miercuri, mai 21, 2008

Pro si contra tunderii Chow Chow -ului

Problema tunderii Chow Chow este destul de dezbatuta printre crescatori si proprietari, nefiind inca transata. Evident, pentru fiecare optiune exista argumente logice pro si contra.

De ce este bine ca un Chow Chow sa nu fie tuns?

- blana protejeaza cainele de praf. Un Chow Chow tuns si plimbat vara prin poteci prafuite sau prin noroaie poate dezvolta iritatii, pentru ca microbii se depun direct pe pielea fara apararea blanitei.


- blana apara cainele de paraziti externi (purici, capuse, tantari etc). Un Chow Chow tuns poate fi atacat mai usor de paraziti.

- blana este o adevarata umbrela de soare. Un Chow tuns si apoi expus mult timp si in mod direct la razele solare isi poate arde pielea, la fel ca un om care sta toata ziua la plaja (pentru ca pielea Chow Chow -ului nu este obisnuita sa fie expusa direct mediului exterior)

- cainele nu are glande sudoripare, prin care care sa transpire si astfel sa se racoreasca, decat in pernutele labutelor. Un caine nu se racoreste decat prin doua modalitati. Una, prin intermediul limbii. Principalul ventilator al corpului este limba, prin care circula la suprafata sangele, racindu-se datorita respiratiei puternice si scazand astfel temperatura corpului. Asa se explica de ce cainii respira vara cu limba scoasa afara din gura, pentru a se ventila. A doua modalitate de racorire este prin pernute, care transpira, racind astfel pielea si sangele care circula mai apoi catre organele interne.

Argumentele impotriva tunderii unui Chow s-ar putea baza pe o faptul ca aceasta rasa are “blana dubla, alcatuita din parul exterior si din puful interior, moale si lanos.



In regiunile tibetane de provenienta ale Chow Chow -ului, iernile sunt de-a dreptul siberiene, iar verile pot deveni toride, aceasta rasa fiind nevoita sa se adapteze la ambele cazuri. “Subparul” (puful interior) este considerat a fi o protectie naturala contra frigului, Chow Chow-ul fiind astfel adaptat la iernile montane.

Odata cu apropierea verii toride, Chow Chow –ul incepe sa naparleasca, pentru a da jos in principal exact acest subpar de care vara nu mai are nevoie.

Asadar, in timpul verilor toride, un Chow Chow isi pierde subparul bun pentru frig si isi pastreaza dupa naparlire in general doar blanita externa, deasa si stralucitoare (special facuta pentru a retine cat mai putin din caldura razelor solare), protejandu-i in acest fel pielea deschisa la culoare.

In momentul in care un Chow Chow este tuns la inceputul verii sau primavara, mai intai ii va creste subparul (facut sa ii tina cald), pana ca blanita externa sa atinga lungimea potrivita pentru a se echilibra temperatura corporala. Asta ar insemna ca, daca este expus direct soarelui de vara (cand sunt 40 de grade), pielea unui Chow tuns, caruia i-a crescut deocamdata doar subparul, va suferi intens de caldura, sa nu va mai fi protejata de blana exterioara (lucioasa si deasa), ci va fi expusa, de fapt, razelor solare.


De ce este bine ca un Chow Chow sa fie tuns?



- in blanita nu vor mai intra diversele impuritati (praf, noroi etc), parul nu I se mai incalci, nu va mai mirosi, iar pielea poate fi stearsa rapid cu un prosop umed

- parazitii externi (purici, capuse) nu mai au firele de par de care sa se agate, astfel ca dispare problema a bolilor transmise de acestia. In plus, cu un antiparazitar bun, nici tantarii nu se vor apropia de pielea cainelui

- daca sunt tunsi la momentul potrivit, cainii nu mai sunt inerti, extenuati si toropiti de caldura in timpul verilor toride, ci redevin jucausi si veseli, astfel ca toamna incepe sa le creasca blanita, iar in ianuarie nu se mai poate spune daca au fost tunsi sau nu

- nimeni nu lasa in plin soare, ore intregi, un caine, indiferent daca e tuns sau nu, deci expunerea directa la radiatiile solare a unui Chow tuns iese din discutie. Astfel, pentru a-i fi mai racoare, el poate fi tuns, cu conditia sa nu fie dus la plaja sau sa fie tinut fara o protectie solara (cusca, paravan etc)

- desi cainele se racoreste prin limba si pernute, dupa tundere pielea sa va resimti inclusiv micile adieri de vant, racind astfel intreaga piele si inclusiv sangele care circula pe suprafata acesteia ulterior catre organele interne, echilibrand temperatura corporala

MO-MO


Deocamdata, tinand cont ca Mo-Mo a naparlit foarte mult, el si-a pierdut cea mai mare parte a subparului, aratand de parca ar fi fost deja tuns. Deci nu cred ca se impune o eventuala vizita la frizeria canina. Evident, a inceput si el sa sufere de caldura, bea apa multa, inauntru sta numai pe gresie, iar afara cauta umbra. Incepand cu zilele acestea nu mai este indicat sa il scoatem la plimbare in plin soare. El se plimba 10-15 minute dupa-amiaza, insa numai in spatele blocului, la umbra, sa faca pipi, dupa care urca inapoi in casa. Preferam sa il scoatem dimineata si seara, pe racoare, cate o ora (uneori iese seara de doua ori, ultima data doar un sfert de ora, inainte de culcare).

Dincolo de teoriile referitoare la tunderea sau interdictia tunderii, daca vom vedea vara aceasta ca Mo-Mo suporta cu mare greutate caldura, poate vara viitoare il vom tunde, desi inclinam sa nu o facem, tocmai pentru a-l lasa asa cum este el “de la natura”.

