luni, aprilie 26, 2010

Tratament pentru dermatita si otita alergica

Continuam cu partea a doua a postarilor despre alergia la caini.

Pentru dermatita si otita dezvoltate pe fond alergic (de la mancare, probabil), noi avem un tratament propriu, pe care insa nu il recomandam si altora, pentru ca fiecare caine are propriile probleme, care nu pot fi diagnosticate decat de un medic.

Cand am remarcat semnele otitei, am fost la veterinar, care i-a dat antibiotice, antiinflamatoare, antialgice. Cred ca a fost cam mult, totusi. Am continuat vreo 3 zile cu antibioticul Vetrimoxin (o amoxixilina), desi puteam sa il sarim si pe acesta. Problemele la ureche i le-am ameliorat cu Surolan si Retopix Oto.

Surolanul este o solutie veterinara care se picura in urechi, utilizata impotriva unor ciuperci, stafilococi, streptococi si alte bacterii. Retopixul Oto este tot o solutie veterinara (nu se gaseste peste tot), cu rol in reducerea infamatiei si a mancarimii din ureche, protejarea impotriva infectiilor micotice sau bacteriene.

In privinta dermatiteti alergice, am luat deja primele masuri: i-am schimbat mancarea rapid, i-am dat suplimentele pentru piele si blana si l-am spalat cu solutii speciale.

Mai intai, am renuntat la mancarea ARTEMIS, care lui Momo chiar ii placea. Ingredientul principal al Artemis este carnea pui, care, se stie, poate fi un factor alergenic din cauza furajelor si concentratelor artificiale pe care le mananca gainile din marile ferme. Artemis este o mancare cotata foarte bine, dar noi o sa renuntam la ea deocamdata. De altfel, vrem sa nu ii mai dam nimic facut din carne de pui, ci doar vita si miel.

I-am cumparat rapid cea mai buna mancare hipoalergenica de pe piata: Lupovet IBDerma Hyposens (o sa facem o comparatie intre produsele hipoalergenice).

Al doilea pas a fost sa ii cumparam suplimentele pentru piele si blana. Din prima zi i-am luat o cutie de PetPhos Pelage (ii dam 4 pastile pe zi, desi ratia lui este de 3 pastile, avand 28 de kg). Dupa ce o terminam, o sa continuam cu un tratament extrem de bun: Zink Tabs si Luposan Biotin+.

Tratamentul propriu-zis este insa, destul de simplu:
1) il spalam cam de doua ori pe saptamana in zonele afectate de dermatita cu sampon cu Clorhexidina. Il frecam bine-bine, il clatim si il uscam.
2) il spalam in zonele cu pricina, tot de vreo 2-3 ori pe saptamana, cu solutie de Imaverol (diluata in multa apa). La fel: clatit si apoi uscat.
3) pe pielea iritata il dam cu unguent Triderm. Acesta il cumparam de la farmacia umana.

Cu tratamentul acesta, dermatita dispare cam in 3 zile, fara sa il tundem.

Revenim cu o a treia postare, in care dam mai multe detalii despre mancare, suplimente si tratament.

Momo are alergie - 1

Cred ca una dintre cele mai des intalnite probleme a rasei chow chow, si in general a tuturor cainilor, (ignorata pana ajunge sa se agraveze) este alergia. O sa incercam sa facem un rezumat al problemelor alergice cu care s-a confruntat Momo. Astazi va prezentam simptomele, iar maine - tratamentul. Aveti si cateva poze ale unor caini cu dermatita umeda, hot spot, la care se ajunge rapid, daca problema nu e descoperita din primele zile.

Poate va aduceti aminte: in urma cu mai bine de o luna, am scris ca Momo are otita. Am scris atunci ca Momo isi tot scutura capul, tinea urechea dreapta in jos si incearca sa scape de ceva din ureche. L-am curatat in ureche, dar nu avea nimic: era curat. Cu toate astea, se tot scutura, iritat de ceva in ureche. Ne-am si gandit: era de la curent, de la praf sau de la mancare. Ei bine, ne-am dat seama: era o alergie, probabil alimentara.

Nu ne-am dat seama ca are alergie pana cand nu am vazut ca are probleme la piele: dermatita (hot spot). I-au aparut pete rosii de iritatii pe gat, apoi pe piept, dupa care pe spate. Norocul lui a fost ca mami a vazut din prima zi fiecare iritatie a pielii si a tratat-o rapid.

Trebuie identificate rapid petele de piele iritata (hot spot), pentru ca acestea se extind imediat, devenind un fel de "carne vie", incepe sa il manance, el se scarpina, ii da sangele, se linge, se intinde si mai mult problema, ii cade blana foarte mult, trebuie tuns peste tot si tratat cu medicamente puternice.

Daca sunt identificate si tratate din prima zi, iritatiile dispar repede, fara semne (sau fara semne vizibile).

Aceeasi problema a avut-o si cand era mic. Atunci, insa, am facut greseala sa ne luam dupa niste medici nu foarte profesionisti, care s-au grabit si ne-au recoamndat sa il tundem pe gat si pe piept, dupa care l-am dat si cu un spray verde-albastru, care i-a colorat blanita timp de aproape un an.

Acum stim tratamentul: nu il mai tundem, pentru ca mami il da cu unguent si cu solutie, iar dermatita locala dispare rapid, in maxim 3 zile pielea fiind curata si fara probleme.

Dermatita o are fie de la parazitii externi (purici, capuse), fie de la mancare. Noi il deparazitam lunar cu Advantix (deci probabilitatea sa aiba o alergie de la purici e mica). Acum, dupa ce am descoperit dermatita, i-am pus si o zgarda anti-purici, pentru orice eventualitate.

Probabil, a fost o alergie (in cazul lui Momo: dermatita asociata cu otita) de la mancare. Asa ca am trecut la schimbarea regimului alimentar. Uitasem cat de sensibil poate fi Momo. Maine va vom povesti ce tratament i-am aplicat si care este noul regim al lui Momo.