Oasele pentru caini
De milioane de ani, cainii mananca oase. Acest instict inca a ramas. Toti cainii rontaie usor si cu bucurie oasele. Intreg corpul unui caine are nevoie de oase pentru a functiona corect. Oasele sunt tesuturi vii compuse din celule vii. Din cauza faptului ca ele sunt tesuturi vii, la fel ca orice alta parte a corpului, sunt o sursa complexa de o mare varietate de nutrienti. Oasele contin minerale care sunt incastrate in proteine. Contin, de asemenea, grasimi. Cantitatea de grasimi din oasele de pui si de porc este foarte ridicata – grasime formata din acizi esentiali. Pe langa grasimi, oasele contin si vitamine solubile. Partea centrala a celor mai multe oase contine maduva, un amestec cu nivel nutritional ridicat, format din elemente care alcatuiesc sangele, inclusiv fier. Oasele crude furnizeaza antioxidanti naturali/factori anti-imbatranire incluzand enzime.
Oasele sunt un depozit natural de minerale pentru cainii dvs. Daca se adauga si carne odata cu oasele, metionina si majoritatea vitaminelor din complexul B sunt asigurate. Puii si cainii adulti trebuie hraniti rar cu oase, daca sufera cumva de indigestie sau diaree. Ele produc adesea scaune tari, neplacute. Este foarte probabil ca oasele sa joace un rol similar cu cel al fibrelor, rolul de a strange hrana, dupa care elimina toxinele si imping totul catre intestine, in mod sanatos. Cainii care mananca oase au o viata mai lunga si mai sanatoasa. Se pare ca, astfel, sunt feriti in mod special de boli degenerative ale batranetii.
Atentie: nu dati oase de porc sau de pui (pulpe) la caini. Acestea se rup in aschii si ii pot intepa in intestine. Singurele oase recomandate sunt cele de vita, miel, iar de la pui doar aripile si pieptul.
Carnea pentru caini
Multi oameni cred ca hrana naturala a unui caine este formata doar din carne. Din nefericire, acest lucru nu este adevarat, avand in vedere ca dieta pe baza doar de carne este neechilibrata. Carnea trebuie sa formeze doar o parte a dietei, care trebuie sa contina oase, ca si fructe si vegetale. De exemplu, bucatile de muschi cu care se hranesc cainii salbatici formeaza doar o parte din dieta lor, care se constituie dintr-o larga varietate de alte tipuri de hrana, incluzand oasele.
Proteinele din carne reprezinta cel mai mare rol al carnii in nutritie. Carnea furnizeaza si o mare cantitate de grasimi, apa, si cateva vitamine si minerale. Datorita faptului ca furnizeaza grasimi si proteine, ea produce energie. Carnea este compusa din proteine de cel mai inalt nivel. Contine, de asemenea, toti amino-acizii esentiali necesari pentru cainii de toate varstele, inclusiv cei in crestere, femele gestante sau care alapteaza, si bineinteles, cainilor sedentari.
In carne nu exista carbohidrati, zahar, fibre sau amidon. Cu cat continutul de grasime este mai ridicat, cu atat procentul de apa si de proteine creste. Cu cat continutul de grasime din carne este mai ridicat, cu atat este mai mare energia care se produce. Grasimea din diferitele tipuri de carne variaza in nivelul de acizi grasi esentiali prezenti. Puiul si porcul au cel mai mare nivel de grasimi, in timp ce mielul si vita un nivel scazut. Mielul contine de obicei mai multi acizi grasi esentiali decat vita, dar numai in cazul in care are mai multe grasime.
Carnea cruda are un nivel scazut de sodiu si unul ridicat in potasiu, excelente pentru cainii cu probleme de inima. Carnea cu cel mai scazut nivel de sodiu este vita, porcul avand de asemenea un nivel destul de scazut. Carnea cu cel mai ridicat nivel de potasiu este porcul, iar puiul are cel mai scazut nivel. Acest lucru face ca porcul sa fie cea mai buna carne pentru pacientii bolnavi de inima. Toate tipurile de carne (vita, miel, pui si porc) au un nivel foarte scazut de calciu si moderat scazut de magneziu. Acest lucru inseamna ca toate sunt foarte indicate pentru caini predispusi la calculi urinari. Totusi, aceste lipsuri de minerale necesita si hrana pe baza de oase in alimentatia cainelui dvs.
