea chef de nimic. Acum si-a revenit, sau asa pare.
Cand plecam spre parc, l-am obisnuit (prost) sa mearga inaintea noastra. Merge alandala, in stanga, dreapta, mai repede, mai incet, dar oricum merge in fata. Situatia se schimba radical cand ne intoarcem din parc spre casa: merge in spate, abia se misca, e molesit, pare suparat, trist si fara chef. Ca sa spun sincer, chestia asta se intampla cand iese cu tati, care il lasa sa mearga cum vrea cainele, in legea lui - ceea ce nu prea e bine, pentru ca nu o data era sa il loveasca masina sau sa il muste alti caini agresivi. Atunci sare tati, desparte cainii si face o un fel de pace (temporara). Cand iese doar cu mami, merge langa ea, e mai cuminte, mai supus si nu isi face de cap, e mai grijuliu sa nu fie certat.
In ultimele doua luni s-a batut de doua ori, de fiecare data era doar cu tati, fara mami. Prima data era Momo, un alt catel lasat si el liber, si o catelusa comunitara. Cei doi baieti au vrut sa se impuna de cum s-au vazut. L-am vazut imediat: statea incordat, cu corpul fix, paralel celuilalt caine, care si el a adoptat aceeasi postura de impunere. Erau fiecare cu boturile cam la nivelul gatului, pieptului celuilalt. Cainele "dusman" a marait in surdina. Momo nu a scos niciun sunet, pur si simplu a sarit la bataie. Celalalt a fugit spre stapan, unde isi gasea siguranta. Au inceput amandoi sa maraie, haraie, hamaie - lupta adevarata. Am reusit sa ajung la Momo, l-am tinut, dar stapanul nu putea sa il prinda pe celalalt caine, care era mai subtire si mai suplu. Nu s-au muscat, insa eu m-am ales cu o muscatura in pulpa si cu blugii capsati.
A doua oara, Momo doar ce urcase scarile pasajului subteran pentru tramvai. Acolo, in capul scarilor, s-a intalnit cu "dusmanul" lui: un caine comunitar negru, cu care a mai avut el conflicte. L-am vazut pe Momo cum a sarit ca o sageata la bataie. Am intervenit rapid si l-am tinut, iar cainele negru a plecat, nervos si frustrat.
Momo are prietenii din parc, care sunt haita lui si care l-au adoptat in grupul lor. Mai demult (evident, era tot cu tati...), cand l-au vazut pe cainele negru in parc, l-au luat la goana, iar Momo a fugit si el sa li se alature in eliminarea intrusului. Cainii din parc se limitau doar la latratul tipic de gonire a unui intrus, insa Momo s-a bagat in fata, direct la bataie. S-a incaierat galagios cateva secunde cu cainele negru, care a reusit sa scape rapid din incercuire, iesind pe o portita a parcului, unde urmarirea a incetat. De atunci, cand il vede pe "inamic", Momo vrea direct sa sara la bataie; l-a tinut minte.
10 comentarii:
Asezonati sunculita de porc cu fiole de vitamina C in apa de baut. O sa-i amelioreze starea, si-i ajuta ficatul sa detoxifice organismul. Luati din farmacia umana 2-3 fiole (nu pastile) si puneti-i una pe zi in castronul lui de apa. Are miros de carne putreda si de regula le place cainilor. Ii ajuta sa suporte caldura mai usor.Nu -i dati fiola pe gura cu seringa fiindca ii cresteti aciditatea si face gastrita . In apa de baut efectul este altul.
Daca diareea persista, mergeti la doctor.
Multumim. Oricum, avem de gand sa mergem la cabinetul tau. Dar, pe caldura asta, nu il mai scoatem ziua deloc, ci doar pe seara, cand se mai racoreste un pic... E mai bine sa avem un medic bun care sa cunoasca pacientii si sa le stie problemele.
Si eu va multumesc de incredere, dar va doresc sa nu aveti nevoie nici de mine nici de cabinetul meu.
Situatiile "usoare " se pot rezolva fara sa ne vedem.
salutari din timisoara!
ne pare rau pentru indigestia lui momo, dar o sa isi revina el repede, e baiat mare si destept :). avem o nedumerire: noi stiam ca nu e bine sa dam cainilor carne de porc. pana acum, ulysse al nostru nu a primit niciodata porc si nici nu va primi. mai avem niste catei maidanezi pe care ii mai hranim in bucuresti si mereu avem grija ca nici lor sa nu le ducem carne de porc... asa am citit noi ca e indicat prin niste carti, pe internet.
o vecina de-a noastra de bloc a trebuit sa-si tina catelul in perfuzii cateva zile dupa ce a facut saracutul o intoxicatie, furase un mic de pe masa si il mancase.
pe de alta parte, ulysse e tare sensibil. nici carne de pui nu ii mai dam, desi obisnuiam sa ii dam fiarta. acum, doar vita fiarta cu orez si alte legume + royal canin hipoalergenic care ii place mult. rareori, ca desert, putin iaurt peste royalul canin.
va pupam!
Oana , Liviu si Ulysse , povestea cu asezonarea a fost o gluma. Am dat un sfat care sa ajute cainele dupa ce tati a facut o greseala .
Sa nu se inteleaga ca daca ii pui cainelui vitamina c in apa poti sa-i dai carne de porc.
Vitamina il va ajuta(poate, nu stiu sigur) sa treaca peste indigestie , si nu va mai trebui sa ajunga la doctor.
In alta ordine de idei carnea la caini se da gratar (cat mai in sange) sau si mai bine cruda.90 % din cainii care mananca hrana de bucatarie bazata pe carne fiarta isi termina viata cu ciroza hepatica.
