vineri, aprilie 23, 2010

Raspunsuri la postari - despre babesioza

Ne-am gandit sa punem postari si cu raspunsurile primite de la unii cititori, mai ales ca unele sunt extrem de interesante.

Un mesaj-postare pentru http://pisicamaya.blogspot.com/2008/04/profil-de-mo-mo-in-parcul-izvor.html spune: "Am o catelusa de 11 ani. S-a imbolnavit de babesioza. De 3 saptamani e pe perfuzie a primit imizol de doua ori dar acum este pe moarte. Plang fara incetare, nu pot concepe ideea ca nu va mai exista, ca nu va mai latra la venirea mea si a sotiei acasa. Suntem distrusi, stam langa ea , se uita cu niste ochi de simt ca innebunesc de durere".

Noi suntem alaturi de tine. Nici nu ne putem imagina cat de greu poate fi. Capusele pot transmite babesioza, o boala ingrozitoare. E terbil sa treci printr-o asemenea incercare.

Am mai primit un raspuns de la Anca, pe subiectul babesiozei, la postarea http://pisicamaya.blogspot.com/2008/04/babesioza-muscatura-de-capusa.html: "Exista si tratament neagresiv pentru babesioza. Este vorba de tratamentul cu clindamicina. Imizolul si berenilul nu se aduc oficial la noi in tara, ci provin de pe piata neagra, care nu respecta regulile de transport, ceea ce poate afecta medicamentul. Medicamentele sunt, insa, foarte toxice".

Impotriva capuselor (care transmis babesioza), noi il deparazitam lunar pe Momo (extern cu Advantix sau Frontline), dar recent, de o saptamana, i-am pus si o zgarda anti-parazitara. Primavara explodeaza pur si simplu capusele. Chiar si cu Advantix si cu zgarda Bolfo nu este sigur ca un caine e protejat.

PERICOLELE PRIMAVERII: PURICII SI CAPUSELE

A venit primavara si odata cu ea au venit si problemele: parazitii externi.La caini si pisici principalii "vinovati" sunt puricii si capusele.

Putem scapa de acesti musafiri nepoftiti cu diverse solutii pe care le gasim in pet shop-uri sau doar la veterinar. Cu toate ca nu scapam definitiv, macar exista cateva arme cu care ii putem tine destul de bine la distanta, astfel incat sa ne pastram cainii si pisicile intr-o relativa siguranta.

Protejarea impotriva puricilor si a capuselor trebuie sa fie o prioritate pentru fiecare proprietar de caine, deoarece muscatura puricilor produce mancarime si disconfort, asa ca primul semn al unei infestatii cu purici poate fi scarpinatul. Totodata, muscatura lor mai poate produce si dermatita alergica a puricilor dar si infestatii cu viermi lati, daca sunt purtatori ai oualor sau larvelor acestora ori infectii bacteriene precum Babesioza, Borelioza (boala Lyme) sau Erhlichia.


Ce antiparazitare sa folosim?


Intre cele mai eficace metode de combatere a puricilor si capuselor se afla pipetele periodice aplicate la intervale lunare sau de cateva luni pe pielea cainelui. Se pun pe zona spatelui si se distribuie pe piele prin intermediul glandelor sebacee. Ataca sistemul nervos al puricilor si capuselor fara a dauna sanatatii cainelui. De obicei substanta activa din aceste produse este fipronilul, care ataca sistemul nervos al puricilor si capuselor prin hiperexcitarea receptorilor GABA, cauzand hiperactivitatea si moartea. In combinatie cu S-metopren, un hormon juvenil sintetic, fipronilul va actiona si asupra larvelor si oualor, evitand astfel dezvoltarea rezistentei de catre insecte la toxicitatea sa.

Antiparazitare orale

Exista, nu de mult timp, si antiparazitare orale, mai putin cunoscute pe piata romaneasca. Acestea contin lufenuron, inhibitor al sintezei de chinina care blocheaza dezvoltarea larvelor si oualor insectelor, dar nu omoara adultii. Nitempiramul este o alta substanta prezenta in produse de uz oral avand o actiune asemanatoare cu cea a pipetelor si ataca sistemul nervos al puricilor si capuselor. Aceste substante trec la nivel digestiv in circulatia sangvina si apoi se localizeaza in celulele tesutului adipos. Insectele vin in contact cu substanta dupa ce musca animalul, substanta aflandu-se in sangele animalului.


Metodele traditionale deja binecunoscute au si ele rostul lor uneori, mai cu seama cand exista parazitari masive si se doreste scaparea rapida de cea mai mare parte a parazitilor. Actioneaza o perioada dupa aplicare sau numai in contact cu insectele la momentul aplicarii. Astfel, sunt binevenite sampoane, spray-uri, solutii, pudre sau zgarzi antipurici.

Sampoanele pot fi de doua feluri: cu actiune pe loc sau pana la cateva ore ori zile. Majoritatea contin d-limonina, un insecticid natural obtinut din coaja citricelor. Sampoanele cu actiune imediata contin in mare parte ca substante active piretrine care sunt insecticide naturale ce se gasesc in unele specii de crizanteme si care actioneaza pe loc, prin contact. Pe langa acestea mai pot contine si inhibitori de crestere ai insectelor precum piridina, care blocheaza si ea trecerea oualor si larvelor in stadii mature. Fara posibilitatea de a se hrani, acestea mor la un moment dat.

Zgarzile sunt cele mai utilizate produse pentru prevenirea aparitiei parazitilor, insa au o eficienta destul de scazuta.

Avand la dispozitie un arsenal variat de substante active si produse comerciale, impreuna cu medicul veterinar, gasiti produsul potrivit pentru animalele voastre si protejati-le cat mai bine impotriva amenintarii puricilor si capuselor.


http://www.animale.ro/articole/e-primavara-ma-ataca-puricii