joi, august 02, 2007

CUM SPALAM PISICA!!!!

Se stie ca pisicile au, in general, oroare de apa. Si totusi, daca le invatati de mici cu baita lunara, ele vor accepta, in cele din urma, sa fie spalate. Cea mai importanta pentru micuta felina este prima experienta de imbaiere. Daca reactioneaza violent si se sperie rau, nu isi va mai dori niciodata sa vada apa sau cadita de baie.


Iata cateva sfaturi care, daca sunt luate in considerare, sa vor ajuta sa aveti tot timpul o pisicuta curata si fericita

- Foloseste un sampon special pentru pisicute, din pet-shop, speciale ori pentru blanita ori antiparazitare.

- Intotdeauna sigura-te ca nu ii intra spuma de la sampon sau apa in ochi sau in urechi.

- Cu cat mai multa spuma ii dai pe blanita, trebuie sa tii cont de faptul ca samponul necesita o clatire repetata, pana cand se curata toata substanta de pe blana.
- Trebuie sa aveti grija ca temperatura din incaperea in care ii faci baie sa fie acceptabila, iar apa sa aiba in jur de 39ºC.

- Pisica nu se baga din prima in apa. Mai intai i se umezeste corpul, labutele si apoi gulerasul. Apoi se stropeste progresiv cu jetul de la dus, avand grija ca presiunea apei sa fie minima si sa nu ii intre apa in ochi sau in urechi.

- Este foarte important ca in timp ce o speli sa ii vorbesti pe un ton bland si sa o mangai, iar introducerea in camera de baie nu trebuie sa se faca cu forta, pentru ca va tine minte aceasta experienta si nu va mai dori sa stea la spalat niciodata.

- Baia nu trebuie sa dureze prea mult, pentru ca risti ca pisicii sa i se faca frig si sa raceasca. Cu cat mai repede, cu atat mai bine

- Daca pisoiul tau se teme insa de apa, nu il forta sa accepte aceasta idee, pentru ca isi va pierde complet increderea in tine.

- Dupa ce ati terminat de spalat pisica, aceasta nu se scutura, ci trebuie sa o infasori intr-un prosop si sa ii faci un scurt masaj, pentru a-I lua apa din blanita.

- Intotdeauna, cand o usuci cu uscatorul, care este recomandat sa fie cat mai silentios, trebuie sa o si perii, in acelasi timp, pentru a nu i se incurca blanita. Cu cat ii vei peria mai mult blana in toate sensurile, cu atat aceasta i se va usca mai repede si va fi mai pufoasa.

- Temperatura uscatorului trebuie setata la o temperatura redusa, si trebuie tinut la cel putin 20 de centimetri, altfel risti sa ii provoci arsuri la nivelul pielii foarte sensibile.

- Trebuie retinut ca blana pisicii nu va fi complet uscata decat dupa cateva ore.
- O pisica cu parul scurt poate fi spalata o data la trei luni, pentru ca baile prea frecvente ii elimina sebumul protector al parului si compromit sinteza vitaminei D pe care o inghite atunci cand se linge.

- Totusi, in cazul persanelor, eu sfatuiesc ca baia sa fie facuta o data la o luna si jumatate sau de fiecare data cand pisicuta are blana murdara, fie din cauza ca a iesit din casa sau a stat intr-un mediu mai putin curat, pentru ca ele simt atunci cand sunt murdare si au tendinta de a se linge mai mult, inghitand astfel mai mult par.



Deci, sa recapitulam:

- Inchideti usa la baie, altfel va puteti trezi cu pisica uda fugind prin casa!

- Apa trebuie sa fie la o temperatura scazuta!

- Folositi sampon special pentru pisici!

- Nu udati capul pisici, riscati sa ii intre apa in urechi!

- Trebuie clatita foarte bine sa nu ramana sampon pe blanita!

- Folositi un uscator care nu face zgomot!

- Dupa urcare, lasati-o intr-o camera unde este cald, sa nu raceasca!