CARNEA FIARTA DEVINE INDIGESTA PENTRU CAINI SI IN TIMP II DUCE CATRE INTOLERANTE ALIMENTARE ( DIAREE CU SANGE) , ALERGII OBOSEALA HEPATICA SI CIROZE.
Daca va intereseaza subiectul si daca vreti sa va hraniti cainii cu o hrana cat mai aproape de natura lor, dati-mi un semn. Hrana industriala nu este cea mai buna solutie dar nici carnea fiarta cu orez.
Un principiu de baza in alimentarea carnivorelor este: cat mai putine grane (orez grau porumb ,etc) si in nici un caz nu trebuie sa fie cantitate mai mare decat carnea in dieta lor.
Compozitia bogata in grane din mancarea industriala este doar o initiativa manageriala de reducere a costurilor de productie ,dar nu tine cont de sanatatea animalelor . Aceasta strategie de reducere a costurilor materiilor prime s-a facut prin anii 60 desi nutritionistii au corelat totdeauna granele la carnivore cu: diabet ,obezitate, rezistenta la insulina , pancreatite , etc.
Daca doriti retete pentru catei ... cum ziceam , dati-mi un semn. Asta e preocuparea mea principala: nutritia animalelor de companie.
Royal-ul este in principal soia hidrolizata. Chiar vi se pare normal sa ti se ceara 25-30 ron pe kilogramul de "neam de fasole " fiarta? Hrana animalelor trebuie sa fie mai mult decat o tehnica isteata de marketing.
comantariu la post: exact la fel este si adi. cuvant cu cuvant.
@Anca... as vrea si eu cateva retepe de mancare pentru Adi :) de unde cumpar?
Nu este nevoie sa le cumperi. Le voi posta eu maine,daca va intereseaza si nu v-am plictisit , si daca Maya si Momo sunt de acord.
Noi am fi incantati sa avem si opinii profesioniste. Noi ii dam bobite de Artemis, amestecate cu conserva. Royalul nu ii place. I-am mai dat si carne cruda (bucatele mici, congelate) de vita, "ribs". Acum am luat coaste mici de miel, 4 bucatele de os cu carnita si putina grasime costa 50 de mii in Auchan, cateilor din parc le plac la nebunie. Inca nu i-am dat lui Momo, dar o sa incercam. Nu ii luam de porc, ci doar vita sau miel. Nici pui nu ii mai dam, ni se pare ca face alergie la pui, daca ii dam prea mult.
Iata cateva retete pe care eu le folosesc la cainii mei:
- pentru un caine de 20-25 kg
1. 450 g carne vita (cruda sau gratar in sange)
6 linguri fulgi ovaz
o banana pasata
2 linguri ulei de peste
o lingurita coaja de ou macinata
3 morcovi fie cruzi dati la mixer fie opariti si rasi
Totul se amesteca omogen si se imparte in doua mese : dimineata si seara.
2. 300 g carne pui ( cruda sau gratar)
130 g fulgi ovaz
450 g morcovi , broccoli ardei ( mixer sau opariti si rasi )
300g lapte batut
o lingura unt.
3. 300g burta vita (cruda sau gratar)
300g organe vita (inima, rinichi) gratar
3 linguri ulei peste
3 linguri tarate grau
130 g fulgi ovaz
300 g varza fidelute oparita.
4. 300 g peste oceanic FIERT( singura categorie de carne care se fierbe pentru carnivore)
100g ardei gras
200 g radacina telina fiarta
2 galbenusuri crude
1-2 linguri smantana.
Astea sunt mancaruri pe care eu le utilizez la cainii mei.
Eu dau totdeauna carnea cruda. Daca totusi animalul dumneavoastra refuza varianta cruda , faceti gratar. ( puneti carnea in teflon uscat si o perpeliti putin pe ambele parti) Nu dati carnea tocata pentru ca le provocati gastrite. Carnea sa fie cubulete cu latura de 2cm. Prin sfasierea carnii cainele isi curata dantura.
Nu faceti o trecere brusca la acest tip de mancare ca sa nu le provocati indigestii sau constipatii sau altele.
Nu renuntati complet la boabe , amestecati 50-60 g din hrana industriala in fiecare zi in aceste meniuri.
Nu folositi aceeasi reteta timp indelungat, rulati variantele intre ele si diversificati .
Retetele variaza in functie de anotimp si de materia prima care este proaspata.
Mai greu va fi sa adunati toate ingredientele .
Nu renuntati la hrana industriala pentru ca nu totdeauna veti avea timp sa gatiti. Cainele nu trebuie invatat sa manance doar ce-i place. In hrana industriala exista adaosuri vitaminominerale care pot fi pierdute prin prepararea termica in bucatarie.
Mai am multe de scris dar ma opresc aici.
Intrebari?
Bună, Anca,
Mulţumim pentru toate informaţiile, sunt foarte interesante. O să încercăm chiar mâine una dintre reţetele pe care le propui ;)) Ideile cu orezul + legumele + cât mai puţină carne fiartă (de vită, dar nu o fierb mult, o pun o dată cu orezul şi celelalte legume - roşii, dovlecei, ţelină, pătrunjel) ne-au fost date de doctorul veterinar al lui Ulysse. Căţelul tot făcea reacţii alergice la mâncare şi o dată ce am început regimul despre care scriam zilele trecute, i-a trecut. Şi nu am mai avut probleme de atunci, aşa că ne-am liniştit că am găsit reţeta bună ptr. el.
Oricum, reţetele pe care le propui sunt foarte sănătoase. Încercăm mâine şi revin cu impresii.
o seară frumoasă!
Trimiteți un comentariu