
Avantajul principal al unei alimentatii de acest gen, mult mai complexa decat cea cu mancare uscata sau cu mancare de casa consta in valoarea incontestabila a substantelor nutritive, care se gasesc in produsele naturale.
Dezavantajul – este un stil de hrana care necesita mult timp, dificultate in echilibrarea alimentatiei si uneori, imposibilitatea de a gasi in comert produse “proaspete”.
Iata cateva tipuri de produse care ar trebui sa devina “obligatorii” in hrana cainelui, in opinia celor care promoveaza acest tip de alimentatie:
CARNEA CRUDA

SFAT: carnea tocata nu este recomandata, pentru ca se asimileaza mai greu. Pentru cainele adult pot fi utilizate si derivatele din carne fierte - stomac, inima, ficat, plamani.
OASELE
Nu reprezinta o hrana pentru animale, insa pot fi folosite la prepararea supelor. Incepand cu 2 luni, catelul poate primi os de vita mare - rozandu-l catelul isi antreneaza musculatura maxilarelor si curata dintii de tartru.
SFAT: In nici intr-un caz sa nu dati oase tubulare - aschiile provenite de la acestea pot rani grav intestinele. De asemenea, oasele fierte pot duce la constipatie.
PESTELE

SFAT: Pestele de rau este permis doar fiert (multi pesti de apa dulce sunt purtatori de viermi). Atentie! Unele tipuri de pesti oceanici sau de apa dulce contin un ferment care distruge vitamina B1!
OUALE

LACTATELE
Branza de vaci, chefir, iaurt etc. sunt utile pentru canii de orice varsta. Pe primul loc se situeaza branza de vaci, fiind sursa principala de calciu usor asimilabil si proteina valoroasa.

SFAT: Laptele integral este mai bine sa fie exclus din ratia cainilor adulti - nu se asimileaza in organism si provoaca dereglari ale stomacului.
CEREALELE
Orezul, ovazul, trebuie sa intre in alimentatia cainelui in cantitati mici. Painea - in cantitati mici sub forma de paine uscata, preferabil din faina de secara sau graham.
LEGUMELE
Morcov, varza dovleac, dovlecei si alte legume sunt folositoare - se dau rase sau taiate marunt. Verdeata cruda - patrunjel, salata, marar, ceapa verde au un continut bogat de vitamine..Fructe - de obicei de dau in cantitati mici in calitate de desert.
RECOMANDARI:
- In cazul alimentatiei naturale, in ratia cainelui trebuie sa intre neaparat Vitamine si Minerale separat.
- Produsele care nu sunt preferabile in alimentatia canilor: fainoase (paste, paine din aluat de cozonac), cartofi (practic nu este asimilat in organism), mazare, fasole, dulciuri, produse sarate sau otetite, mezeluri, oase tubulare.
- In mancare nu se adauga condimente (piper, frunza de dafin, etc).
- Daca decideti sa treceti cainele de la alimentatia "naturala" la hrana uscata , faceti-o treptat, in decursul a 1-2 saptamani.