miercuri, august 25, 2010

Bataie de catei

Chiar vroiam sa vorbim despre dresaj, insa amanam, tocmai pentru a va da un exemplu de cum sa nu iti lasi cainele liber. Momo are cativa prieteni in parc. Unul dintre ei, un caine alb, solid, muschiulos, este mai posesiv: nu se apropie nimeni de el cand mananca si le ia si mancarea altora.

Ei bine, ieri dimineata le-am adus oase de vita (60 de mii la Auchan, o caserola cu mai multe). Le-am dat la fiecare cate unul. El i-a furat si osul unei cateluse, deci si-a facut rost de doua. I-am mai dat ei altul, deci toata lumea avea cate un os. Fiecare caine s-a dus in "coltul" lui, unde a inceput sa roada "prada". Momo se plimba printre ei, chemandu-i la joaca. S-a apropiat si de cel alb, care l-a gonit printr-un ranjet si un marait. Am facut greseala sa il las acolo, langa el. Momo s-a apropiat din nou de cainele agresiv. De data asta nu a mai fost niciun marait.

Cainele a sarit ca o sageata direct la Momo, infigandu-si coltii in ceafa blanosului. Am fugit spre ei. Am reusit sa ii despart, tinandu-l pe cel alb, dar Momo a sarit el sa muste, innebunit de furie si durere. Momo nu stie sa muste, abia capseaza pe unde prinde, in schimb albul a sarit direct la cap: la ochi, ca ceafa, la urechi. Am incercat sa il iau pe Momo pe sus, dar albul a sarit iar la muscat. I-am luat falcile in maini, deschise, sa nu muste. A sarit iar Momo, turbat de durere. Albul mi-a scapat si iar a l-a muscat pe Momo de cap. Iar i-am deschis botul, tinandu-l de dinti cu mainile, iar a sarit si Momo.

Cu greu, dupa eforturi mari, i-am despartit. Abia mai puteam respira, iar cei doi combatanti erau si ei rupti de efort.

Eu aveam palmele capsate adanc de caninii cainelui alb, caruia i-am tinut cu mainile botul deschis. Momo are rani la cap: langa ambii ochi si in spatele urechilor, si o labuta capsata. L-am dus imediat, la ora 8 jumate, la veterinarul din spatele blocului, i-a curatat ranile cu iod, apoi i-a facut un antiinflamator si un antibiotic.

Pe cainele alb nu l-am mai vazut nici aseara, nici azi dimineata. El insa nu cred ca avea nimic, pentru ca Momo e un luptator de doi lei, nu musca adanc, cu toata gura, ci doar ciupeste cu dintii din fatza. Noi nu am vrut sa il invatam cum sa muste.