luni, mai 10, 2010

Pepe si prietena lui, Mimi

La inceputul lui martie, l-am luat pe Pepe, un perus care acum are 4 luni. A inceput sa se invete cu noi, este foarte cuminte, jucaus, vesel si foarte fericit sa cante cand vorbim cu el sau cand aude la tv anumite melodii care lui ii plac.

Am decis, insa, sa ii luam si lui o fetita, cu care sa se joace si sa vorbeasca. Perusii sunt pasari care traiesc in stol, asadar ne-am gandit ca i-ar face placere sa aiba o partenera perusa. Asa ca am cumparat-o pe Mimi, de la acelasi crescator.

Mimi este tot un perus englezesc, asa-numitul perus standard. Ea este o fetita ceva mai mare decat Pepe: crescatorul zice ca are 6 luni, noi credem ca e ceva mai mare, poate in jur de 8 luni. Ar fi fost bine ca baiatul sa fie mai mare decat fetita, insa, dupa cateva zile, am remarcat faptul ca s-au obisnuit unul cu altul, iar ea deja il tolereaza, parand ca vor putea face un cuplu. Fetitele sunt mai "batause", isi pot manifesta caracterul dominant fata de un mascul mai mic. Se pare, insa, ca Pepe reuseste sa se impuna, asa ca vor face un cuplu. Perusii, la fel ca multe alte specii de pasari, isi aleg perechea pe viata.
Noi aveam la Braila o pereche de perusi de multi ani. Baiatul e murit a finalul anului trecut. Fetita efectiv a intrat in depresie imediat. Cei doi zburau impreuna, se chemau tot timpul, se jucau, erau fericiti, dar, dupa ce ea a ramas singura, a devenit foarte trista. Parintii i-au luat un alt baietel cu care sa se joace. Se pare ca perusii sunt foarte emotivi, emotionali, au sentimente profunde.

Dupa doua luni cu noi, am constatat ca Pepe este un papagal foarte atasat de anumite zgomote si imagini. Canta cand aude unele melodii de reclame, care ii plac lui sau daca vorbim cu el. Mimi este speriata deocamdata, tinand cont ca o avem de 4 zile. Se tine dupa el, cand zboara prin casa, incearca sa zboare la fel de repede ca el. Pepe insa are experienta in zbor, iar ea de-abia acum isi intinde aripile pentru prima data. Mimi oboseste repede: face un tur de sufragerie si aterizeaza pe jos. Pepe nu are nicio problema: zboara din sufragerie in hol, pe plante, si inapoi pe cusca.

Cei mai fericiti sunt Maya si Momo: ii urmaresc pe cei doi perusi, Momo fuge dupa ei, il urmareste pe Pepe, vrea sa se joace cu el, o miroase pe Mimi care aterizeaza pe parchet. Nu ii musca, vrea doar sa fuga dupa ei. Maya e mai calma: doar se duce dupa ei, fara sa se apropie foarte mult si fara sa incerce sa ii miroasa.
Din punct de vedere al clasificarii genetice, Pepe este un perus de linie verde, Mimi - de linie albastra. El este un verde-iarba deschis, ea - un albastru-cobalt. El este un perus perlat, adica pe coada nu are pete negre, ci doar conturul lor, formand un fel de perle. Ea este perus clasic.

Deocamdata nu pre vor sa stea cand ne apropiem cu telefonul, sa le facem poze. Mimi nu s-a adaptat complet la noul mediu si ii transmite cumva si lui Pepe agitatia. Cand se vor linisti, intr-o saptamana, o sa vi-i aratam cum se umfla in pene ca doua gogosi.