miercuri, august 20, 2008

Arden Grange sau Acana

Piata romaneasca de mancare pentru animale incepe sa se deschida catre branduri noi, unele mai bune, altele niste ciudatenii recomandate de vanzatori doar pentru ca firmele distribuitoare le fac discounturi mari.

Prietenul lui Momo, ciobanescu german Raj se gandeste sa isi schimbe dieta, si sa treaca de la Guabi la Arden Grange, o marca buna nou aparuta, ale carei produse sunt cotate cu 3 stele (Performance, Pui si Orez, Somon si Orez, Premium) sau 4 stele (Miel si Orez).

O sa facem o comparatie intre Arden Grange Miel & Orez si Acana Miel & Orez.



Arden Grange Lamb & Rice are 25% proteina si se prezinta ca un produs hipoalergenic, ce nu contine gluten, vita, soia, produse lactate, coloranti artificiali, arome sau conservanti.

Aceasta mancare are 3 "defecte": contine pulpa de sfecla, boabe de porumb si grasime de pui.

Arden Grange Lamb & Rice are suficienta carne pentru un caine adult, iar producatorii din industria mancarurilor pentru caini sustin ca ca pulpa de sfecla de zahar este o buna sursa de fibre. Se pare, insa, ca ar exista si opinia (pentru care nu am gasit nici un argument care sa o sustina) potrivit careia pulpa de sfecla incetineste tranzitia grasimilor animale descompuse, cauzand probleme la ficat si rinichi. De asemenea, se pare (la fel de neargumentat) ca pulpa de sfecla ar cauza alergii si infectii ale urechii.
Trebuie precizat ca aproape toate mancarurile pentru caini de pe piata din Romania contin pulpa de sfecla.

Arden Grange Lamb & Rice contine si boabe intregi de porumb. Porumbul se pare ca ar fi greu de digerat, ar avea o valoare nutritiva mica si este asociat cu alergii si infectii cu diverse ciuperci.

Al patrulea ingredient al acestui produs este “grasimea de pui”, despre care se crede ca ar fi unul dintre factorii care maresc riscul de ocluzie gastrica la cainii de talie mare.
Iata ingredientele pentru Arden Grange: Lamb Meal* (min 30%), Whole Grain Rice (min 26%), Whole Grain Maize, Chicken Fat*, Beet Pulp, Dried Brewers Yeast, Egg Powder, Fish Meal*, Linseed, Fish Oil*, Minerals, Vitamins, Nucleotides, Prebiotic FOS, Prebiotic MOS, Cranberry Extract, Chondroitin Sulphate, Glucosamine Sulphate, MSM, Yucca Extract. * Preserved with mixed tocopherols and rosemary extract.


Acana Lamb & Rice are 23% proteina si se prezinta ca un produs bazat pe carne miel si orez, avand o formula hipoalergenica ce nu contine alte grasimi animale sau arome, si nici grau, gluten sau porumb.

Aceasta mancare are doua defecte: contine prea putina sursa de carne si are printre ingrediente pulpa de sfecla (la fel ca si Arden Grange).
Iata ingredientele pentru Acana: New Zealand lamb meal, ground whole rice, steamed oatmeal, rice bran, sunflower oil (preserved with mixed tocopherols, citric acid and rosemary), beet pulp (sugar removed), ground whole flaxseed, natural lamb flavor, yeast extract (MOS), chicory root (FOS), steamed sweet potato, yucca shidigera, dl-glucosamine HCl (lobster shell), chondroitin sulfate (shark cartilage), marigold extract (source of lutein), Atlantic kelp, carrots, tomatoes (natural source of lycopene), apples, whole garlic, parsley, rosemary extract, cranberry, salt, yeast culture, ginko, ginseng, green tea extract, potassium chloride, choline chloride, lysine, vitamin A supplement, dl alpha-tocopherol acetate (vitamin E), methionine, carnitine, vitamin D3 supplement, *iron Bioplex™, *zinc Bioplex™, *manganese Bioplex™, biotin, *copper Bioplex™, niacin, riboflavin, thiamine mononitrate, vitamin K supplement, pyridoxine hydrochloride (source of vitamin B6), vitamin B12, *iodine Bioplex™, folic acid. *chelated mineral

MOMO SI SOCIALIZAREA






Pentru ca trebuie sa il luam pe Momo peste tot cu noi, am fost foarte atenti in a-l invata sa devina sociabil cu cei din jur, in special cu copiii. De cand era mic s-a obisnuit sa fie mangaiat de cei mici, si reactia lui fata de copii este foarte buna.
Suntem multumiti de modul in care se comporta cu ei. Cu adultii este la fel de rezonabil, desi am observat ca uneori sunt persoane pe care pur si simplu nu le place din start sau se fereste de ele. O stii el ceva de nu ii place!!! Sau nu ii place sa fie atins pe cap, dar nu reactioneaza agresiv, ci pur si simplu se fereste. Dar, binenteles, suntem noi tot timpul prin preajma.
Oricum, noi va sfatuim sa socializati cainele cat mai mult, mai ales in perioada de crestere. Ideea ca devine prea "prost" si sunt sanse mai mari sa ti-l fure cineva...astea sunt prostii.
Credeti-ma, nu vreti sa stati tot timpul stresati, oriunde ati merge, din cauza unui comportament agresiv al cainelui!
Va ajuta si pe voi sa aveti un caine cuminte, invatat cu strainii din jurul lui, si ii faceti si lui viata mai linistita, pentru ca scapa de un stres imens provocat de situatii noi.
Noi speram ca Momo sa isi pastreze atitudinea asta, in conditiile in care se transforma foarte mult o data cu trecerea timpului si apropierea de maturitate. Schimbarea am vazut-o in relatiile cu alti caini. Daca pana acum o luna se juca cu orice caine, mic sau mare, in ultima vreme a avut cateva reprize de bataie efectiva cu doi husky, unul mai batran si fiul acestuia, pui ca si el, sau cu altii de talie mai mare. Nici cu Lucky, fratiorul lui, nu s-a comportat mai frumos, cand s-au revazut fiind o adevarata lupta pentru suprematie intre ei.