marți, noiembrie 09, 2010

O boala periculoasa: Ehrichioza

Anca, medic veterinar in Bucuresti, ne-a transmis o postare despre o boala care a luat amploare: Ehrlichioza. Aceasta maladie nu este bine diagnosticata, este confundata cu babesioza, dar tratamentul este diferit de cel al babesiozei si de lunga durata. Boala poate evolua asimptomatic, cainele se "usuca pe picioare" sau da intr-o hemoragie nazala care nu se opreste. Uneori nu apare nici febra, uneori apar semne neurologice , tabloul clinic este foarte vast si mai ales foarte inselator.

Este o boala provocata de o bacterie asemanatoare rickettsiilor, transmisa de capuse. Este bacterie tipica, cu enzime metabolice si perete celular aeroba si sensibila la antibiotice desi paraziteaza celulele vii pt crestere. Ele apar in limfocite si neutrofile. E.canis provoaca la om Ehrlichioza umana monocitara.

Unele infectii sunt asimptomatice, cainele este in aparenta sanatos si stapanul nu remarca nimic deosebit, de aceea la un congres international veterinar boala aceasta a fost supranumita si : "silent killer" pt ca in varianta asimptomatica provoaca moartea subita a animalelor.

Alte infectii debuteaza brusc, cu febra mare si frison, alterarea starii generale: dureri abdominale, varsaturi si diaree, coagularea vasculara diseminata (CID), vasculite, convulsii, orbire, epistaxis si coma.In analize apar: - leocopenie (nr mic de leucocite)- trombocitopenie (nr mic de trombocite)- valori anormale ale functiei hepatice, in special niveluri crescute de transaminaze.

Exista teste imnocromatografice, dar acest tip de diagnostic nu ofera sigurnta, adica un test pozitiv confirma diagnosticul, dar unul negativ nu il infirma total. Aceasta deoarece testele detecteaza anticorpii, mai mult in perioada febrila cu frisoane pt fiecare tip de ehrlichia in parte.

Daca testul este pt E. canis si infectia este provocata de o alta tulpina de ehrlichia, testul iese negativ. Cea mai buna diagnosticare se face pe un frotiu May-Grunwald, Giemsa, corect executat, unde se gasesc "dusmanii" in celulele albe. Deci, daca animalul, controlat intr-un cabinet prezinta: splenomegalie, hepatomegalie, nr mic de trombocite in analiza hematologica are toate sansele sa aiba aceasta boala. Cereti o dignosticare sigura cu frotiul pomenit mai sus.

Tratamentul de electie este Doxiciclina 10 mg/kg greutate vie/zi impartit in doua prize timp de 21-28 zile.Ehrlichia este sensibila si la cloramfenicol, toate tetraciclinele si mai nou, la om, se foloseste monociclina (o doxiciclina mai bine potentata) + metronidazol + cefort.Doctorul poate sa aleaga din toate, tratamentul care i se pare indicat situatiei si starii animalului. Tratamentul este de lunga durata, uneori dupa primele administrari apare o agravare a starii proaste pt ca moartea bacteriilor duce la eliminarea de toxine specifice in organismul infectat.In prima saptamana trebuie refacuta analiza hematologica din 2 in 2 zile pt monitorizarea nr de trombocite. In aceste prime zile tratamentul se face sub stricta supraveghere medicala pt ca: se pot bloca rinichii si pot sa apara semne neurologice (ataxie, convulsii, etc). Numai medicul completeaza cu alte medicamente sau reduce doza de antibiotic.

Unii veterinari aplica urmatoarea schema de tratament: Imizol (Imidocarb) + doxiciclina. NU EXISTA JUSTIFICARE MEDICALA PT UTILIZAREA IMIZOLULUI. S-a dovedit ca el nu are nici un efect asupra Ehrlichiei si nici asupra Anaplasmei. Iata ce scrie Merkul veterinar despre el : "Imidocarb is a suspected carcinogen with long witholding periods and is not approved for use in USA or Europe."Doxiciclina dimineata + un sfect biseptol (cand starea rinichilor permite) la pranz, ca potentator al doxiciclinei, nu ca doza terapeutica + doxiciclina seara; aceasta este cea mai eficace schema de tratament. De asemenea dupa prima saptamana de tratament sau imediat dupa ce nr de trombocite a crescut peste limita minima se poate introduce in tratament un medicament numit "Vessel Due", care este un antitrombotic de uz uman si un reparator al endoteliilor afectate. Altfel spus acest medicament scoate depozitele de bacterii si trombi de pe peretii vaselor de sange, pe care le reintroduce in sangele circulant, unde le asteapta "surpriza" : antibioticul.Acest tratament este doar impotriva Ehrlichiei. Complicatiile se trateaza individual in functie de problema dezvoltata si de experienta medicului, cu grija de a nu administra medicamente care se " bat cap in cap" sau se anihileaza reciproc.