vineri, noiembrie 12, 2010

Mancarea pentru chow chow

Foarte multi chow chow au probleme de piele, cele mai multe generate de hrana sa. Unii fac de la mancarea gatita, altii de la un anumit sortiment de bobite. Si Momo a avut o gramada de dermatite, peste tot: pe gat, pe piept, la labute, pe spate. Acum e intr-o perioada relativ ok, adica nu mai are probleme, cu exceptia pielii dintre pernutele labutelor din fata, care este iritata, dar cumva din vina noastra.

Nu i-am mai tuns de ceva timp parul dintre pernute si a inceput sa creasca. Pernutele sunt zona unde cainii transpira (limba si pernutele sunt aceste zone de racorire a cainilor, ei nu transpira prin piele), s-a adunat praf si noroi, iar pielea s-a iritat. Evident, il spalam pe picioare cand intra in casa, insa lui tati i-a fost lene sa il spele in unele seri, asa ca s-a iritat. Am zis sa ii dam de data asta cu o alifie din plante pe pielea iritata, alifia fiind ceva mai usor, tinand cont ca nu e ceva grav.
Ca sa va spunem sincer, dupa ce am luat lucrurile in serios (cand i-am facut analiza micologica si vacteriologica de piele, am descoperit stafilococul intermediul si l-am vindecat cu cefaclor, v-am poestit in postarea aceasta), Momo a scapat de problemele grave de piele. Nu e exclus sa revina, insa deocamdata e ok.

Inainte de asta ii facusem tot felul de tratamente dupa ureche, la nimereala, incercate fie de noi, fie de medici. Noi recomandam, insa, tuturor cainilor care au probleme de piele sa faca o analiza mico-bacteriologica. Macar sa stiti ca, daca nu are o bacterie sau o ciuperca, e o alergie. Daca e alegrie, sansele ca ea sa fie alimentara sunt destul de mari. Deci trebuie incercat cu o mancare hipoalergenica, adica una care are ingrediente diferite de hrana care i-a provocat alergia.

Noi am incercat pe Momo (un adevarat cobai, din punctul asta de vedere) Royal Canin Hypoallergenic (un sac, cand era Momo mic) si Lupovet (mancare super-buna, am luat mai multi saci, de-a lungul timpului). Ideea cu mancarea hipoalergenica e ca in perioada cat mananca asta, sa nu ii dati nimic altceva: nici mancare gatita, nici mancare gatita, nici suplimente, nimic. Noi am incercat sa facem asta, dar nu prea am reusit. Asta pentru ca il invatasem sa manance doar amestecat cu ceva carne de pui, cremvusti, branza, conserva, carne de vita etc.

Nu am fost multumiti, pentru ca lui Momo nu ii placea nicio marca de mancare. Am incercat aproape tot: Royal Canin, Hills, Guabi, Biomill, Lupovet, Markus Muhle, Orijen, Acana, Bosch, Pro Plan, Pro Pac, Eukanuba, Nutro, Arden Grange. Era evident ca nu ii placea nimic. Singurele de care se apropia cat de cat erau Royal Canin (o mancare foarte proasta, cu ingrediente dezastruoase, cotata foarte slab - se spune pe toate forumurile) si Markus Muhle, o hrana buna, dar noua ni s-a parut ca la un moment dat, dupa ceva timp, s-a saturat si de ea.

De curand a aparut in Romania mancarea pentru caini Artemis. Citisem despre ea pe forumuri straine, asa ca am luat. Asteptam sa apara, de fapt, Solid Gold sau Timberwolf, dar a aparut Artemis, toate mancaruri cotate foarte bine. Am cumparat, iar rezultatul a fost peste asteptari. Lui Momo i-a placut imediat.

Acum am reusit performanta de a-l invata pe Momo sa manance bobitele simple, fara altceva. Pur si simplu, nu i-am mai pus nimic peste ele. La inceput nu i-a convenit, insa nu a facut prea multe nazuri si a mancat. Am mai incercat asta si cu alte mancaruri, insa a fost un dezastru. Manca pur si simplu de supravietuire: mirosea bobitele, vedea ca nu au si altceva peste ele, pufaia nemultumit, manca foarte putin si pleca trist. Dupa vreo 4 zile am renuntat: slabea si tot nu vroia sa manance, nu ii placea mancarea. Cu Artemis am reusit: e clar ca in sfarsit ii place si lui o mancare.

Procedam la fel ca pentru pisica: ea mananca de mica numai Royal Canin (acum Royal Canin pentru pisici sterilizate, dar pana acum ii faceam un amestec de Royal Persana, Royal Fit 32, Royal Skin, Royal Indoor etc), el numai Artemis. La amandoi le punem dimineata cate un bol plin, iar ei mananca atat cat vor si cand vor.

Maya s-a cam ingrasat, asa ca ii punem mai putin. Momo mananca de obicei o singura data, seara, dupa ce vine de afara.

Daca aveti un caine care mananca Royal, Hills, Lupovet, Orijen sau alta mancare, vedeti ca ii place si ii face bine, nu o schimbati, nu are niciun sens. Stim chow chow crescuti cu Pro Plan pana la 12 ani, altii au mancat pana la batranete numai pilaf cu legume si foarte purina carne. Deci nu e o mancare universal valabila, ci fiecare caine are preferintele lui.

Am auzit ca Artemis e o mancare buna si pentru shar pei, "le merge bine" ne-a spus cel care ne-a livrat mancarea (comandam pe net) si care are multi clienti proprietari de shar pei. Ramane de vazut daca e asa.

Ne-am fi dorit sa putem sa ii dam mancare naturala, insa nu putem, nu avem timp: e foarte complicat si copil si caine...