marți, iulie 07, 2009

MAYA

INSOLATIA

Temperaturile ridicate din această perioadă a anului pot afecta deopotrivă oameni şi animale de companie. Câinii şi pisicile pot suferi, în aceeaşi măsură ca şi stăpânii lor, de arsuri, hipertermie sau insolaţie.

Proprietarii de câini trebuie să ştie că aceste animale de companie pot suferi arsuri ale pielii de pe urma razelor solare. Pentru a feri patrupedul de soarele puternic trebuie fie să-l luăm în casă, fie să-i punem cuşca în zone umbroase şi răcoroase.

De asemenea, aplicarea unui strat de cremă protectoare, specială pentru animale, pe vârfurile urechilor şi pe nasul câinelui îi va proteja zonele cele mai expuse şi sensibile. Buzele sunt şi ele sensibile, însă există riscul ca patrupedul să înghită crema aplicată în zona gurii. Primul semn de alarmă este o intensă culoare roz a pielii buzelor. Câinii care au blana scurtă sau deschisă la culoare sunt mai vulnerabili în faţa razelor ultraviolete. În momentul în care sesizaţi pe corpul câinelui urme roşiatice sau băşicuţe, trebuie imediat să cereţi ajutorul unui medic veterinar.

Nu uitaţi câinele în maşină!

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ştie proprietarii de animale este pericolul major la care îşi expun căţeii atunci când îi lasă în maşină, în zile foarte călduroase.

Câinii îşi reglează mult mai greu temperatura decât oamenii şi pot fi afectaţi foarte repede de hipertermie sau insolaţie. Atunci când se află în afara casei, câinele trebuie să stea în zone umbroase şi bine aerisite, indiferent de poziţia soarelui de-a lungul zilei. Apa rece şi proaspătă este deosebit de importantă.
Vasele cu apă trebuie aşezate la umbră, iar apa trebuie împrospătată cu regularitate pentru a evita infectarea ei. Este indicat să lăsaţi două vase cu apă în preajma câinelui pentru situaţia în care unul dintre acestea este răsturnat. Este foarte important ca animalul să nu stea pe pe suprafeţe care se supraîncălzesc de la soare. Acestea sunt trotuarele, asfaltul, nisipul de pe malul mării sau remorca maşinii. Animalul va suferi arsuri pe lăbuţe dacă stă prea mult pe astfel de suprafeţe. Mişcarea zilnică rămâne esenţială pentru câine, aşa că plimbările trebuie făcute dimineaţa sau seara, pentru a evita efectul maxim al razelor solare şi, de asemenea, este indicat să plimbaţi câinele pe spaţiile verzi. Trebuie ca animalul dumneavoastră să fie hidratat din când în când în timpul plimbării.
Semnele deshidratării

Câinii supraponderali sau bătrâni vor avea mai multe probleme cu căldura. Patrupedele din rasele Boxer, Buldog, Boston Terrier, Shih tzu şi Lhasa Apso nu reuşesc să se răcorească eficient prin gâfâire, aşa că sunt predispuse la afecţiuni cauzate de căldură. Câinii cu blana lungă pot fi tunşi în timpul verii, dar nu trebuie îndepărtată toată blana pentru că atunci există riscul apariţiei arsurilor de la razele solare sau a diverselor iritaţii la nivelul pielii.
Primele semne ale hipertermiei la câini sunt manifestate prin gâfâire şi salivare excesivă, stare de oboseală, ochi înroşiţi, temperatură ridicată sau pierderea cunoştinţei. În cazul în care credeţi că patrupedul s-a supraîncălzit, luaţi-l imediat de sub acţiunea razelor de soare şi duceţi-l într-o cameră răcoroasă.

Puteţi utiliza prosoape umede pentru a răcori animalul, însă nu trebuie să folosiţi apă foarte rece sau chiar cuburi de gheaţă. Acestea din urmă nu vor ajuta la scăderea temperaturii corporale, pentru că vor determina îngustarea vaselor de sânge şi vor impiedica, totodată, corpul să elimine căldura. Insolaţia trebuie tratată ca o urgenţă. Dacă patrupedul dumneavoastră suferă de hipertermie, atunci acesta trebuie consultat de medicul veterinar.

SIMPTOME

Insolaţia apare brusc cu febră puternică (până la 43 grade Celsius), respiraţie gâfâitoare şi privire pierdută. Bătăile cordului sunt puternice şi accelerate, mucoasele aparente intens congestionate şi, pe măsură ce boala progresează, dispneea se accentuează tot mai mult, în urma instalării edemului pulmonar.
Simptome:

● nelinişte şi agitaţie vizibilă;
● gâfâire excesivă;
● salivare;
● dezechilibrul picioarelor;
● gingii de un roşu aprins.

Tratamentul urmăreşte scăderea rapidă a temperaturii corporale prin aspersiuni cu apă rece, aplicarea de pungi cu gheaţă pe cap, clisme reci sau introducerea animalului în apă rece. Când hipertermia ajunge la 1 grad peste limita normală, se administrează o medicaţie reconfortantă (stimulente generale). Pronosticul este în funcţie de stadiul febrei, aproape totdeauna defavorabil când temperatura este de 42 - 43 de grade şi rezervat la 41 de grade, deoarece animalul vindecat poate rămâne cu tulburări mintale permanente.

La scăldat

În zilele călduroase, câinii nu sunt extrem de jucăuşi şi activi. Ca şi oamenii, animalele pot suferi de căldură sau de atacuri cauzate de căldură. Unele adoră să înoate. Ca să vă feriţi animalul de companie de căldură, puteţi să achiziţionaţi o piscină pentru copii, pe care să o amplasaţi în curte şi în care să se joace atunci când îi este foarte cald. Dacă locuiţi la bloc, atunci lăsaţi câinele în camera cea mai răcoroasă şi, dacă există o încăpere cu aer condiţionat, puteţi să-l lăsaţi câteva ore acolo. Unii câini sar şi în cada cu apă, dacă nu este extrem de rece. Oricum, nu este indicat să-l stropiţi cu apă foarte rece.

Câinele se poate îmbolnăvi sau poate chiar să facă un stop cardiac din cauza schimbării bruşte de temperatură. Puteţi să vă luaţi câinele în excursii pe care le faceţi la un lac sau la alte surse de apă. Dacă îi place să înoate, apa rece va fi un dar divin pentru el. Timpul pe care îl veţi petrece împreună va fi foarte plăcut.

Acordaţi o atenţie specială câinelui dumneavoastră, dacă are o blană mai deschisă la culoare. La fel ca şi oamenii cu părul deschis la culoare, aceşti câini sunt mult mai vulnerabili la efectele soarelui. Dacă, după o zi petrecută în soare, orice porţiune a pielii câinelui dumneavoastră este înroşită sau başicată, cereţi imediat sfatul şi îngrijirea unui medic veterinar.