duminică, ianuarie 03, 2010

Babesioza

Astazi o sa vorbim din nou despre babesioza. Roby a avut babesioza, o boala crunta de care a scapat ca prin urechile acului. Iata ce ne scrie mamica lui Roby:

"... S-a intamplat in toamna, intr-o seara cand Roby se simtea tare rau. Era molesit, nu a mai mancat. Statea foarte abatut si nu stiam ce sa ii facem. A observat ca sufla foarte des si cu limba afara, parca nu avea aer. Eu am plecat a doua zi la serviciu, iar mai tarziu il sun pe sotul meu si intreb ce face Roby. Asta se imtampla pe la ora 12.

Cand am auzit ca ii este atat de rau i-am spus sotului: du-te la doctor, ce mai stai. Cand s-a dus si i-a facut analize: cainele avea babesioza. Numai dumnezeu stie prin ce a trecut Roby. I-a facut antidotul, ne-a costat vreo 5 milioane, dar multumim lui Dumnezeu ca a scapat.

Tot aici in cartier cineva are doi caini Collie, mama si baiat. Mama a fost bolnava si la o saptamana dupa ce i-au facut tratamentul pentru babesioza, catelusa a fost infestata a doua oara cu aceeasi boala. Iar ia facut antidot. Nici nu mai sperau sa o tina in viata, dar au salvat-o doctorii de aici de la noi. Mare minune.

Va rog sa ma credeti ca, atunci cand am venit de la serviciu dupa ora 17, sotul meu plangea, iar Roby era pe o patura si am stat langa el, l-am mangaiat, l-am masat, a si vomat, dar Dumnezeu l-a salvat. Asa s-a intamplat.

Noi locuin pe langa Piata Sudului, avem un camp pe aici pe la noi, unde este lacul Barzesti, dar nu cei de la Primaria Sectorului 4 nu deparatizeaza zona. Sunt foarte multe capuse pe aici. Mor caini foarte multi de babesioza pe aici. Dar mor si oameni de necaz ca le mor cainii...

Roby este ca si copilul nostru. Multi nu inteleg dar poate voi, cei care cititi, ne intelegeti ..."

Am fost impresionati de povestea lui Roby. Am vazut si video mai jos in care saracutul catel statea pe o patura, bolnavior.

Din pacate, capuse exista peste tot in Bucuresti. Si noi am gasit capuse pe Momo, insa erau moarte, cainele facuse deparazitarea la timp, iar ganganiile respective nu erau infestate cu babesia, asa ca nu a avut nimic.

Problema este ca in zona acolo, la voi, capusele sunt purtatoare de babesia, din cate intelegem. Deocamdata este iarna si nu aveti (teoretic) de ce va teme, pentru ca toate capusele astea sunt amortite acum si o sa invie tocmai la primavara, cand vremea se incalzeste. Nu se stie, insa: afara vremea este destul de calduroasa, asa ca mai bine sa aiba o protectie in plus.

Asadar, sfatul nostru este urmatorul: in fiecare luna, Roby sa fie deparazitat cu Advantix. Stiti ca acesta se pune in functie de greutatea cainelui. Advantix se pune in 4 puncte pe spatele cainelui: la ceafa, pe sira spinarii in alte doua locuri si la baza cozii. Deparazitati-l chiar mai devreme de o luna, cu doua-trei zile mai devreme, sa nu treaca efectul. Dupa ce il deparazitati, timp de 3 zile sa nu il spalati pe spate, sa nu diminueze efectul.

Pentru ca locuiti intr-o zona infestata, puteti sa mariti protectia, in afara de Advantix-ul obligatoriu lunar. Atunci cand iese la plimbare, ii puteti pune lui Roby o zgarda anti-capuse, iar cand revine in casa i-o puteti scoate de la gat (sau i-o lasati, cum credeti). Fie (tot asa, in plus fata de Advantix), puteti sa ii dati lunar cateva pulverizatii de frontline pe picioare, la baza cozii, la baza urechilor.

Niciuna dintre aceste solutii nu este garantata suta la suta. Cel mai important este ca, pe cat posibil, zilnic, sa fie pieptanat si verificata blanita de capuse. Ele se pot agata de blana lui afara, dar sa nu apuce sa il muste. Daca vedeti capuse care nu au apucat sa intre in piele, scoateti-le. Daca au apucat sa intre in piele, mergeti la veterinar, ele se scot complicat, nu le smulgeti voi, pentru ca o sa le rupeti si o parte o sa ramana inauntru, in piele.

O sa ne interesam sa vedem unde va puteti adresa, daca primaria sectorului 4 face dezinsectii impotriva capuselor si puricilor. Am impresia ca cei de la primarie fac dezinsectii ale parcurilor doar impotriva tantarilor, dar o sa incercam sa aflam.

Babesioza este o boala care a 'explodat' pur si simplu in ultimii 3 ani in Romania. Transmiterea parazitului babesiei se face prin muscatura capusei, mai exact prin saliva acesteia. Trebuie demontat totusi mitul conform caruia o singura muscatura este suficienta pentru a transmite boala babesiozei. Testele clinice au evidentiat ca o capusa trebuie sa se hraneasca 2-3 zile pentru a infecta un animal.

Ca si semne ale animalului bolnav se pot mentiona febra, apatia, paloarea mucoaselor conjuntivale si bucale, aparitia icterului, inflamarea ganglionilor, urinarea rosiatica si pierderea in greutate, nefiind obligatorie aparitia tuturor acestora concomitent. In unele cazuri, semnele pot fi discrete, instalandu-se forma cronica, animalele respective fiind o sursa de infectare a capuselor si realizandu-se astfel un cerc vicios.