miercuri, iulie 15, 2009

Pisicile sunt stapanii oamenilor!

Rolul animal-stapan s-a schimbat in cazul celor care detin pisici. Micutele ghemulete de blana au devenit aproape stapanii persoanelor care le detin, dezvoltand câteva tehnici subtile de a toarce, mizând pe influenţarea psihologică a stăpânilor lor, pentru a obţine ceea ce îşi doresc, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, publicat în revista specializată Current Biolog.

Atunci când solicită ceva din partea stăpânilor lor, în general hrană, pisicile domestice adaugă torsului lor obişnuit un sunet cu o frecvenţă mai înaltă, care se aseamănă cu un mieunat sau cu un strigăt de ajutor. Acest "tors de solicitare" declanşează la oameni un anumit instinct parental care le permite pisicilor să îşi atingă scopul, fără să rişte să îşi enerveze stăpânii printr-un mieunat insistent.

Coordonatoarea acestui studiu, Karen McComb de la Universitatea din Sussex (Marea Britanie), a mărturisit că i-a venit ideea realizării acestui studiu, pentru că propria ei pisică, Pepo, o trezea cu regularitate în fiecare dimineaţă în acest fel, pentru a-i cere hrană.

"Mă întrebam de ce acel tors era atât de dezagreabil şi de greu de ignorat. Vorbind cu ceilalţi stăpâni de pisici, mi-am dat seama că şi celelalte pisici manifestau un comportament similar.
Karen McComb a testat reacţiile oamenilor faţă de două tipuri de tors - cel prin care o pisică îşi manifestă satisfacţia şi cel prin care "solicită" hrană sau atenţie. De altfel, Universitatea din Sussex a postat pe site-ul ei oficial (http://www.sussex.ac.uk/newsandevents/index.php?id=1210) exemple ale celor două tipuri de tors.

Când diverse persoane au ascultat înregistrările cu torsul pisicilor care cereau hrană, difuzate la acelaşi volum cu cele în care torsul pisicilor era de satisfacţie, chiar şi oamenii care nu aveau niciun fel de experienţă cu pisicile au considerat că torsul de solicitare era mai presant şi mai puţin agreabil, a explicat coordonatoarea studiului.

Se pare că această tehnică a torsului de solicitare nu funcţionează decât în cazurile în care pisicile trăiesc singure alături de stăpânul lor. Pisicile care trăiesc în cadrul unor familii sunt totuşi obligate să recurgă la clasicele mieunaturi pentru a-şi face cunoscute dorinţele.