luni, februarie 02, 2009

A INCEPUT SEZONUL DE NAPARLIRE

Se pare ca anul acesta sezonul de naparlire - etapa primavara, a inceput mult mai devreme.
Am vorbit cu mai multi stapani de caini si pisici, si toti ni s-au plans ca animalutele au inceput deja sa naparleasca serios, chiar daca suntem abia in februarie.
Sezoanele de naparlire la majoritatea mamiferelor sunt primavara si toamna; primavara, pentru ca animalul se pregateste sa imbrace "hainute subtiri", pentru vara si toamna, pentru ca, in asteptarea frigului de peste iarna, animalele se pregatesc sa-l indure.

Naparlirea de primavara este de obicei mai masiva, parul pe care il lasa animalele fiind cel des si lung, de peste iarna; naparlirea de toamna este mai usoara, intrucat animalele isi lasa parul subtire, usor, pe care l-au "purtat" vara.

Astfel, naparlirea de toamna dureaza si mai putin si este si mai usor de suportat de catre gospodine.

SFATURI IN PERIOADA DE NAPARLIRE

Cel mai important este sa dau animalutului o dieta corespunzatoare, în perioada de schimbare a anotimpurilor. Unii caini au mai mare nevoie in aceasta perioada de vitamine, nu doar pentru blana ci si pentru sistemul imunitar, pentru ca, pana la urma, diferentele dintre oameni si animale nu sunt atat de mari. Asa cum oamenii sunt mai sensibili in perioada de primavara si toamna, asa sunt si micii nostri companioni.

Pe langa alimentatia corecta, este necesar un periajul regulat, care va duce la mai putine fire de par pe hainele sau covoarele din casa.

Nu trebuie sa ignoram nici nevoia de suplimente speciale pentru blana si piele.

Iata cateva recomandari: Vitaderm, Efazan, Petnil, Hokamix 30 Skin & Shine, ulei de peste sau ulei de somon, Biotin forte, Biotin H5.

Momo a inceput de doua zile un tratament cu K-9 Derma Plus si ulei de somon.

K-9 Derma Plus este o formula complexa si superioara pentru sustinerea sanatatii si integritatii pielii si pentru fortifierea imunitara.

K-9 Derma Plus este un produs unic care combina in mod sinergic proprietatile componentelor active, avand ca rezultat o amelioarare a starilor alergice si restaurarea functiilor protective ale pielii. Ingredientele active au proprietati trofice, keratomodulatoare si keratoplastice, puternic antioxidante si imunomodulatoare, antihistaminice si de imbunatatire a circulatiei sangvine superficiale.

Uleiul de peste este un supliment nutritional pentru perioada de naparlite, dar si pentru redresarea parului uscat, lipsit de luciu, subtire, rigid.

TIPURI DE PAR

Exista doua tipuri de par care impreuna formeaza blana cainelui: parul de acoperire si subparul. Parul de acoperire este de obicei mai aspru si mai lung si are rol de protectie. In general apara subparul de ploaie sau zapada, fiind ca o platosa. Subparul este mai fin, mai pufos, apara cainele de frig, retinand caldura corpului .

Un caine poate avea un singur fel de par sau cele doua mentionate mai sus. Cei cu doua straturi sunt mult mai rezistenti la frig decat cei cu unul singur, cel de acoperire.Totusi exista rase de caini, cum ar fi Chinese Crested care au foarte putin par pe corp, sau chiar deloc. La pisici exista rasa Peterblad Sphynx care nu are deloc par sau un puf foarte putin sesizabil.


DESPRE NAPARLIRE

Naparlirea este un proces normal pentru majoritatea pisicilor si cainilor domestici. In general, primavara si toamna sunt sezoanele de naparlire, o data cu schimbarea temperaturii.
Cum majoritatea cainilor si pisicilor stau in apartamente si sunt adesea expusi la aparate de aer conditionat sau sisteme de incalzire, vor naparli tot timpul anului. Naparlirea poate fi controlata cel mai bine prin periajul regulat, acasa, la un salon specializat, sau o combinatie intre ambele, dupa necesitati.

In functie de rasa sau de climatul in care locuiesc, cainii pot pierde parul de acoperire, subparul, sau chiar amandoua. Sunt unele rase care naparlesc o data , de doua ori pe an, sau pot naparli tot timpul anului. Un lucru important de retinut este ca un caine cu par scurt poate naparli tot atat de mult ca unul cu par lung , dar in principiu naparlirea este caracteristica rasei.

In general, cainii care naparlesc sezonier, vor schimba parul o data sau de doua ori pe an. Primavara, ei naparlesc stratul de subpar, atunci cand vremea friguroasa este inlocuita de caldura primaverii, ca si forma de adaptare pentru a nu se supraincalzi.

Apoi, cand toamna revine cu vreme mai rece, subparul creste iar pentru a se pregati de iarna care se apropie. Cainii care naparlesc de doua ori pe an vor scapa primvara de blana groasa de iarna, lasand loc uneia mai usoare si mai rare prin care cainele se poate racori mai usor, iar in toamna le va creste din nou o blana mai deasa, drept protectie pentru vremea rea.

ALTE CAUZE ALE CADERII PARULUI

Naparlirea se poate produce si atunci cand animalul este stresat sau nervos, mai ales in cazul pisicilor. Probabil ati observat acest lucru in timpul vizitelor la veterinar. Nervozitatea face ca pielea animalului sa se stranga iar aceasta va forta afara orice fir de par mort.
Unele boli provoaca naparlirea si cresterea deficitara a noului fir de par. Daca observati ca pisica sau cainele dumneavoastra naparleste mai mult decat de obicei si parul are un aspect mat, faceti o vizita la veterinar: s-ar putea sa fie o problema de sanatate la mijloc!

Desi nu exista caine care sa nu naparleasca (decat daca nu are deloc par), sunt cateva rase de caini care naparlesc mai putin: Airdale Terrier, Bichon Frise, Chinese Crested, Cairn Terrier, Schnauzer, Havanese, Kerry Blue Terrier, Komondor, Maltese, Scottish Terrier, Shih-Tzu, Standard Poodle, West Highland White Terrier si Yorkshire Terrier.

AMINTIRI