marți, august 04, 2009

MERGEM IN CONCEDIU CU CATELUL?

Am promis ca vom reveni cu detalii despre plecarea in concediu cu cainele. Noi l-am luat pe Momo in toate vacantele, pentru simplul motiv ca nu sta cu nimeni altcineva, asa ca nu il putem lasa nicaieri o perioada atata de mare. Am fost cu el la munte, la mare, pe litoralul nostru si in Bulgaria.

Anul trecut am fost pe litoral la Albena, unde am mers fara rezervare tocmai pentru ca nu stiam daca vor accepta cainele in camera. am platit pentru el o taxa de 5 euro pe noapte si totul a fost ok. In plus, am stat cu el si pe plaja, turistii fiind foarte toleranti si acceptandu-l. A stat sub umbrela, a intrat in apa si s-a jucat cu copiii pe plaja.

Anul acesta am fost pe litoralul nostru. Stim ca in hoteluri nu prea se accepta cainii, trebuie sa va interesati din timp daca vreti sa mergeti cu catelul. Noi nu am stat la hotel ci la o pensiune, astfel ca a fost ok. Pe plaja, intr-adevar, exista afise in care se spune ca este interzis cu cainele. Noi oricum nu l-am dus in timpul zilei pe Momo pe plaja, pentru ca era foarte aglomerat si oricum foarte cald, asa ca nu ar fi rezistat el. L-am scos dimineata si seara, dupa ora 20.00, iar seara a facut si baie in mare si a alergat pe plaja.

REGULI IN VACANTA:

- cainele NU trebuie tinut in soare si trebuie sa aiba acces tot timpul la apa proaspata, dar nu foarte rece

- luati la voi in bagaj si o rola de tifon si betisoare pentru urechi, in caz ca ii intra apa in urechi sau in ochi, daca se baga in apa
- Este indicat sa aveti la voi si pastile anti-vomitive, in cazul in care catelul are rau de masina. in plus, inainte de a pleca de acasa in concediu, este indicat sa nu ii dati sa manance, pentru a nu ii amplifica starea de rau.

- NU lasati nicio clipa cainele in masina pe canicula, chiar si pentru cateva minute!

Pentru cei care doresc sa mearga in strainatate, iata cateva informatii despre regulile privind calatoria cu animalul de companie in afara tarii:


PASAPORTUL EUROPEAN


Odata cu integrarea in UE, de la 01.01.2007,un nou tip de pasaport a fost introdus pentru animalele de companie, in scopul unei miscari intracomunitare cit mai eficienta. Daca iesiti din tara insotit de companionul dvs., va trebui sa aveti pentru el un pasaport ce are dimensiuni strict stabilite, de culoare albastra, purtind stelele galbene din emblema europeana.


CE TREBUIE SA CUPRINDA PASAPORTUL EUROPEAN


In pasaport trebuie trecute, de catre medicul veterinar, toate vaccninurile anuale, cel mai important fiind, binenteles, cel antirabic, care se fie valabil pana la revenirea in tara. In plus, trebuie trecute ultimele deparazitari, interna si externa. Nu e recomandat ca Pasaportul sa inlocuiasca carnetul de sanatate, intrucat are putine file si in cateva luni ar trebui schimbat, daca ar fi sa treceti toate deparazitarile. Astfel, este recomandat sa pastrati si carnetul de sanatate vechi, si doar la plecarea din tar sa aplicati vaccinurile necesare pe Pasaport. Tot in pasaport exista o rubrica care va fi completata de medicum veterinar in care, cu stampila si semnatura, precizeaza ca animalul de companie este sanatos clinic si poate fi transportat.


CIPUL DE IDENTIFICARE, OBLIGATORIU!



