sâmbătă, iunie 21, 2008

Perioadele definitorii pentru personalitatea cainelui

Perioada intrauterina

Reprezinta perioda dezvoltarii embrionare, in care puiul primeste toate informatiile genetice, acesta fiind influentat doar in mod indirect de stimulii externi. Atentie!!! Ingrijirea necorespunzatoare a viitoarei mame, alimentatia insuficienta (in special lipsa necesarului de vitamine si minerale din alimentatie), traumele sau socurile suferite de aceasta in timpul perioadei de gestatie pot avea efecte nefaste asupra puilor.
Perioada neonatala

Aceasta perioada defineste primele 12 zile de la nastere, timp in care puii nu ved si nu aud, reactionanad numai la stimuli olfactivi, termici sau mecanici. Puii necesita stimulare fizica din partea mamei pentru eliminarea dejectiilor (urina si fecalele).
Perioada de tranzitie (13-20 de zile)

Este "perioada minune", in care puii au practic primul contact cu lumea. In debutul acesteia micutii deschid ochii pentru prima oara sesizand lumina si formele; fac primii pasi tarandu-se si impleticindu-se pana cand, intr-un final, reusesc sa mearga. La cca 20 de zile de la fatare apar dintii de lapte, ascutiti ca niste ace pe care cei mici nu evita sa le foloseasca. Tot acum, ei incep sa distinga primele sunete, fara a putea identifica sau localiza sursa.
Perioada de constientizare (21-28 de zile)

Acesta este momentul in care puii, isi folosesc pentru prima data toate simturile aproape de potentialul maxim, deprind primele notiuni ale comportamentului canin si invata sa comunice cu ceilalti membrii ai cuibului.
Perioada de socializare la grupa canina (28-49 de zile)

Este perioada in care puiul deprinde mijloacele specifice de comunicare ale speciei: scheunatul, maraitul, latratul, limbajul corpului (folosirea cozii si a urechilor in comunicare). Tot acum incepe dezvoltarea instinctului de vanatoare, luptandu-se in joaca puiul invata sa raspunda la diferite situatii si pozitii ale corpului adversarului,cand si cum sa atace, sau sa se apere. Dar cel mai important este ca in aceasta perioada puiul primeste primele lectii de conduita in cadrul haitei, se stabilesc ierarhii si au loc lupte pentru obtinerea unui loc privilegiat in procesul de alaptare. Atentie!!! Pentru a diminua stresul provocat femelei de alaptare, unii crescatori separa puii de mama, acest lucru este de nedorit marcand negativ comportamentul de mai tarziu al acestora. Astfel la pui separati de cuib pot aparea manifestari anxioase, carente de comunicare sau labilitate psihica (trecand aparent nemotivat de la o stare la alta).
Perioada de socializare la grupa umana. (7-12 saptamani)

Este perioada optima de achizitionare a puiului. La aceasta varsta el este foarte receptive, invatand din fiecare experienta, de aceea este indicat sa profitati de aceasta pentru o cat mai buna socializare. Pune-ti puiul in situatii si medii cat mai diferite, obisnuiti-l cu fiinte forme, persoane, si zgomote diverse.
Prima perioada de frica (8-10 saptamani)

In acest interval de timp, puiul invata care sunt primejdiile mediului, el fiind banuitor si interesat de tot ceea ce il inconjoara. In aceasta perioada, corectandu-l cu fermitate puteti dezobisnui definitiv cainele de unele apucaturi deranjante cum ar fi rosul, mancatul de pe jos, cersitul la masa sau saritul pe dvs. Acum trebuie evitata orice situatie care se poate dovedi stresanta pentru pui, orice experienta dureroasa, traumatizanta sau dura pentru pui are un efect puternic si o influenta pe termen indelungat. Este preferabil ca in aceasta perioada sa evitati contactul cu alti caini, maturi, ce pot deveni agresivi, zgomote puternice sau zone foarte aglomerate.

