miercuri, ianuarie 28, 2009

Toaletarea unui Chow Chow: perierea, spalarea, curatarea blanitei

Orice Chow Chow trebuie periat de doua-trei ori saptamanal. In perioada cat este pui, el trebuie pieptanat de cate ori e posibil pe zi, pentru a se obisnui cu toaletarea, ajungand chiar sa ii placa acest proces absolut necesar.

Unii sustin ca instrumentele necesare toaletarii blanitei pot fi diverse. Noi avem pentru MOMO doar o perie si un pieptene special din petshop, din metal, cu dinti mai rari. In principiu, folosim pieptenul.

Pentru periere, cainele trebuie sa stea intins pe o parte. Procesul pieptanarii blanitei incepe de la umeri pana la coada. Unii crescatori spun ca parul trebuie pieptanat pe mici portiuni, cu miscari scurte, profunde, care sa ajunga pana aproape de piele.

Cu mana libera, se impinge blanita in directia opusa celei in care se piaptana, pentru a se crea spatiul necesar introducerii pieptenului sau periei in blanita. Pieptanatul se face dinspre piele spre varful firului de par.

Daca se piaptana doar suprafata blanitei, nu se va ajunge decat la o “scarmanare”, creand, cel mai probabil, un par incalcit si mat. Atentie la coama: ea trebuie pieptanata incet, cu miscari line, care sa nu rupa firele de par, ci sa le aranjeze.

Pe masura ce terminati fiecare portiune de blanita, inaintati catre partea din spate a cainelui. Directia de pieptanare este in jos.

Unii sustin ca, pentru a da mai mult efect de “umflare” a blanitei, aceasta trebuie pieptanata, pe rand, in toate cele 4 directii. Astfel, de exemplu, piciorul poate fi pieptanat mai intai catre partea “din fata” (stanga), apoi catre spate (dreapta). Urmeaza pieptanarea “in sus”, iar ultima este catre “jos”.

Unii crescatori folosesc foarfecele pentru a indeparta parul in exces de la picioare. Este o greseala sa se scurteze parul din jurul fiecarui deget, necesar fiind doar taierea parului care a inceput sa creasca lung intre pernutele de la picioare.


Eventual, dupa baita, i se pot taia si unghiile, care s-au mai inmuiat cumva de la apa.

Evident, baia trebuie facuta preferabil cat mai rar posibil (sau de cate ori este necesar).

Daca blanita incepe sa prinda un usor miros vag sau are urme de murdarie, se poate curata cu un prosop lung muiat in apa cu otet. Cainele trebuie sa fie frecat pe tot corpul cu acest prosop, inmuiat de mai multe ori in apa cu otet. Astfel nu e nevoie ca baita sa fie facuta prea des.

Uscarea trebuie facuta cu atentie. Dupa baie, suprafata blanitei pare sa fie uscata, dar subparul retine apa, pielea ramanand umeda. Astfel, este nevoie de uscare cu aer caldut, in profunzimea blanitei. De asemenea, atentie deosebita trebuie acordata parului de sub codita, de pe burta sau din spatele urechilor.

Atentie, indiferent ca a facut sau nu baie, parul blanitei de pe barba si de pe gat (Chow Chow –ul are tendinta de a se uda de cate ori bea apa) trebuie mentinuta, pe cat posibil uscata! Este locul unde, datorita umezelii continue, pot aparea probleme de piele, asa numitele “dermatite umede”. Dupa ce am patit-o chiar noi, acum il stergem cu atentie pe Momo, de cate ori bea apa. Avem in permanenta prosoape pregatite pentru asta.

De preferat, chiar daca afara e uscat, de cate ori cainele intra in casa dupa o plimbare , el trebuie sa fie sters pe labute cu un prosop muiat in apa sau apa cu otet. Aceasta operatiune are mai multe avantaje: evident, curata labutele. Apoi, daca in labuta i-a intrat un corp strain, el e observat imediat (se presupune ca parul dintre pernute a fost scurtat suficient de mult).

In al treilea rand, dupa mai multe sau mai putine saptamani de curatat labutele cu prosopul umed, cainele va invata sa “dea labuta”, daca i se cere de fiecare data asta si e recompensat daca se conformeaza cererii. Momo asa a invatat sa dea labuta, iar acum chiar ii place sa “dea labuta”.

Un ultim punct: de obicei un caine trebuie sa fie curatat in urechi saptamanal. Canalul urechii sale are forma de “L”, astfel ca poate fi curatat cu betisoare, fara probleme. Chiar daca nu are nicio problema, tot trebuie sa fie curatat, pentru a se obisnui cu acest proces. In cazul unei eventuale nedorite otite, tratamentul la cabinetul veterinar nu va mai fi un calvar. In loc sa latre, sa muste in stanga si in dreapta, va sta cuminte sa fie curatat de medic.

In timpul perierii, blanita ar trebui verificata aproape de piele, pentru a se observa evetualele leziuni (probleme dermatologice, taieturi, leziuni, muscaturi), sau parazitii externi (purici, capuse).

Dupa fiecare periere, la inceput cel putin, cainele trebuie sa fie recompensat si laudat, daca a stat cuminte. In timp ce il pieptanam, noi ii dadeam lui Momo bucatele de mar, de morcov fiert sau biscuiti pentru caini. Acum nu mai primeste nimic, dar pieptanatul tot este o bucurie pentru el. Mormaie ca ursulet, grohaie ca un purcelus de placere cand se intinde pe jos, asteptand sa fie periat.