luni, martie 22, 2010

Mancare pe care o poti imparti cu cainele tau

Hrana uscata este hrana ideala pentru un caine atunci cand stapanii nu au timp sa ii ofere acestuia mancare gatita, si este pe departe mai indicata decat o felie de paine unsa cu putin sos. Un vas cu apa proaspata nu trebuie sa ii lipseasca cainelui atunci cand i se administreaza hrana uscata. Cainele poate fi hranit deopotriva cu produse de origine animala si cu produse de origine vegetala.
Tinand insa cont de conformatia sa genetica, un rol important intre toate acestea il are carnea, sau produsele derivate din carne. Carnea de pui sau de vita este recomandata de nutitionisti, mai putin cea de porc. Ocazional, pestele aduce un supliment atat de necesar de fosfor, calciu si alte minerale. Daca totusi cauti sa gasesti alte cateva posibilitati pentru a diversifica meniul cainelui tau, iata cateva alimente care pot fi introduse in alimentatia cainelui.

Orezul

Este bun pentru hranirea cainelui, mai ales cand are colici sau cand il doare burta si are nevoie de o masa linistitoare. Exista mai multe tipuri de orez. De exemplu, orezul brun are mai multe proteine si mai putine grasimi decat orezul alb. Carbohidratii din orez sunt usor digerabili, devenind astfel o sursa buna de energie, mai ales in cazul cainilor in varsta sau pentru cateii cu dureri de burta.

Carnea slaba

Pui, vita, chiar si porc fara grasime sau sosuri poate fi o masa copioasa, mai ales inainte de exercitiu ori de dresaj, deoarce proteinele ii ofera energie.
Carnea macra este o sursa excelenta si echilibrata de aminoacizi, care contribuie la dezvoltarea masei musculare a cainelui. Totodata, carnea este o sursa importanta de vitamine B, care sunt implicate in metabolismul energetic din organism.

Ficatul

Se gaseste in vid in multe petshop-uri si este una dintre recompensele folosite in dresaj. Il poti cumpara chiar si de la supermarket pentru a il gati acasa. Ficatul contine vitamine B, vitamina A si vitamina K. De asemenea, contine si o mare cantitate de fier. Atentie insa, pentru ca prea mult ficat poate fi toxic pentru caine, deoarece contine o mare cantitate de vitamina A. Asadar, este bine sa limitezi cantitatea de ficat oferit pe zi, la nu mai mult de 1 gram la fiecare kilogram al cainelui.

Branza de vaci

Este bogata in proteine si calciu, fiind un aliment usor, prin urmare poti adauga cateva proteine in plus in dieta cainelui tau. Unii caini au probleme vis-a-vis de produsele lactate, deci incepe prin a ii oferi cantitati mici.

Patrunjelul

A fost considerat a fi folositor in imbunatatirea respiratiei canine, astfel ca, data viitoare cand mai pregatesti mancarica pentru catelul tau, nu uita sa ii adaugi si o lingurita de patrunjel tocat pentru gust si culoare. Patrunjelul este, de asemenea, o buna sursa de calciu, potasiu si beta-caroten.

Mazarea

Este inca un aliment ce poate fi adaugat in dieta cainelui tau. Boabele de mazare ofera o sursa importanta de vitamina B, fosfor si potasiu.

OUL

Un alt component de baza in alimentatia cainelui sunt ouale, care au o valoare nutritiva ridicata si sunt usor digerabile. In amestec cu laptele sau iaurtul, acestea ofera organismului un aport ridicat de vitamine din compelxul B, vitamina D, E, E, etc. Pe cat posibil va fi evitat consumul de albus in exces, deoartece acesta contine toxine si este mai greu digerabil.

ATENTIE!

Legumele ca morcovii, faslea verde, ardeii grasi, rosiile sau sucul de rosii, se pot adauga cu pondere in ratia cainilor datorita vitaminelor si continutului bogat in fibre care regleaza si usureaza tranzitul intestinal. Dintre legume, nu sunt insa recomnadate: fasolea uscata, excesul de cartofi, gogosarii iuti, varza.

INTERZIS IN ALIMENTATIE

- carne de porc
- oase de pui, porc sau miel
- grasimi animale(unt,margarina,untura)
- prajeli, sosuri, rantasuri(Sos făcut din făină (cu ceapă) prăjită în grăsime, pentru a fi adăugat la unele mâncăruri.
- condimente simple ( sare,piper), sau mixte (vegeta)
- mezeluri de orice tip ( salam,sunca...etc); conserve de uz uman
- branzeturi fermentate (de burduf,branza topita,cascaval...etc)
- cartofi, varza, mazare, fasole uscata
- albus de ou crud
- paine ( mai ales proaspata,paste fainoase in exces, au voie dar nu in exces) la unii caini deloc - de exmplu cei obezi, bolnavi ...etc
- dulciuri si alte produse ce contin cacao (prajituri, biscuti, zahar, bomboane, ciocolata...etc)
- nuci, alune, seminte, fistic
- bauturi alcolice si racoritoare
- banane, pepene galben dulce, in general fructe foarte dulci