Carnea de vita si cea de miel sunt relativ bine inzestrate cu zinc, acest lucru facandu-le bune pentru caini cu deficiente de zinc. Puiul are un nivel de zinc scazut, iar porcul contine mai mult decat puiul, dar nu atat de mult precum mielul si vita. Dintre toate tipurile, vita este cea mai buna sursa de fier.
Despre organe, ca mancare pentru caini
In salbaticie, cainii mananca continutul stomacului si organele animalelor care le sunt prada. De fapt, organele interne formeaza o parte vitala din alimentatia unui caine salbatic. Cainii moderni au necesitati similare. Cainii care consuma acest tip de aliment ca parte din dieta de baza sunt mai sanatosi decat ceilalti. Cu toate ca organele sunt un aliment valoros pentru caini, ele nu sunt indicate in cantitati mari. Ele sunt o sursa concentrata de multi nutrienti esentiali si sunt in mod special valoroase pe perioada cresterii puilor, montelor sau in perioade de stress.
Ficatul
In acest singur aliment exista o cantitate mare de nutrienti importanti. Ficatul este cea mai concentrata sursa de vitamina A si trebuie administrat in cantitati mici, in mod regulat. El contine, de asemenea, vitamina E, D si K, in cantitati substantiale. Ficatul este o excelenta sursa de minerale – zinc, magneziu, seleniu si fier. Contine si vitamine din complexul B, in special B2, B3, biotina, folacilina, colina si inositol. Contine vitamina B1 intr-o cantitate mai mica si este o buna sursa de vitamina C. Ficatul furnizeaza proteina de buna calitate si acizi grasi esentiali, atat omega-3, cat si omega-6. Este un aliment fantastic pentru cainele dvs.
Rinichii
Nu atat cat ficatul, rinichii furnizeaza proteina de buna calitate, acizi grasi esentiali si multe vitamine, incluzand toate vitaminele disolubile A, D, E si K. Rinichii sunt o sursa bogata in fier si toate vitaminele din complexul B. Ofera si un nivel mare de zinc.
Inima
Ca si ficatul si rinichii, inima este si ea o sursa bogata in proteine, vitamine din complexul B si fier. Contine cativa acizi grasi esentiali si putina vitamina A. Inima contine un apreciabil nivel de taurina, care este foarte buna pentru… inima.
Partea de burta nealbita
Partea verzuie a burtii de vaca este acea despartitura comestibila si insoteste continutul burtii de vita sau a altei rumegatoare, din prima si a doua cavitate stomacala. Burta de vita provine din prima mare cavitate stomacala si „fagurele” burtii din a doua cavitate. Atat canidele salbatice, cat si cele domestice se pot hrani cu burta, avand in vedere ca aceasta contine un profil divers de nutrienti: enzime, acizi grasi omega-3 si omega-6, probiotice si fitonutrienti. Multa vreme a fost catalogata ca fiind „cea mai buna hrana naturala”.
Legumele
Cainii au consumat legume pe toata perioada evolutiei lor, si asta inseamna mult timp. Astfel, legumele, in special cele verzi stufoase, ar trebui sa faca parte din dieta cainilor. Cainii au nevoie de legume, pentru ca acestea contin o importanta cantitate de nutrienti sanatosi. Fibrele pe care cainii le obtin din consumul legumelor crude contin atat fibre solubile, cat si nesolubile. Legumele contin si multe alte calitati. Multe din acestea sunt unele din cele care au fost constate ca fiind extrem de solicitate in dietele moderne ale cainilor moderni. Este dificil de obtinut acizi grasi esentiali omega 3, multe din necesarul de vitamine al cainilor, multe enzime si diversi factori anti-imbatranire, incluzand antioxidanti si fitochimicale.
Broccoli
Broccoli este una dintre legumele cele mai bogate in nutrienti. Este bogat in vitamina C, beta caroten, acid folic, calciu si fibre. Este, de asemenea, o buna sursa de crom. Ca si alte legume din familia cruciferelor, broccoli a demonstrat remarcabile efecte anti cancer. Broccoli contine cateva importante fitochimicale: beta caroten, indoles, cianat izotioc (isothiocyanates) si peste 33 de compusi care previn cancerul. Cercetarile sugereaza ca fitochimicalele previn formarea carcinogenilor, previn dezvoltarea cancerului si la celule, si raspandesc enzime care detoxifiaza carcinogenii.
