sâmbătă, iunie 27, 2009

SCHIMBAREA DIETEI

Cainii cateodata pare ca au un stomac "de fier" si reusesc sa manance obiecte si substante care ne dezgusta.

Este adevarat ca prietenii nostri patrupezi pot manca multe lucruri fara probleme dar la fel de valabila este ideea ca o schimbare brusca in dieta principala a cainelui poate afecta stomacul si obiceiurile de hranire ale animalului. Schimbarea dietei cainelui trebuie facuta treptat pe o perioada de cel putin patru zile.

In prima zi a procesului de schimbare ar trebui sa nu renuntam deloc la mancarea veche. Umplem castronul cainelui cu trei sferturi mancare veche si un sfert cu noua hrana. Folosim aceasta proportie pentru inca doua zile. Dupa acest prim pas, marim la jumatate din castron cantitatea de mancare noua pentru catel.
Din nou pastram raportul dintre hrana veche si cea noua pentru cel putin doua zile. In acest ritm vom reusi sa schimbam dieta cainelui fara ca acesta sa aibe probleme in acceptarea noilor ingrediente.


In cazul in care facem trecerea prea brusc cainele va avea crampe si arsuri la stomac. De asemenea, indigestia, diareea, voma sau pur si simplu refuzul de a manca sunt efecte ale unei schimbari prea rapide a dietei.

De multe ori oamenii cumpara orice mancare pentru caini gasesc pe piata, gandindu-se la economiile pe care le pot face. Chiar daca simtim ca am facut o alegere buna punand niste bani deoparte, cainele nostru are de suferit. Indigestie, diaree cronica sau un caine mofturos la mancare sunt doar trei efecte cauzate de schimbarea constanta a dietei patrupedului.

Cainii pot dezvolta si obiceiuri neadecvate cand vine vorba de hranire. Unii caini mananca prea repede si asta le poate afecta digestia. Putem incerca sa imprastiem mancarea pe o coala impiedicandu-l sa manance in graba. Aceasta metoda este insa valabila doar cu mancarea uscata.

O alta varianta ar fi sa punem o minge grea in mijocul castronului cu mancare, astfel cainele va fi obligat sa ocoleasca mingea pentru a manca. Putem sa il hranim fara graba, din mana si sa-l invatam ca oricat de repede va infuleca portia initiala tot va trebui sa astepte pentru urmatoarea.

Un alt obicei neplacut al cainilor este sa care mancarea prin diferite zone ale casei. In functie de unde isi duce mancarea ne putem da seama de ce face acest lucru. Daca vine langa noi, inseamna ca vrea sa manance in compania noastra, asa ca tot ce putem face e sa hranim cainele la aceeasi ora la care mancam si noi.

Deseori in casele in care sunt mai multi caini exista tendinta de ai lasa pe acestia sa se hraneasca ori de cate ori simt nevoia. Unii caini, care nu stiu cand sa se opreasca, se pot hrani liber fara sa aiba vreun fel de problema cu greutatea. Insa in cazul celor care nu sunt la fel de norocosi trebuie sa limitam accesul la mancare.

Putem sa-i lasam mancarea la dispozitie, in reprize de cate 20 de minute, la distanta de cateva ore, si, cand consideram ca a mancat destul, nu il mai hranim in ziua respectiva.
In cazul in care cainele refuza sa manance fara un motiv usor de identificat (patrupedul este pretentios la mancare, schimbarea locuintei sau a dietei) atunci trebuie sa mergem cu animalul de companie la veterinar.

Refuzul de a manca poate fi semn al unei probleme de sanatate.