Perioada de stabilirea ierarhiei (3 4 luni)

Este perioada in care "juniorul" incearca sa avanseze ierarhic, exemplarerele foarte dominante incercand chiar sa preia conducerea haitei. Tot acum (la masculii dominanti) pot aparea primele manifestari ale instinctului teritorial (respectiv marcarea si delimitarea acestuia). Pentru un caine stabilirea ierarhiei este foarte importanta, haita fiind o societate de tip arhaic in care cel mai puternic membru al acestuia conduce. Tot acum apar aliantele, de aceea evitati darea comenzilor in contradictoriu; nu il alintati dar mai ales nu va manifestati excesiv de protectiv fata de pui in relatia cu ceilalti membri ai familiei. Daca nici unul din membrii familiei nu se va impune, preluand controlul si conducerea cainele o va face fara a ezita. Aceasta este o consecinta fireasca a modului in care este structurata societatea canina. Cu cat este mai dominant cainele cu atat mai ferma trebuie sa fie riposta dvs. Acum este momentul cel mai bun pentru debutul unui program complet de educare al puiului dvs.

Perioada de explorare (4-8 luni)

Definitorie pentru aceasta perioada este curiozitatea, in salbaticie acesta este momentul in care cei mici se aventureaza pentru prima data in "marele necunoscut". In haita de lupi puiului ii este permis pentru prima data sa ii insoteasca la vanatoare pe ceilalti membrii ai haitei. Un alt moment important din cadrul acestei perioade este schimbarea dentitie, de aceea pentru a evita "accidentele" neplacute precum rosul mobilei si incaltamintei este indicat sa ii lasati cainelui oase mari de vita sau jucarii speciale, pe care le puteti achizitiona cu usurinta de la orice pet-shop. Tot acum pot aparea si primele semne ale pubertatii insotite de modificari comportamentale specifice motivate de explozia hormonala la care este supus tanarul catel.

Cea de-a doua perioada de frica (6-14 luni)

Alaturi de prima perioada de frica, acesta este probabil intervalul de timp cel mai important pentru dezvoltarea personalitatii cainelui dvs. Acum cainele reevalueaza lucrurile, astfel pot aparea situatii in aparenta ciudate cum ar fi teama de umbre, zgomote, fiinte sau obiecte care pana de curand ii erau familiare. In astfel de situatii evitati confruntarea direct, nu fortati cainele dar nici nu va retrageti, lasati cainele sa evalueze singur situatia si sa descopere ca teama sa este neintemeiata.

Perioada de maturizare (1-4 ani)

Maturizarea nu vine intr-un interval de timp foarte bine definit aceasta difera in functie de rasa (cainii de tali mare maturizandu-se mai tarziu) de temperament sau chiar de individ. Aceasta perioada este marcata de diverse modificari hormonale si comportamentale, la masculi primand instinctul teritorial si cel de reproductie in special in prima parte a acestei perioade (12- 26 luni) cand se observa o crestere a agresivitatii, in cazul cainilor dominanti avand de multe ori loc o noua confruntare in lupta pentru "sefia" haitei. Este de retinut faptul ca in salbaticie doar cuplului "ALFA", respectiv masculului si femelei ce detin suprematia haitei, le este permisa copulatia (imperecherea) in prezenta celorlalti membrii ai comunitatii, de aceea daca aveti un caine mai timid, este preferabil ca in momentul montei acesta sa fie izolat pentru a nu fi inhibat de prezenta dvs.

Senioratul (7-15 ani)

"Varsta a treia" canina sau senioratul este poate perioada in care legatura om-caine este cea mai puternica, acum aveti impresia ca prietenul dvs. canin va intueste fiecare dorinta intelegandu-va din priviri. Lasand in urma "nebuniile" tineretii cainele devine mai retinut in relatia cu fostii parteneri de joca, fiind mult mai interesat de compania dvs. Atentie !!! Nu neglijati plimbarile chiar daca prietenul dvs. nu se mai arata atat de dornic de joaca, de asemenea consultati periodic medicul veterinar si oferitii cainelui un regim alimentar specific rasei si varstei, sedentarismul si supraponderabilitatea slabind sistemul imunitar. Nu neglijati nici modificarile de comportament, aparitia irascibilitatii, hiperagresivitatii, oboselii cronice sau diminuarea brusca a apetitului, avand de cele mai multe ori motivatii clinice. Pentru a-i asigura prietenului dumneavoastra o batranete fericita, el trebuie sa beneficieze de un regim de viata cat mai echilibrat si de vizite medicale regulate.