duminică, aprilie 12, 2009

Chow Chow -ul Momo si bichonita Maya in tarc
















ARISTELE, UN PERICOL PENTRU CAINI

Ce reprezinta arista?

Obiect de joaca pentru copii, aristele sunt cele ce sacaie pernutele companionilor nostri.

Banalul fir de iarba poate determina probleme grave de sanatate.
Arista este reprezentata de spicul anumitor graminee, si se prezinta sub forma unor tepuse ce se incalcesc in parul cainilor nostri, cele mai afectate rase sunt cele cu par lung, rasele cocker, caniche si peckinez fiind cele mai afectate, fara insa ca celelalte sa aiba "imunitate".


Aceste spice uscate sunt ascutite, si pot intra sub piele, unde, datorita conformatiei lor, pot migra uneori chiar pana la nivelul cotului. Traectul creeat se infecteaza, intreaga zona fiind caracterizata prin inflamatie, animalul evitand a folosi membrul respectiv. De obicei , pe la orificiul de intrare apare scurgere sero-sangvinolenta sau chiar purulenta.


Un caz particular il reprezinta aristele intrate in canalul auricular. Acestea imbraca aspectul unei otite externe purulente si tinde sa pacaleasca medicul veterinar. De aceea in perioada calda se recomanda examinarea foarte atenta cu otoscopul a oricaror afectiuni otice caracterizate prin prurit se secretii purulente.


O complicatie grava poate fi perforarea timpanului si complicarea cu otite medii ce duc la surditate si chiar. Oricare ar fi localizarea, infectia consecutiva fie nu razpunde la antibioterapie, fie raspunde pe moment, recidiva instalandu-se imediat consecutive opririi ei In general, extragerea se face cu ajutorul unei pense ce se introduce pe canalul format.


In cazurile mai grave, este necesara interventia chirurgicala sub anestezie generala.Pentru evitarea neplacerilor datorate aristelor, se recomanda toaletarea zonelor podale si urechilor, in sensul tunderii parului f scurt, pentru a impiedica "incurcarea" aristelor in par, controlarea urechilor si picioarelor dupa fiecare iesire in parc si evitarea pe cat posibil a zonelor cu iarba uscata.


In cazul aparitiei inflamatiei locale, a schiopaturii sau a scuturatului insistent din urechi, mai ales daca aceste simptome apar brusc si asociate unei plimbari, recomandam vizitarea medicului curant, pentru a stabili cauza exacta si a i se adresa in mod corespunzator.