duminică, februarie 07, 2010

Bronsita la caini si pisici

Pentru multi caini, iarna e o bucurie nesperata, pentru ca acum vine din cer un fel de puf moale si racoros in care pot sa alerge si sa se tavaleasca pana nu mai pot. Odata cu zapada vine, insa, si frigul care le poate da multe probleme de sanatate cainilor.

Cea mai frecventa astfel de problema este raceala. Foarte multi caini racesc iarna, ajungand la broniste, boli care se vindeca destul de greu, intr-o perioada lunga de timp, in care cainele trebuie sa stea la caldura, dar sa nu inspire aer uscat din incaperi, ci aer curat.

Anul acesta, Momo a scapat de bronsita, dar in anul trecut a bifat si aceasta boala, sau oricum era o raceala foarte urata. Daca ne aducem bine aminte, mai intai am fost la un veterinar de langa blocul unde stateam. Acela i-a prescris niste picaturi pentru imunitate, Imunovet (vreo 400 de mii), pe care noi le-am considerat ulterior complet inutile. I-am mai dat si cu albastru de metilen in gat - la fel, fara sens.

Am schimbat veterinarul si ne-am dus la o clinica, unde stiam ca medicul face din start cate 3-4 injectii cainelui. Timp de 3 sau 4 zile i-a facut, de fiecare data, cate 4 injectii: Polidin, Synulox, Multiject (nu suntem sigur ca asta e denumire corecta) si niste vitaminte injectabile.

In plus, timp de 10 zile a luat Broncho-vaxom, un medicament uman foarte eficient.

Desi e un chin sa te duci 4 zile la medic si sa ii faca o gramada de injectii, tratamentul a avut efect. Momo a scapat de bronsita.

Cu un caine mai e cum mai e, daca face bronsita. Dar cu o pisica e mult mai complicat, sau cel putin asa ni se se pare. Ea sta ascunsa mult timp, nu iti dai seama daca are temperatura, greu realizezi ca sufera si ca respira mai rapid ca de obicei, daca vomita, poti sa nu vezi imediat, e dificil sa ii faci radiografii, nu vrea sa ia tratamentul, foarte greu o pacalesti sa manance medicamentele, etc. Pisica trebuie sa faca doar volumul de miscare pe care-l poate tolera. Nu trebuie sa faca prea mult efort, astfel incat sa nu se epuizeze. Unii medici pot recomanda sa folositi un vaporizator sau un nebulizator, astfel ca animalutul sa poata inhala aer umidificat care va lichefia secretiile, va hidrata caile respiratorii si va reduce senzatia de tuse a animalutului vostru. De asemenea, tratarea infectiilor dentare si ale cavitatii bucale este recomandata.
Asa ca fiti atenti la animale: sa nu stea un curent, sa nu bea apa prea rece, sa nu manance zapada prea multa, etc. Si sa va duceti la medic daca aveti cea mai mica suspiciune ca au patit ceva.