marți, august 18, 2009

Despre schiopatatul la caini

Dupa cum v-am povestit, am remarcat in urma cu vreo saptamana ca Momo incepuse sa schioapete putin. Aici v-am povestit despre problema asta. Acum s-a rezolvat si ne pregatim sa il tundem din nou intre pernutele labutelor, sa nu se mai irite.

Cand a schiopatat ultima oara Momo, in primavara, ne-am dus cu el la veterinar, i-a facut radiografie, l-a palpat la labuta (era o labuta din fat). Nu avea nimic vizibil, deci am dedus ca era o intindere, ceva. I-am dat K9 complete motion, cate o pastila pe zi, combinate cu cartilaj de rechin (de la farmaciile umane, 2 pastile pe zi) dupa care i-a trecut.

Noi ii pisam k9, adaugam praful din pilulele de cartilaj, peste asta turnam niste kefir (e mai dulce, ii place mai mult) si chiar niste mici bucatele de conserva.

ei pot schiopata fie de la cresterea prea rapida, fie de la vreo intepatura sau lovitura care mai apoi nu se observa, fie de un efort prea mare asupra piciorului, fie de la o problema mai complicata.



Schiopatataul catelului, atunci cand el e mic, e posibil sa fie de la crestere (am inteles ca pot avea momente in care pot creste mai rapid, se dezvolta cartilajele mai repede si atunci pot schiopata). Mai poate fi de la vreo lovitura intamplatoare la vreo scara sau colt de mobila. De asemenea, cainele poate schiopata daca piciorul a fost suprasolicitat de la urcat scari si in pat - caz in care piciorusele au suportat o presiune prea mare si poate a facut o intindere sau "si-a scrantit", si-a deplasat o articulatie. Toate acestea se vor rezolva de la sine, cu ajutorul pastilutelor K9 si cartilajului de rechin.



Multi catei schioapata de la urcatul si coboratul scarilor (si in pat). Mai ales de la saritul din pat. Piciorusele lor scurte si sensibile nu prea suporta presiunea greutatatii corpului, atunci cand ei sar din pat sau urca multe scari. Am intalnit opinia asta pe mai toate site-urile de chow.
Momo a avut probleme o data de la saritul gardurilor (il invatasem sa sara toate gardurile pe care le intalnea) si alta data de la saritul de pe bancheta masinii jos, pe asfalt, chestie combinata cu urcatul unor scari pana la etajul 3. Evident s-a lovit la scari, pentru ca el urca si coboara repede, precipitat, grabit.



Dupa ce a facut cura cu K9 complete motion si cartilaj i-a trecut. Noi am decis ca preventiv si pentru intretinere (vazand ca e sensibil) sa ii dam primavara si toamna cure de cate o luna - o luna jumatate de suplimente pentru incheieturi, vitamine etc

La mare cu Leri

Ne-a scris mamica chow-linei Leri, care tocmai a sosit dintr-o vacanta minunata la mare:
"Am reusit sa punem toate stampilele in pasaport si am iesit in regula din tara :). Vamesii nu ne-au cerut pana la urma acte pentru Leri dar a fost bine sa avem totul in regula pentru orice eventualitate. La hotel am sunat inainte sa confirm ca pot veni cu catelusa - a fost o mica taxa pe zi dar altfel super ok, se ofereau chiar sa ma ajute cu colectatul scutecelor (erau experimentati :-) ), ne-au lasat intr-o zi cu ea si in restaurant cu conditia sa stam pe terasa.

Am avut noroc ca vremea a fost racoaroasa, asa ca am putut sa o luam si pe Leri pe plaja dimineata - chiar dupa ora 10 nisipul ramanea rece la umbra asa ca se ascundea acolo si astepta sa vina lumea sa o alinte :-)). Nu a vrut insa sa intre in apa, i-a fost frica de valuri si nu am vrut sa o fortez - o sa mai incercam alta data cand marea va fi mai linisitita si fara valuri. Din Albena am plecat pe litoral la noi, la Vama Veche unde am mai stat 2zile, aici am avut mici probleme cu gazda ref. la catelusa desi anuntasem ca venim cu ea, pana la urma a fost ok. Altfel in Vama chiar am luat-o pe Leri peste tot - inclusiv pe terase si in restaurante (unde veneau si chelnerii sa o managaie si sa ii ofere apa).

Cu totul a fost foarte bine cu ea in vacanta - mai usor decat ma asteptam, mai mergem :-)). Leri a reactionat ca un copil in tabara - curioasa sa vada tot si pe toata lumea, a fost o rasfatata, toata lumea venea sa o mangaie, nu a facut pozne cand a trebuit sa ne astepte in camera. In plus in perioada asta a luat in greutate :-)

Ana Maria