miercuri, august 06, 2008

Noua mancare a lui MO-MO

De cateva zile am decis sa ii schimbam dieta lui Momo. Blanita este stralucitoare si deasa, nu se mai scarpina, pielea arata foarte bine peste tot, el este vioi, vesel, are chef de joaca. In plus, are pofta de mancare si in fiecare dimineata abia asteapta sa isi ia mica portie de suplimente alimentare, pe care noi le preferam cat mai “naturale”. Astfel ca poate trece la alta mancare, depasind cu succes (speram noi) perioada de 3 luni de mancare hipoalergenica.

Pana acum, mancarea lui Momo era Royal Canin Hypoallergenic. Dupa mai multe analize ale continutului diverselor marci de mancare si evaluari ale forumurilor din strainatate destinate iubitorilor de chow chow, am hotarat sa ii luam o marca de bobite care sa nu aiba un procent ridicat de proteine, sa contina cat mai multe ingrediente naturale si cat mai putini factori alergenici sau nocivi.

Am remarcat ca majoritatea crescatorilor de chow chow din strainatate recomanda acestei rase o mancare cu un procent mic de proteina. In plus, si doctorita lui Momo, de la Facultatea de Medicina Veterinara, ne-a spus acelasi lucru: ca trebuie sa manance deja mancare de adult (care are un procent mai mic de proteina, decat cea pentru puppy). Am ales, de preferat, bobitele cu miel, pentru ca este mai are procentul de proteina mai mic, dar si pentru ca mielul este considerat hipoalergenic (pe unele forumuri am vazut ca unii chow chow pot avea alergii la mancarea cu pui).

Am ales intre Royal Canin, Pro Plan, Hills (marci mai vechi pe piata), Acana si Orijen (produse aparute recent in Romania). Am mai fi vrut sa ne uitam si la Guabi, o mancare noua, produsa in Brazilia, insa pagina lor de net a fost hackerita si nu stim ce ingrediente are. Restul marcilor de mancare sunt prea slabe, astfel ca nu le-am luat in calcul. In analiza ingredientelor, ne-am ghidat dupa opiniile expuse de “dog-food-analysis”, un fel de “Biblie electronica” a mancarurilor comerciale pentru caini. Iata cum sunt caracterizate principalele mancaruri de pe la noi:

Royal Canin Maxi sau Maxi Large Breed au un procent redus de proteina (25%) dar sunt considerate de dog-food-analysis ca fiind mancaruri de 2 stele (din maximum de 6). Royalul se pare ca nu contine o are suficienta de carne, dar, ceea ce ne-a convins sa evitam aceasta marca este glutenul din porumb pe care il contine. Porumbul este dificil de digerat, fiind, totodata, asociat cu diverse alergii.
Glutenul din porumb reprezinta “reziduurile uscate de porumb, dupã eliminarea celei mai mari parti a amidonului ºi a germenilor de porumb, ºi dupa separarea de tãrâþe prin procesul de producere prin mãcinare umedã a producerii de sirop de amidon de porumb, sau prin tratamentul enzimatic al endospermei”. Pe scurt, glutenul de porumb reprezinta ceea ce a ramas din porumb dupa ce a fost eliminata cea mai mare parte partilor nutritive.
De asemenea, Royalul contine in cantitati mari pulpa de sfecla de zahar. Aceasta este reziduul uscat dupa ce planta a fost curatata si uscata in procesul de fabricare a zaharului. Producatorii sustin ca pulpa de sfecla de zahar este o buna sursa de fibre, dar – potrivit celor de la dog-food-analysis – se pare ca ar exista si opinia potrivit careia pulpa de sfecla incetineste tranzitia grasimilor animale descompuse, cauzand probleme la ficat si rinichi. De asemenea, se pare ca pulpa de sfecla ar cauza alergii si infectii ale urechii.
Pe de alta parte, cantitatile de glucozamina si condroitina (recomandate pentru prevenirea artritei si a degenerarii articulatiilor) sunt insuficiente sau nesemnificative.

Pro Plan Miel si Orez are o stea (din sase posibile), contine 26% proteina, dar procentul de carne este foarte mic, pentru ca primul ingredient (cel presupus a fi principal) nu este numit “carne de miel”, ci “miel”. Asta inseamna ca, ingredientul numit “miel” este, de fapt, un produs din carne, care include si aproximativ 80% apa. Dupa dehidratarea acestui produs anume, numit “miel”, ramane doar 20% carne pura, astfel ca cea mai mai mare sursa de carne din acest Pro Plan este de-abia al cincilea ingredient ca proportie, adica exact “carnea de pui”. Asadar, Pro Plan Miel si Orez contine, in ordine descrescatoare: brizura de orez, gluten de porumb, boabe de grau, carne de pui, carne de miel etc.

Printre ingrediente se mai numara si carnea de peste, dar procentul continut nu este foarte relevant. In plus, producatorii nu garanteaza ca in acest tip de mancare sunt utilizate ingrediente fara “ethoxyquin” (conservant chimic, adaugat de obicei ingredientelor cu peste, dar care este interzis sau extrem de sever limitat pentru consumul uman, fiind considerat cancerigen).
In plus, Pro Planul nu contine orez pur, ci brizura de orez (asa zisul “brewers rice”) , care, de fapt, este reziduul de orez uscat rezultat in urma producerii berii si poate contine hamei pulverizat.

De asemenea, grasimile animale continite au o origine neidentificata (originea nu este specificata expres, pui, miel etc). Ingredientele neidentificate sunt, de obicei, de slaba calitate, fiind obtinute din tesuturi de mamifere sau de pasari.

Pro Planul acesta mai contine masa de gluten din porumb, dar si pulpa de sfecla de zahar, incluse si in Royal Canin.

Hill’s Miel si Orez a obtinut doar o stea si are 21,2% proteina, dar carnea este in cantitate insuficienta, iar orezul este, de fapt, “brizura de orez”. De asemenea, mai contine grau, considerat a fi o cauza a alergiilor canine. Un alt ingredient este sorgul, o sursa de carbohidrati greu digerabila. Un alt ingredient de slaba calitate a acestui produs este glutenul de porumb.
Grasimile animale sunt de origine neidentificata. Contine si pulpa de sfecla de zahar.


Orijen Adult are maximum de stele (6!), fiind printre cele cateva cele mai bune si mai sigure marci de mancare din lume. Are insa 42% proteina, ceea ce e cam mult pentru un chow chow, rasa care poate avea probleme de piele sau de ficat datorita acestui procent ridicat.





Acana Miel si Orez/ Acana Adult Premium au 3, respectiv 4 stele, si 23% proteina, respectiv 27%. Noi i-am pus lui Momo in fata amandoua sortimentele, de mai multe ori. A ales, de fiecare data bobitele cu miel.
Aceasta mancare are prea putina sursa de carne si contine pulpa de sfecla. Dar, dupa ce am comparat ingredientele pe care le contine, am constatat ca bobitele Acana sunt superioare calitativ marcilor Royal, Hills sau Pro Plan.

Practic, am ales Acana pentru ca nu am avut incotro. Sa vedem daca si Momo va fi de acord in continuare cu alegerea noastra.