marți, iulie 01, 2008

Cum sa obisnuim catelul sa faca afara

Se pare ca niciunui caine lui nu-i place sa-si faca nevoile acolo unde locuieste (inclusiv maidanezii nu fac acolo unde au culcusul). Problema e că nu stie cum sa iasa afara si pana pe la 3-4 luni, nu prea se poate abtine, ca si copiii mici.
Pentru a-l obisnui sa faca afara, se poate profita de reflexele sale conditionate. Astfel, fiecare catel se pare ca trebuie sa faca pisu dupa ce se trezeste, dupa ce bea apa, imediat dupa ce se joaca si inainte de culcare. Asa ca trebuie scos rapid la pipi in aceste momente. Chow Chow este o rasa curata, care invata usor (chiar din prima, uneori) sa faca afara.
Noi l-am obisnuit pe Momo imediat sa nu mai faca in casa, dupa ce i-am terminat schema de vaccinare. Insa il scoteam afara din casa la fiecare 2 ore- 2 ore si ceva, ca nu cumva sa faca in casa.

Orice catel are niste "semne" ca vrea sa faca nevoile: se misca in cerc (asta la caca), se misca agitat, de parca nu isi gaseste locul. Cand vedeam ca incepe sa dea semnele astea, il chemam pe nume, ii aratam vreo jucarie, vreo bucatica de mancare, orice, numai sa ii distragem atentia. Apoi il luam in brate si il scoteam afara, sa isi faca nevoile. Nu ne-a fost usor sa fim cu ochii pe el, dar am constatat ca el nu vrea sa faca in casa, ci era incantat sa faca afara.

Noi am avut concediu atunci cand l-am obisnuit sa faca afara. Programul de scos afara la fiecare 2 ore si ceva l-am respectat STRICT chiar si noaptea (cand poate lungeam la 3 ore) in cele cateva zile in care l-am invatat sa faca afara. Dimineata il trezeam din somn pe la ora 4, ca sa nu apuce sa faca in casa. Il tineam pana facea (dar facea imediat). Apoi il scoteam pe la 6 jumate - 7. Iar facea un pipi mic. Apoi pe la 9 - 9 fara un sfert, si facea alt pipi mic. etc. Am respectat programul asta vreo 3 zile: lui ii placea, evident, sa iasa afara, sa alerge in iarba (PS: se pare ca le place sa faca nevoile in iarba, ceea ce e mai igienic. Nu e prea placut sa vezi un caine cum face pe trotuar).

Pe perioada acestui program, am preluat regula de a nu ii lasa apa la dispozitie toata ziua (pentru ca de cate ori bea apa, vrea sa faca si pipi). Ii lasam castronelul de apa cam 5-10 minute. Dupa ce bea, mai asteptam vreun sfert de ora si ieseam cu el afara, la pipi. Dupa cele cateva zile (perioada dresajului pentru facut afara poate dura de la 3-4 zile la 2 saptamani), cand am constatat ca el deja nu mai vrea sa faca in casa, ci isi doreste sa faca nevoile afara, i-am lasat apa toata ziua.

ATENTIE: catelul trebuie scos din casa numai in brate (cu toate ca vecinii pot sa intrebe de ce il scoti din apartament in brate). Astfel, el se va invata sa nu faca pipi in fata usii, in fata liftului sau pe holul blocului. Asa ca il scoteam din casa in brate si il puneam jos doar afara, unde doream sa faca nevoile. El va invata ca nevoile se fac numai afara din bloc. Cand ajungea jos, il lasam sa miroasa el peste tot si sa isi aleaga locul unde isi facea nevoile. DUPA CE FACEA, IL LAUDAM MULT, IL MANGAIAM, ca si cum ar fi facut ceva foarte foarte bine. Apoi il duceam in casa, dar tot in brate.

Desi il scoteam asa des, au mai fost scapari in casa, cand nu am fost atenti noi. Dar s-a obisnuit imediat sa faca afara, si de atunci se tine fara probleme. Cand a avut "scaparile" in casa (destul de putine, de altfel), am incercat sa nu il stresam mai mult decat era deja. Cand l-am surprins asupra faptului, i-am repetat "NU" de mai multe ori, apoi il scoteam afara din nou, unde, daca facea, il laudam, evident. Daca facea in casa cand nu am observat, NU L-AM BAGAT CU BOTUL IN PIPI!!! Pur si simplu il ignoram cateva minute.

Am citit ca, daca a facut in casa, nu e voie sa curatam in timp ce se uita la noi, ca el sa nu creada ca e vreo joaca, in care el face, iar noi facem curat. Pentru curatat aveam doua reciepiente (sticlute de plastic din alea care stropesc). Intr-una aveam apa cu otet (cam jumi-juma), ca sa dispara mirosul. In alta apa cu detergent, pentru curatat. Evident, cea cu otet o foloseam a doua.

Se pare ca orice catel se poate "tine" in functie de varsta pe care o are. Astfel, daca are 3 luni, se poate tine 3 ore, 4 luni - 4 ore etc.