La fel de important este faptul ca, pina in 2011, toate animalele de companie vor trebui sa aibe cipuri introduse sub piele,de catre medicul veterinar.Odata cu implantarea cipului se intocmeste un carnet de sanatate valabil international;mai exista posibilitatea,daca aveti carnete vechi de sanatate dar care au mentiunea “carnet international de sanatate” sa fie valabile si acelea,impreuna cu avizul medicului veterinar.Fixarea unui microcip in corpul animalului de companie reprezinta o metoda de identificare a pet-ului sau a locului unde se afla acesta la un moment dat.Cipul se insereaza sub piele cu ajutorul unei seringi.Codul lui are un numar unic,format din zece cifre,care este trecut in carnetul de sanatate al animalului si apoi inregistrat intr-o banca centrala de date.In Romania nu exista o asemenea banca unica de date pentru animalele de companie.De obicei, bazele de date sunt detinute de centrele veterinare.Codul microcipului poate fi citit,de la diferite distante,cu ajutorul unui aparat electronic care poate fi achizitionat si de persoane fizice.


INREGISTRAREA LA DIRECTIA SANITAR VETERINARA


Dupa ce i-ati facut pasaportul si cip-ul de identificare, trebuie sa mergeti sa autentificati pasaportul la Directia Sanitar Veterinara din localitatea in care va aflati. Acolo, un inspector DSV va va aplica un cod numeric pe pasaport, pentru care se inregistreaza pasaportul la autoritatile publice. Din acest moment, sunteti pregatiti sa plecati la drum. Afla cum sa contactezi directia de care apartii de pe site-ul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, http://www.ansv.ro/ .


ATENTIE! EXISTA TARI UNDE NU ESTE VOIE CU CAINII DE COMPANIE!



Este bine de stiut ca exista unele tari care nu permit deloc accesul animalelor de companie pe teritoriul lor, spre exemplu Norvegia unde este interzisa absolut introducerea de caini in tara, iar in Germania exista asa numita “sentinta privind cainii de lupta”, insemnand ca este interzisa introducerea cainilor periculosi in Germania, in general-determinanta fiind insa si rasa careia ii apartine cainele.



TESTUL DE SANGE NU MAI ESTE OBLIGATORIU



Verifica care sunt conditiile de acces in tara respectiva si in cele de tranzit. Informatiile le poti afla de la Ambasadele din Romania ale tarilor respective. Desi la iesirea din tara nu mai e nevoie de testul de sange privind nivelul de anticorpi antirabici, totusi, tari precum Anglia au o perioada lunga de carantina ori cereri speciale privind vaccinarea si deparazitarea. Astfel, Marea Britanie cere ca recoltarea probei de sange pentru testul serologic sa fie facuta cu 6 luni inainte de intrarea pe teritoriul sau. Suedia, insa, cere ca recoltarea sa fie facuta cu o luna inainte de intrarea in aceasta tara.In Bulgaria nu e nevoie de un asemenea test de sange. Nici in Grecia nu este necesara prezentarea testului. Insa pentru Turcia, aceste teste sunt necesare, dar numai la intoarcerea in Romania. Normele impuse de UE prevad ca orice animal care intra dintr-o tara terta intr-un stat membru al Uniunii trebuie sa aiba testul serologic. Deci, inainte de plecarea intr-un stat care nu e membru al UE, trebuie facute testul. Rezultatele acestuia se dau in aproximativ 3 saptamani de la recoltarea probei de sange.


TRUSA DE PRIM AJUTOR PENTRU CAINE, LA DRUM


E bine sa aveti la drum o trusa de prim ajutor a animalutului. Aceasta ar trebui sa contina: fasa de tifon, comprese sterile, leucoplast, apa oxigenata, unguent cicatrizant, pudra cicatrizanta, algocalmin supozitoare, scobutil supozitoare, antidiareice (saprosan, smecta), antivomitive.

YOGI, LA PATRU LUNI

Prietenul nostru Yogi implineste 4 luni pe 6 august. Ii uram multa sanatate si sa creasca mare si frumos. Mamica lui, Diana, ne povesteste ca Yogi are deja 15 kg, este o jucarie vie si toata lumea il indrageste si il iubeste.

Yogi se pregateste de vacanta si parintii lui se gandesc sa il ia la mare. O sa punem un post astazi despre vacantele la mare pentru blanosii nostri. Ii dorim vacanta placuta lui Yogi, sigur se va distra pe litoral.