sâmbătă, august 01, 2009

CHRIS, NOUL NOSTRU PRIETEN

El este Chris, noul nostru prieten chow-lin din Galati, care are 10 luni.

Maria, mamica lui Chris, ne povesteste despre el ca este un caine foarte gelos (nu lasa nici un alt mascul sa se apropie), desi este inca mititel si ii place compania copiilor mici.

Chris este o minunatie de baietel, ne place mult de tot de el. Asteptam alte vesti de la prietenul nostru din Galati.


CE FACEM CAND CAINELE ESTE MUSCAT

Plagile produse prin muscatura sunt adesea rezultatul angajarii in lupta a doua animale sau a jocului agresiv dintre acestea. Luptele dintre animale cel mai frecvent se produc atunci cand exemplarele adulte sunt puse laolalta pentru prima data.
Alte cauze care duc la starnirea luptei intre animale sunt reprezentate de dominanta, ierarhie, lupta pentru hrana, atentia stapanului sau pentru teritoriu. Dintre toate traumatismele care au necesitat vizita la medicul veterinar, 10-15% au fost asociate plagilor produse prin muscatura.


Muscaturile de caine pot duce la traumatisme semnificative, cum ar fi smulgerea, sfasierea, ruperea, strapungerea si lacerarea pielii si a tesuturilor subiacente. Muscaturile produse de pisica sunt in mod tipic plagi prin punctionare insotite de eventuala laceratie sau smulgere. Acestea se datoreaza dintilor mici si ascutiti ai pisicilor, comparativ cu cainii.


Avand in vedere ca gura este un mediu plin de bacterii, toate ranile produse prin muscatura sunt considerate contaminate, iar posibilitatea de infectare este crescuta. Prin comparatie, muscaturile de pisica au o sansa mult mai mare de a se infecta decat cele produse de caine.
Plagile produse prin muscatura, care pot aparea numai ca o rana punctiforma de dimensiune mica la nivelul pielii, pot fi, oricat ar parea de ciudat, destul de extinse. Odata ce dintele penetreaza pielea, tesuturile subiacente pot suferi prejudicii grave fara o lezare majora a pielii.

Toate plagile produse prin muscatura trebuie sa primeasca ingrijire medicala veterinara de specialitate. In mod inselator, unele plagi pot parea minore, dar pot avea potentialul de a pune in pericol viata animalutului, in functie de regiunea corporala muscata.
Ce ar trebui sa urmariti:
• Sangerare
• Edem
• Drenaj (scurgerea colectiei formate)
• Respiratie dificila
• Schiopatura
• Stare de slabiciune
• Colaps

Diagnosticul

Diagnosticarea unei plagi produse prin muscatura este, de regula, o sarcina simpla, mai ales in cazul in care proprietarul este martorul luptei dintre animale. Ranile au adesea un aspect caracteristic unei plagi produse prin muscatura. Provocarea apare atunci cand se incearca determinarea extinderii prejudiciului subiacent, din profunzime. Plagile produse prin muscatura sunt cel mai frecvent intalnite in regiunea gatului, a fetei si a membrelor.
Plagile produse prin muscatura de la nivelul gatului pot fi grave si pot necesita o examinare mai amanuntita pentru a determina extinderea prejudiciului subiacent. Sangerarea excesiva provenita in urma rupturii vaselor de sange majore, lezarea nervilor, traumatizarea cailor respiratorii si a esofagului pot aparea.
Plagile produse prin muscatura in regiunea fetei pot cauza leziuni severe ale ochilor, urechilor sau ale botului. Zgarierea si strapungerea globului ocular sunt posibile. Sangerarea excesiva se poate produce daca urechile sau botul sunt muscate.
Sedarea sau anestezia pot fi necesare atunci cand se face examinarea animalutului vatamat.

Tratamentul

Tratamentul plagilor produse prin muscatura depinde de regiunea corporala lezionata si de severitatea muscaturii. Ranile produse prin muscatura sunt, de regula, dureroase, astfel ca medicul vostru veterinar ii va administra animalutului vostru antialgice pentru a-i calma durerea. Plagile au cea mai buna sansa de vindecare fara complicatii daca sunt tratate in termen de 12 ore de la producere.

Sedarea sau anestezia pot fi necesare pentru a trata anumite plagi produse prin muscatura. Pielea lezionata s-ar putea sa necesite sa fie dilacerata chirurgical pentru a permite examinarea tesuturilor subiacente.

Scopul principal al tratamentului este acela de a reduce riscul infectarii. Medicul vostru veterinar va inlatura delicat tesutul mort si va curata (toaleta) leziunea cu meticulozitate pentru a indeparta parul si alte detritusuri. Povidone iodine sau clorhexidina sunt utilizate pentru a dezinfecta rana. Daca s-a produs un prejudiciu extins si daca acumularea de lichid este probabila, un dren provizoriu poate fi plasat in plaga pentru a ajuta la vindecarea acesteia. Marginile plagii sunt bine suturate.

Antibioticele sunt foarte importante in tratarea infectiei, chiar daca majoritatea plagilor produse prin muscatura se infecteaza chiar daca pacientului i s-au administrat antibiotice. Acest lucru se datoreaza caracterului contaminat al leziunii. Scopul antibioticelor este acela de a incerca sa tina infectia sub control.

Examenul bacteriologic si antibiograma pot fi efectuate pentru a determina agentul bacterian primar implicat si pentru a alege cel mai bun antibiotic capabil sa combata infectia. Deseori, acest test este rezervat pentru acele plagi produse prin muscatura care nu raspund la tratamentul initial cu antibiotice.

Avand in vedere ca marea majoritate a plagilor produse prin muscatura sunt contaminate cu Pasteurella multocida, antibioticele frecvent alese pentru tratarea acestora sunt amoxicilina, amoxicilina cu acid clavulanic, cefalexinul, cefadroxilul sau enrofloxacina.

Ingrijirea la domiciliu

Curatarea (toaletarea) initiala a plagilor produse prin muscatura cu peroxid de hidrogen (apa oxigenata), povidone iodine (Betadine) sau clorhexidina poate ajuta la reducerea infectiei. O atentie deosebita trebuie avuta avand in vedere ca plagile produse prin muscatura sunt dureroase, astfel ca animalutul poate avea tendita sa muste persoana care-l ingrijeste datorita fricii sau durerii. Tinand cont de cele mentionate anterior, este indicat sa-i puneti o botnita animalutului vostru inainte de a-i ingriji ranile.

In afara ingrijirii initiale de la domiciliu, toate plagile produse prin muscatura trebuie examinate si tratate de catre un medic veterinar. Chiar daca plaga pare sa se rezume la o simpla rana, mica si minora, limitata la nivelul pielii, nu este exclusa o afectare mai extinsa, in profunzime.

Preventia

Prevenirea plagilor produse prin muscatura se face prin evitarea situatiilor care ar putea duce la luptele dintre animale. Nu-i permiteti animalutului vostru sa hoinareasca. Tineti-va pisicile in interiorul caminului. Tineti-va cainele in lesa, mai ales cand va plimbati prin parcuri sau prin cartier.
Cainii ascultatori este prea putin probabil sa participe la lupte. Din acest considerent, dresarea corespunzatoare a cainilor este recomandata.
Din pacate, nu toti proprietarii de animalute de companie urmeaza aceste sugestii. S-ar putea ca voi sa faceti tot ceea ce va sta in putinta sa preveniti o lupta, dar un caine comunitar se poate napusti asupra voastra si a cainelui vostru purtat in lesa, astfel ca incaierarea, inca, se poate produce. Unele "incaierari" pur si simplu nu pot fi prevenite.