Spanacul
Spanacul contine de doua ori mai mult fier decat cele mai multe din legumele verzi. Ca si alte legume care contin clorofila si caroten, este o sursa bogata de antioxidanti. Pe langa beta caroten, furnizeaza si alte doua carotene: luteina si zeaxanthin. Spanacul contine nutrienti ca fibre, calciu, potasiu, vitamina A, B6 si K.
Telina
Telina e bogata in calciu, potasiu, fosfor, sodiu si fier, cat si vitaminele A, B, C. Fitochimicalele 3-n-butyl phthalide, unul din compusii care ofera telinei gustul si mirosul specific, este in special cunoscuta ca fiind un agent impotriva tumorilor. Impreuna cu sedanolide, un ingredient aromat care se gaseste in telina, 3-n-butyl phthalide reduce semnificativ incidenta tumorilor in laboratoarele de animale. Este cunoscuta ca reducand nervozitatea si este folosita ca acid neutralizator.
Varza chinezeasca (bok choy)
Un alt aliment din familia cruciferelor, varza chinezeasca este o excelenta sursa de beta caroten, vitamina C, thiamine, riboflavin si calciu. Contine un cantitate semnificativa de compusi nitrogeni ca indoles, ca si fibre – ambele reducand riscul aparitiei diverselor tipuri de cancer. varza chinezeasca este si o sursa de acid folic.
Morcovul
Morcovul este regele legumelor. Este cea mai bogata sursa de pro-vitamina A caroten. Insa, spre deosebire de vitamina A, beta carotenul si alte carotene existente in morcov nu produc toxicitate. Beta carotenul este un puternic antioxidant, contine vitaminele B, C, D, E, K, riboflavin, niacin, calciu, potasiu, fosfor, sodiu si fier. Morcovii au proprietatea de a hrani nervul optic si imbunatatesc vederea semnificativ.
Ardeiul
Este o sursa excelenta de nutrienti esentiali. Ca si importanta, ardeiul rosu are de trei ori mai multa vitamina C decat citricele. Mai mult decat atat, ardeiul rosu este un bun furnizor de beta caroten si ofera o mare cantitate de fibre si vitamina B6. Deoarece stimuleaza circulatia si intensifica viteza sangelui, este considerat ca fiind un aliment esential pentru sistemul circulator si ajuta digestia. Ardeiul rosu este unul din cele cateva alimente care contine lycopene, un fitochimical care poate preveni tipuri diferite de cancer.
Fructele
Intr-adevar, cainii au voie sa manance fructe. Canide salbatice/domestice, toti mananca! Amintiti-va faptul ca ei sunt omnivori. Ei pot manca aproape orice. Fructele sunt formate in cea mai mare parte din apa. In plus, ingredientul major din fructe este carbohidratul solubil. Acesta este simplu – zaharuri – energie. Fructele contin multe fibre. Contin, de asemenea, vitamine, enzime si antioxidanti, precum si minerale, o cantitate mica de proteine si grasimi. Doi nutrienti prezenti in fructele crude sunt vitamina A si vitamina C, care fac ca fructele sa fie un aliment de valoare pentru cainele dvs. Enzimele prezente in fructele cruse, fac ca acestea sa fie un aliment important, mai ales pentru cainii trecuti de varsta mijlocie si care arata un inceput al unor boli degenerative.
Toti nutrientii prezenti in fructe pot fi obtinuti si din alte surse. Cu toate acestea, daca adaugam fructe in dieta cainilor nostri asiguram o larga varietate de alimentatie. Astfel, se poate mari sansa de a oferi cainilor o dieta echilibrata, astfel incat sa avem un caine longeviv si un sistem imunitar excelent. Orice fruct poate face parte din alimentatia cainelui, in special fructele tropicale care sunt foarte valoroase, deoarece contin antioxidanti. Cercetatorii au descoperit ca enzimele si antioxidantii prezente in fruct, din care multi nu au fost identificati, pastreza calitatea pielii si previne imbatranirea intregului organism si il protejeaza de bolile varstei inaintate.
Momo nu se atinge de fructe, deci dieta cu fructe ramane doar la nivel de ideal.
Merele intregi
Merele necojite sunt bogate in non-pro-vitamina A caroten si pectina. Pectina este un tip remarcabil de fibra care s-a dovedit a avea numeroase efecte benefice. Datorita gelului care formeaza fibra, ea poate imbunatati abilitatea muschiului intestinal de a impinge resturile prin tractul grastrointestinal. Pectina elimina si toxinele din intestinul gros. Merele sunt bogate si in beta caroten si vitamina C, si are si cateva vitamine din complexul B, incluzand vitamina B6, acid folic si mult potasiu.
