vineri, iulie 10, 2009

Cum recunoastem semnele de boala la caine

Un caine bolnav se recunoaste dupa urmatoarele semne: sta retras, este trist, abatut, nu raspunde la chemarile noastre, nu se joaca, are parul zbarlit, mat si murdar (fara luciu), iar pielea este lipsita de elasticitate (cand ii strangem pielea intre degete, pliul facut de ea ramane ridicat, dupa ce ii dam drumul).
Iata cateva caracteristici dupa care trebuie sa va dati seama ca ceva nu este in regula cu cainele:


1. Animalul refuza hrana. Aceasta situatie poate fi produsa de o indispozitie pasagera, dar daca dureaza mai mult de o zi, trebuie solicitat medicu1 veterinar.

2. Voma. Cainele este un animal care vomeaza usor, chiar si atunci cand a mancat putin mai mult decat trebuia. O singura voma nu trebuie sa ne alarmeze. Daca insa vomele se repeta si mai ales daca sunt cu lichid galben sau sangvinolent, trebuie anuntat de urgenta medicul. Poate fi vorba doar de o gastrita, dar si de o boala infectioasa grava sau de prezenta unui corp strain in stomac.

3. Diareea se manifesta prin scaderea consistentei materiilor fecale si cresterea numarului de scaune pe zi. In acest caz este vorba de o simpla inflamare a intestinului, cu cauze alimentare sau paralziti, dar poate fi si simptomul unei boli infectioase. Trebuie controlata temperatura si evitata deshidratarea prin administrarea de ceaiuri, de preferat cel de menta.

4. Constipatia se manifesta prin cresterea consistentei materiilor fecale, eforturi mari la defecare sau prin lipsa totala a scaunului. Daca se observa din prima zi, se rezolva prin administrarea uleiului de parafina, daca au trecut mai multe zile, trebuie facuta neaparat o clisma.

5. Mucoasa conjunctivala (mucoasa care captuseste pleoapele, se vede usor la pleoapa inferioara) trebuie sa fie de culoare roz. Ea poate fi puternic congestionata in cazul bolilor febrile, sau galbuie, in cazul icterului. Mucoasa conjunctivala palida indica o stare de anemie. Prezenta secretiei purulente pe conjunctivita poate fi semnul unei conjunctivite banale, dar de cele mai multe ori este simptomul celei mai grave boli infectioase.

6. Urechile trebuie sa fie curate in interior, eventual cu o cantitare mica de cerumen galbui. Daca se constata o cantitate mare de secretie maron inchis si urat mirosiloare, este vorba de un catar auricular. Daca secretia este purulenta, este simptomul unei otite.

7. Trufa uscata sau crapata indica sau o boala cronica, sau faptul ca a trecut in ultimul an printr-o boala infectioasa, jigodia.

8. Narile trebuie sa fie umede si curate. Prezenta unei secretii abundente mucoase sau purulente indica o afectiune a aparatului respirator.

9. Dintii trebuie examinati regulat, in special maselele, pentru a descoperi eventualele depozite de tartru (piatra), care se recunosc dupa culoarea galbena de la baza maselelor si mirosul neplacut pe care il exala gura cainelui. Cainele trebuie dus imediat la medic pentru indepartarea tartrului (operatie de detartraj).

10. Tusea este un semn al bolilor aparatului respirator si trebuie luate masuri immediate dupa aparitia ei.

11. Parul. Pierderea luciului parului este semnul unei boli generale, carente alimentare sau boli parazitare. Caderea parului, insotita sau nu de modificari ale aspectului pielii si de mancarimi, este totdeauna semnul unei boli care cere un tratament indelungat (eczema sau dermatomicoza) care cu cat este inceput mai devreme, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari.

12. Schiopaturile au ca principal motiv corpurile straine (tepi, cioburi) care au intrat in sau intre pernitele de pe talpa. Dupa ce se examineaza aceasta zona, daca nu se gaseste corpul strain, se va apela la medic.

13. Temperatura peste 39,2 °C indica totdeauna o stare de boala. Mult mai grava este scaderea temperaturii sub 37,5 °C. Aceasta scadere indica sau o intoxicatie, sau o stare precomatoasa sau comatoasa.

15. Glanda mamara trebuie examinata periodic. Induratiile limitate reprezinta tumori mamare ce trebuie indepartate printr-o interventie chirurgicala.


16. Deformatiile articulare la cateii tineri sunt semne de rahitism.



17. Urina trebuie sa fie galbena si limpede. Urina sangvinolenta sau tulbure este un simptom extrem de grav.



18. Comportamentul psihic trebuie sa fie vioi si bucuros la vederea stapanului. Daca animalul devine apatic, somnolent, cu tendinta de a sta mai mult culcat si cauta locurile reci, este un semn de boala. De asemenea, cainii care in mod obisnuit sunt blanzi, dar devin agresivi si musca atunci cand sunt mangaiati, inseamna ca au o durere violenta undeva. Cand animalele se ascund in locuri intunecoase sub mobile, au fotofobie, provocata de obicei de boli infectioase cu manifestari oculare.

MOMO IN TARC