marți, mai 04, 2010

Despre Royal Canin - comentariu de la Anca

Am primit un comentariu de la Anca la adresa Royal Canin -ului. Vi-l prezentam si voua, ni s-a parut foarte interesant.

Acest tip de hrana (hrana uscata pt animale) a aparut pt cainii din Alaska la inceputul sec XX. Aceasta deoarece ei reprezentau "principalul mijloc de transport" in zona respectiva, iar pe langa ce purtau in sanie trebuiau sa-si care si propria hrana. S-a cautat micsorarea volumului acesteia, dar pastrarea calitatilor nutritionale la maxim. Asa s-a ajuns la obtinerea acestui tip de hrana. Primul producator a fost Hill's-ul. Ei si-au pastrat linia profesionala.

De-a lungul timpului oamenii au devenit extrem de ocupati astfel incat nu-si gatesc nici macar pt ei. In felul acesta hrana uscata pt caini a devenit cautata, de aceea au aparut si "marcile comerciale" cu o valoare nutritionala scazuta. Aceste produse au un cost al materiei prime mic si cauta sa scoata un profit cat mai mare. Ei utilizeaza ca materie prima faina proteica (oase macinate sau alt tip de carne neconsumabila + soia). Deci proteina din analiza calitativa pe care o gasiti inscriptionata pe sac este mai mult de origine vegetala. Cainele este totusi un carnivor. Pentru el digestia proteinei vegetale inseamna obosirea ficatului.

Dupa obtinerea formei uscate a hranei, se adauga un ingrendient care sa "pacaleasca" animalul, care nu citeste eticheta, dar se orienteaza dupa miros, deci boaba este stropita pe exterior cu "glazura" pt nasul lor.

Dintre toti producatorii, cei de la Royal Canin au gasit cel mai apetisant ingredient, cu cel mai tentant miros si de aceea este o hrana cautata si consumata. E ca si cum noi am adauga in mancarea noastra Vegeta sau Delikat. Acestea corecteaza gustul, dar chimizeaza mancarea. Crescatorii folosesc aceasta marca, pt ca exista un program special de sponsorizare al caniselor si cumpara acest produs la un pret de aproximativ 5-6 ron/kg. Este un pret bun pt ei, care utilizeaza cam un sac pe zi si fac reclama mai departe. Dar asta este valoarea reala a Royal-ului. In plus Royal-ul utilizeaza ca si conservant BHA si BHT (Butil hidroxitoluen) pt a evita rancezirea grasimilor, substante care s-au dovedit a fi cancerigene.

Pot sa va spun din experienta, ca majoritatea animalelor care s-au hranit cu Royal au probleme cu pancreasul.