duminică, octombrie 12, 2008

Greutatea lui Momo

Standardul pentru Chow Chow nu precizeaza nicio greutate ideala pentru aceasta rasa. Fiecare stapan apreciaza in consecinta. Sfaturile medicilor veterinari si diversele articole de pe forumurile de specialitate spun, in principiu, acelasi lucru: un caine gras este ca si un om gras.

Un caine supraponderal va avea probleme cu incheieturile, probleme de respiratie, de circulatie, diabet, boli ale ficatului, intoleranta la caldura, probleme de piele, boli gastro-intestinale etc.

Cabinetele veterinare sunt pline de caini cu astfel de probleme grave, pe care le-au capatat doar pentru ca stapanii au fost "milosi" si le-au dat sa manance de toate si oricand: de la mancare de cartofi, oase si sarmale, pana la bomboane, ciocolata si prajituri...

Si asa cainii fac prea putina miscare (un caine tinut la bloc are mare noroc daca se plimba 3 ore. Majoritatea stau afara, intr-o zi, in jur de o ora-o ora jumatate, cel mult 2 ore. Restul de 22 de ore stau in casa), deci nu are niciun sens sa ii indopam cu mancare. Opinia general valabila este ca un caine care nu face miscare trebuie sa manance doar strictul necesar, adica mai putin decat scrie pe sacii de mancare.

Un caine cu o greutate ceva mai "light" va fi mult mai sanatos si va trai mai mult decat unul gras - acesta este principiul pe care am incercat sa il luam in calcul in cazul lui Momo. Asa ca am incercat, pe cat posibil, sa nu il "ingreunam" prea mult.

Trebuie tinut cont ca nu toti cainii Chow Chow au aceeasi conformatie. Unii cantaresc 40 de kg si nu sunt deloc grasi. Altii, din contra, la 30 de kg inclina deja sa fie supraponderali. Depinde de fiecare exemplar in parte. Evident, fetitele sunt ceva mai "usoare" decat baietii.
Iata evolutia aproximativa de greutate a lui Momo:

2 luni - 5,5 kg
3 luni - 9 kg
4 luni - 12,5 kg
5 luni - 15,5 kg
6 luni - 21 kg
7 luni - 23 kg
8 luni - 24 kg
9 luni - 25 kg
10 luni - 26 kg
11 luni - 27 kg
12 luni - 28 kg

Pana la 6 luni, a avut salturi mari, luand in greutate de la o zi la alta, practic el crescand vazand cu ochii. Dupa varsta de 6 luni, a crescut constant cu aproximativ un kg pe luna (am rotunjit cifrele). Noi intentionam sa nu il lasam sa depaseasca 31-32 de kg, greutate pe care o consideram cam prea mare pentru conformatia actuala a lui Momo.

Pe net gasit mai multe tabeluri varsta-greutate pentru Chow Chow. In principiu, exista o variatie de 3-4 kg sau chiar 5 kg in plus sau in minus fata de tabelul greutate-varsta al lui Momo

Cum determinam daca un caine e gras sau slab

Fiecare dintre noi apreciem, in timp, cum trebuie sa arate cainele nostru, astfel incat sa nu fie nici gras, nici slab, sa nu fie indopat cu mancare, dar nici sa sufere de foame. Ne-am intrebat cum ne putem da seama daca avem un caine gras sau slab.

Sunt cateva metode simple de a determina daca animalul este gras, slab sau bine proportionat. Cea mai simpla este pipaitul coastelor. Trebuie sa se simta fiecare dintre coaste, cu foarte putina grasime pe ele – atunci totul este ok. Daca degetele intra intr-un strat de grasime pentru a gasi coastele, cainele e gras. Pe de alta parte, daca i se vad coastele (la Chow Chow chestia asta nu prea se poate verifica), cainele e slab.

Se mai poate pipai si zona din jurul cozii, la baza acesteia. Ar trebui sa se simta un strat subtire de grasime. Daca se simt direct oasele, cainele e slab. Daca nu se simte niciun os, cainele e gras.

Se pot pipai si proeminentele osoase ale corpului, cum ar fi coloana vertebrala, umerii sau soldurile. Trebuie sa se simta un strat subtire de grasime. Daca oasele respective se simt imediat sau sunt vizibile, caine e slab. Daca oasele nu se simt sub stratul de grasime, cainele e gras.

Va puteti uita la caine de sus. Animalul trebui sa aiba o talie bine definita, pieptul sa fie mai dezvoltat, mai mare fata de zona unde se termina coastele. Daca oasele ies in evidenta, cainele e slab. Daca talia nu se mai poate distinge, sau daca partea din spate (zona unde se termina coastele) e mai mare decat pieptul, cainele e gras.
Va puteti uita la caine din lateral.”Cuta” abdominala (zona unde se termina coastele) trebuie sa fie mai mica in diametru decat pieptul. Un animal slab va avea o asemenea “cuta” extrem de severa. Cainii grasi aproape ca nu vor avea “cuta” abdominala.