Unii crescatori recomanda baile zilnice cu apa rece (nu de la frigider, evident, ci de la robinet). In zilele foarte calduroase, unii isi uda cainii cu furtunul sau ii baga in cada chiar de mai multe ori pe zi, pentru a-i racori.

13 comentarii:

Anonim spunea...

Multumesc ptr comentariu

MAYA si MOMO spunea...

noi multumim pentru poze. dupa-amiaza o sa le punem pe blog. Lea si Blue au crescut amandoi incredibil, si s-au facut doi frumosi. Lea este superba, m-am indragostit de ea. Si Mo-Mo la fel!!! :))

Kaboo spunea...

Multzumim de articol,chiar si noi suntem in dubiu cu tunsul,dar informatiile sunt foarte utile.A inceput sa-i dea si lui Kaboo blanitza,acum nu mai arata a ursuletz ci a vulpitza :( dar e spre bine,ne-a dat si noua dr Vitaderm si de ieri am inceput,ieri a facut si vaccinul DHPPi+RL,si n-i s-a dat voie pe sambata sa-l scoatem pe jos,bine inca cu mici restrictii,nu cu 'aspiratoru' prin toate cele :p.Abea asteptam,sa speram ca nu mai avem nevoie de rucsacel ca se chinuie si el dar si spatele nostru...are acum 7 kg.Am vrea sa va intrebam,gherutele e bine sa i le taiem?ca parca sunt cuie ne-a zgariat de ne-a terminat,plus ca aluneca pe parchet parca ar fi pe gheata,e forte comic,sau sa asteptam sa se toceasca de la mersul pe afara? Va pupacim dulce

Anonim spunea...

Gherutele se mai tocesc in timp, insa oricum, ele trebuie taiate. Unghiile se tocesc destul de greu chiar si in cazul cainilor maturi care fac multa miscare, daramite la un ghemulet de blanita care se plimba prin casa. Cand va duceti la vet intrebati daca e nevoie sa ii taie unghiutele si spuneti-i ca va zgarie fara sa vrea. Sigur i le va scurta.

MAYA si MOMO spunea...

Da, poti sa i le tai cand mergeti la vet. Lui Mo-Mo i le-a taiat doctorul la doua luni si jumatate, si acum s-au tocit singure de la mers. Dar daca ii cresc i le tai din nou, ca pentru ei este obositor sa se loveasca in mers de gheare. Oricum operatiunea asta o vom face rar in cazul lor si nu e stresant penntru blanosi.

MAYA si MOMO spunea...

Abia asteptam sa vedem poze cu Kaboo afara la plimbare. Cred ca o sa fie innebunit sa se joace in iarba si sa alerge.

Kaboo spunea...

Multzumim de informatii,o sa i le tai,o sa cumpar o ghilotina,ca mergem sa cautam si lesa,acum am alta intrebare pana la urma sa-i cumpar sau nu ham,sau sa-l las cu hamul pana se invata sa merga pe strada si apoi zgardutza,am tot citit ca hamul ii afecteaza cresterea (asta mi-ar mai trebui),dar totusi cred ca merge pentru inceput.

MAYA si MOMO spunea...

noi i-am pus hamul la inceput, pentru ca nefiind invatat sa mearga in lesa o sa traga rau la inceput si il sugrumi. dupa ce invata sa mearga la pas ( si aici o sa iti urez succes ca este foarte foarte greu sa ii bagi in cap sa mearga frumos pe strada), apoi ii poti pune si zgardita cu lesa. Tu faci cum crezi ca ii este lui mai comod, e posibil sa nu suporte hamul si atunci esti obligata sa ii pui zgarda. Sa ne tii la curent....si ne-ai dat si o idee de post despre cum sa ii invatam sa mearga frumos pe strada. incepem sa lucram la el.

Kaboo spunea...

Am inteles,mersi mult,cred ca o sa optez pentru ham la inceput,aia m-am gandit si eu ca o sa se sugrume,ca nu stie sa mearga,e numai intre picioarele noastre,nu stiu pe strada cum va reactiona :o altfel l-am obisnuit cu zgomotele,nu se mai sperie de nimic. :p

Anonim spunea...

Scumpe mamici de ursuleti, noi nu i-am dat lui Lea nici un fel de vitamine, doctorita ei zice ca nu are nevoie, are 12 kg la 4 luni-azi implinite-. Ea mananca mai mult orez cu legume si pui, branzica de vaci cu fulgi de porumb si la nevoie crantanele. Acum cu napirlitul asta sa ii iau vitaminele de care scriai, Pelage?
Lea a fost la pedichiura si a fost OK ptr ea ca ptr cei de la cabinet....jale mare.

MAYA si MOMO spunea...

Da, Adriana, cred ca ii poti da Pet Phos Pelage si Vitacraft, desi blanita ei arata superb, chiar daca naparleste. De fapt, imi amintesc ca si Mo-Mo de la 4 luni a inceput sa isi schimbe blanita si o sa vezi ca ii creste blana de adult pe spate, care este mai deasa si tare, iar puful dispare incet, incet. oricum procesul este destul de lung, Mo-Mo are aproape 7 luni si inca nu i s-a schimbat tot parul, mai are coama cu puf si la fundulet...niste haiosi!

coco spunea...

am un chow chow cu blanita scurta... stie cineva, ma poate lamuri daca exista o problema daca l tund mai scurt decat este???

MAYA si MOMO spunea...

Noi, pana la urma, l-am tuns pe Momo, o sa punem poze. Chow Chow este o rasa predispusa la probleme de piele vara...