Perele intregi
Perele sunt o sursa excelenta de fibre solubile, inclusiv pectina, care le face utile pentru tonifierea intestinelor. Perele proaspete contin potasiu, necesar pentru mentinerea pulsului inimii, contractia muschilor, transmisiile nervoase si metabolismul hidrocarburilor. Perele contin si vitamina C, un important antioxidant.
Grapefruit-ul intreg
Grapefruit-ul este o buna sursa de flavonoid, fibre solubile, potasiu, vitamina C si acid folic. Grapefruit-ul, ca si alte citrice, s-a aratat a avea efect anticancerigen atat in studiile asupra oamenilor, cat si a animalelor. Pectina din grapefruit micsoreaza nivelul colesterolului. Fructul intreg contine mai multa pectina decat sucul. Recent, s-a descoperit ca grapefruit-ul normalizeaza nivelul hematocrit. Nivelul scazul al hematocritului de obicei reflecta o anemie. Nivelul ridicat de hematocrite poate reflecta o deshidratare severa sau un numar crescut de globule rosii in sange. Semintele de grapefruit sunt bine cunoscute ca fiind agent antifung, ceea ce inseamna ca prin consumarea lor se ucid diversi paraziti si organismul este asistat in producerea de bacterii benefice. Un ingredient biologic natural activ prezent in seminte care ucide streptococi, stafilococi, salmonella, e-colli, candida, herpesuri, influenza, paraziti, ciuperci, folosit ca si antibiotic, antifung, antiparazitar si antiviral.
Portocalele intregi
Toata lumea stie ca portocalele sunt o excelenta sursa de vitamina C, dar ele au mult mai multe de oferit decat acest nutrient. O portocala contine un nivel generos de acid folic, potasiu, tiamina, ca si calciu si magneziu. Aceeasi importanta valoare nutritionala este data si de continutul de flavonoide, care fac ca portocalele sa fie un ajutor valoros in imbunatatirea sistemului imunitar, intretinand legatura dintre tesuturi, si oferind o stare generala sanatoasa. Portocalele s-au dovedit a fi utile in protectia impotriva cancerului si a infectiilor virale.
Alte alimente:
Oul intreg
Ouale sunt un aliment absolut excelent pentru cainele dvs. Ouale sunt ele insele o dieta si de multe ori sunt considerate ca fiind proteina perfecta. Ouale contin un complex intreg de minerale, calciu (mai ales in galbenus), toate vitaminele, mai putin vitamina C si un nivel mare de acizi grasi saturati si nesaturati, lecitina, enzime si alti factori benefici longevitatii prezenti intotdeauna in hrana cruda. Cojile contin mult calciu, galbenusul este un aliment esential pentru cainii cu probleme de piele – contine aminoacizi, biotina, vitamina A, acizi grasi esentiali si zinc.
Semintele de in
Semintele de in sunt folosite de mai mult de 10.000 de ani. Uleiul produs din seminte de in este bogat in acizi grasi esentiali. Grasimile esentiale sau acizii grasi esentiali sunt nutrienti importanti pe care organismul nu si-i poate produce singur. Singurul mod de a obtine acesti nutrienti este prin diete. Acizii grasi esentiali sunt grasimi polinesaturate care sunt considerate grasimi „bune”, de calitate. Acizii grasi esentiali contribuie la functionarea sanatoasa a membranelor celulelor si sunt critice pentru sinteza eicosanoizilor, o familie de substante hormonale care ajuta la intretinerea celulelor pe fundamentul „minut-dupa-minut”. Intocmai ca si alte vitamine si minerale esentiale, acizii grasi esentiali sunt benefici pentru sanatate.
Semintele de in contin componenti bioactivi numiti lignani, care s-au dovedit a preveni cancerul. Odata consumati, lignanii gasiti in semintele de in sunt convertiti de catre actiunile bacteriene din colon in lignani mamiferi. Ei sunt apoi circulati prin tractul intestinal si ficat unde se produce actiunea. In organism, lignanii mamiferi produc efecte estrogene si efecte anti-estrogene. Cercetatorii considera ca efectele lignanilor in metabolismul estrogenului, in combinatie cu proprietatile lor antioxidante, pot explica de ce dietele bogate in lignani dau o incidenta scazuta a cancerului. Dovezile arata ca lignanii pot fi antioxidanti, cu toate ca puterea lor antioxidanta nu este inca clara. Alte studii indica faptul ca lignanii din semintele de in reduc colesterolul si previn diabetul la animale. Pana acum, cercetatorii au izolat cel putin trei componente ale semintelor de in care produc beneficii sanatatii. Primul din acestea – fibrele, importante pentru sanatatea intestinala. Beneficiile celorlalte substante, acid alfa-linoleic (un tip de acid gras omega-3) si lignanii, sugereaza ca aceste componente pot fi folositoare in prevenirea bolilor de inima si probabil in tratamentul bolilor cronice de rinichi.
