vineri, octombrie 04, 2013

Chow Chow, cainii terapeuti ai lui Sigmund Freud

Putini stiu ca Chow Chow a fost rasa favorita a lui Sigmund Freud, intemeietorul psihanalizei. Freud a avut multi Chow Chow, printre favoritii sai fiind Jofi si Lun Yug, caini intrati in istoria terapiei psihanalitice.

Freud intuia ca, in general, cainii au simt aparte, special, cu care simt cumva extrem de bine oamenii. Din acest motiv, in timpul tuturor sedintelor de terapie pe care le tinea cu pacientii, il avea alaturi de el in camera, pe chow chow - ul Jofi. Numele cainelui apare in diverse forme, Yofi, Yo-Fi, Jo-Fi, pentru ca se citeste "Iofi", dar se scrie, de fapt, "Jofi".

Freud si-a dat seama ca prezenta cainelui la sedintele de terapie avea o reala influenta calmanta, relaxanta, asupra tuturor pacientilor, in special a copiilor.

Studii recente au dovedit faptul ca Freud a avut dreptate. Cercetarile au confirmat faptul ca mangaierea unui caine calm si prietenos reduce realmente stresul.

Astfel, gestul de a mangaia un caine cuminte, calm si prietenos are efecte uimitoare: reducerea tensiunii musculare, respiratia devine mai ritmica, iar bataile inimii se incetinesc. Exista chiar anumite studii cara arata ca oamenii care au caini traiesc de obicei mai mult si necesita mai putine ingrijiri medicale decat ceilalti oameni care nu au animale.

Freud a admis public, de altfel, ca analizele sale depindeau foarte des de evaluarea pe care cainele chow chow Jofi o facea starii mentale a pacientului.

Jofi il facea atent pe doctorul Freud asupra oricarei stari de stres sau de tensiune pe care o simtea pacientul langa care care cainele statea intins pe jos. Cainele Jofi statea relativ aproape de pacientii calmi mental, dar se indeparta, uneori tocmai in celalalt colt al camerei, fata de pacientii tensionati!

Cainele Jofi ii mai dadea marelui terapeut Freud si semnalul ca sedinta de terapie s-a incheiase. Cand catelul se ridica si se ducea la usa camerei, ora de sedinta se terminase, iar doctorul Freud se conforma dorintei chow chow - ului.

Pe atunci, in Viena circula chiar o gluma la adresa marelui medic, facuta pe seama increderii sale absolute in capacitatile si simturile uimitoare ale cainelui. Se spunea ca, de fapt, terapia psihanalitica era facuta, de fapt, de chow chow-ul Jofi, care si scria relatarile despre cazurile pacientilor sai.

Pozele ii arata pe Jofi (in medalion si in doua imagini in biroul lui Freud), pe cei doi pui ai lui Jofi, si pe Lun.