duminică, iunie 21, 2009

SI CAINII SUNT GELOSI !!

Cercetatorii de la Universitatea din Viena au demonstrat faptul ca cei mai buni prieteni ai nostri, cateii, pot trai atat sentimentul de gelozie, cat si pe cel de invidie. Cainii se pot simti ignorati daca au impresia ca alti caini beneficiaza de un tratament preferential si ajung sa simta o emotie echivalenta invidiei sau geloziei.
Oamenii de stiinta au invatat un grup de caini de diverse rase sa dea labuta.
De cate ori executau bine aceasta comanda, cainilor li se dadea o recompensa alimentara. Dupa un anumit timp, cercetatorii au inceput sa acorde unora o atentie mai mare si si sa ii rasplateasca pe masura, in timp ce altora li s-a suspendat recompensa. Patrupedele ignorate erau perfect constiente de nedreptatea care li se facea si au inceput sa dea semne de suparare sau chiar au intrat „in greva", refuzand sa dea labuta.

Situatii in care cainele poate deveni gelos

Este greu pentru un caine care a fost tratat intotdeauna ca un copil si care s-a aflat in centrul atentiei, sa cedeze locul de "rasfatat" unui bebelus. Catelul simte in aceasta situatie ca locul lui din inima voastra este impartit cu altcineva nou, cu cineva care a aparut dupa el in peisajul familial. Este posibil ca el sa devina agresiv, sau din contra sa se retraga din viata voastra, intrand in depresie. Pentru a evita aceste situatii este bine sa il obisnuiti din timp cu faptul ca va aparea un nou membru in familie. Puteti lua o papusa si sa va jucati cu ea in fata lui, ulterior atragandu-l si pe el in aceasta activitate. Astfel, catelul va privi copilul ca pe un partener de joaca si nu ca pe o amenintare.

Un alt caz de gelozie canina apare in momentul in care imbratisati o alta persoana. Atunci cainele vine in fata voastra si cerseste atentie uitandu-se lung in sus, maraind sau mai rau, muscandu-va de picioare. Nu mereu se va putea sa ii acordati atentia pe care o doreste, prin urmare, ar trebui sa il invatati ca fiecare beneficiaza de "portia" lui de afectiune, inclusiv el, catelul gelos. Cel mai bun lucru pe care l-ati putea face in aceasta situatie ar fi sa il ignorati, se va plictisi sa astepte sa il bagati in seama.

Cu siguranta vi s-a intamplat cand mangaiati un alt animalut catelul vostru sa devina "gelos". Fie va maraie si va latra, fie devine apatic. El adopta un asemenea comportament deoarece se simte amenintat de celalalt animal asupra caruia va este indreptat interesul. Va crede ca vreti sa il abandonati pe el, care v-a fost alaturi atata timp si, sa il "adoptati" pe un altul in locul sau. Cel mai bine ar fi sa evitati sa va indreptati atentia catre alt animalut in momentul sunteti insotiti de el.

Gelozia bat-o vina! Ce ne facem cu un catel gelos?

Cainele gelos se teme intotdeauna ca locul din inima voastra i-ar putea fi luat de altcineva. Lui ii place sa i se acorde multa atentie si afectiune, asa ca nu il privati de aceste dorinte. Cand devine apatic sau cand va latra atunci cand acordati atentie altor animale, nu ii spuneti "daca mai latri, te dau si il tin pe Azorel!".
Pentru a evita manifestarile de gelozie, asigurati-l de toata dragostea voastra si faceti-l sa se simta iubit prin grija pe care i-o acordati!