Usturoiul
Usturoiul este un atibiotic natural. Nu exista nicio indoiala ca usturoiul ofera avantaje sanatatii. Usturoiul s-a dovedit a avea proprietati antimicrobiene efective, inhiband cresterea bacteriilor si a fungilor. Usturoiul stabilieaza presiunea sangelui si imbunatateste sistemul imunitar, inhiband diverse tipuri de infectii, in special cele ale tractului respirator superior. Mare parte din importanta sa este datorata sulfului. Usturoiul imbunatateste sanatatea si previne imbolnavirea. Este bogat in potasiu, zinc, vitamina A si C, si seleniu. Contine, de asemenea, calciu, mangan, cupru, vitamina B1 si putin fier.
Pudra de alge
Algele contin peste 60 minerale, 21 de amino acizi si carbohidrati simpli sau complecsi, cu importanta in sanatatea glandulara, in special cea a glandelor pituitare, adrenale si tiroidiene. Algele confera o sursa naturala de iod si actioneaza ca un antibiotic care ucide germenii.
Lucerna
Ajuta organismul sa asimileze proteinele, calciul si alti nutrienti. Aceasta planta este un detoxifiant, un inamic al infectiilor si un deodorizant natural. Este cea mai bogata sursa de minerale si contine vitamina A, C, E. K, B and D. Alfalfa contine si bioflavonoid, precum si 8 enzime digestive care asigura asimilarea corespunzatoare a hranei.
Chefirul
Istoria chefirului este veche de secole. Cuvantul „kefir” se spune ca isi are originea din cuvantul „keif” care inseamna „stare de bine”. Chefirul este un fel de iaurt, dar cu o varietate mai mare de culturi si beneficii semnificative pentru sanatate. Spre deosebire de iaurt, care in mod normal contine doua sau trei bacterii, chefirul adevarat contine un nivel ridicat de diferite microorganisme, fiecare cu propria sa contributie unica. Acesta este ce deosebeste chefirul de alte culturi produse din lapte. Chefirul este facut prin fermentarea boabelor de „kefir”, care seamana cu conopida. Boabele sunt compuse din cazeina si colonii de microorganisme care cresc impreuna simbiotic. Chefirul se poate produce numai din boabe deja existente.
Cultura de chefir proceseaza activitatea antimicrobiana impotriva unei largi varietati de bacterii gram pozitive si gram negative, ajutand in eliminarea „drojdiei” patogene distructive si a parazitilor intestinali. Cultura de chefir contine un extract unic de colostru. Toate mamiferele produc colostru, adeseori numit „primul lapte” sau „colastra”. Studiile au aratat ca forme concentrate de colostru sunt capabile sa blocheze efectul daunator al agentilor patogeni si ajuta la intretinerea tractului intestinal. Colostrul contine de asemenea alti factori imunitari nespecifici incluzand lactoferrin si lactoperoxidas (o enzima care se gaseste in lapte), care controleaza agentii patogeni si bacteriile daunatoare. Acest component imunitar natural poate recunoaste si rezista multiplelor tipuri de bacterii comune, ca E. Colli, stafilococi, streptococi, klebsiella, enterococi, pseudomonas, clostridium difficile, si cryptosporidium.
Un comentariu:
Nota maxima pentru articolul vostru!
Am un singur comentariu:
Exista 3 tipuri de acizi grasi Omega 3 :EPA(eicosapentaenoic), DHA( docosahexanoic) de origine animala ; si ALA sau GMA (gamma-linolenic) de origine vegetala.
ALA (din semintele de in) este cu lant scurt si trebuie transformat la nivelul organismului pentru a avea valoare nutritiva. Cainii nu pot face aceasta conversie si aceasta varianta de Omega 3 nu este utilizata de organismul lor. De aceea Omega 3 din peste este indicat pe cand cel de origine vegetala nu.
Trimiteți un comentariu