duminică, iulie 19, 2009

CU PISICA LA VET

Prima vizita la veterinar este una foarte importanta si trebuie sa va asigurati ca procedati cum trebuie. Gasiti un veterinar bun in zona dumneavoastra, pastrati legatura cu el si veti avea un animal de casa sanatos.

Daca aveti o noua pisica sau pisoi in viata dumneavoastra sau planuiti sa aduceti una (sau mai multe) in familia dumneavoastra la un moment dat veti face o programare pentru prima vizita la veterinar. Indiferent de trecutul lor si de starea lor de sanatate, noile animale de casa ar trebui vazute de un veterinar.

Cel putin prima vizita la cabinet ofera o oportunitate de a invata cum sa va ingrijiti pisica; in multe cazuri aceasta vizita este de asemenea necesara pentru a depista probleme daunatoare cum ar fi viermi intestinali, paraziti, dereglari nutritionale sau probleme cu inima.
Daca nu sunteti familiarizat cu veterinarii din zona incercati sa vorbiti cu prieteni sau colegi de munca si intrebati-i de experientele lor.

Pregatiti o cusca portabila pentru pisica dumneavoastra cu cateva zile inainte de vizita. Puneti opatura familiara inauntru si permiteti-i s intre si sa iasa din ea in voie. Curiozitatea poate fi sporita prin plasarea unor bucati de mancare inauntru pentru ca ea sa le descopere. Practicati inchiderea si deschiderea custii si chiar unele plimbari cu ea prin casa. Sau duceti-o din casa in masina si inapoi.
Finalmente in ziua vizitei va fi mult mai confortabila. Nu va ingrijorati daca plange pe parcursul scurtului drum; in mod normal nu e niciun motiv sa tranchilizati o pisica pentru o calatorie scurta. Cusca este foarte importanta, fara ea pisica putand sa scape sau sa incurce soferul masinii. Cusca tip vizuina este si mai buna deoarece impiedica si mai mult stimulii exteriori.

Camera de asteptare a unui cabinet veterinar poate fi un loc infricosator pentru poisici sau pisoi. Este important sa va tineti pisica in cusca de transport chiar daca simtiti nevoia de a o mangaia si linisti (faptul ca e tinuta in brate nu e de prea mare ajutor pentru o pisica ce este “izbita” de vederea, sunetele si mirosul altor animale).

Cusca ar trebui sa raman inchisa chiar si in camera de examinare pana cand veterinarul intra si este gata sa ineapa consultarea. Pisicile carora li se permite sa sara si sa investigheze camera ar putea sa devina foarte agitate de mirosurile foarte puternice si de urmele altor animale crescand astfel stresul si ingreunand examenul medical. Ganditi-va la intrebariri si nelamuriri pe care sa i le adresati medicului cattimp asteptati. Puteti de asemenea sa cititi materiale din camera de asteptare despre sanatatea pisicilor.

Veterinarul va folosi cateva momente pentru a va saluta si sa afle cateva amanunte despre pisica; apoi acesta va efectua un examen rapid dar eficient. Veterinarii sunt pregatiti in asa fel incat sa invete cat mai mult despre starea pisicii fara sa cauzeze stres nenecesar animalului deja nervos. Dupa ce a ascultat pieptul pisicii s-a uitat in gura in urechi si la ochi a pipait usor abdomenul si examinat pielea si parul pisicii si in acelasi timp si-a facut o privire de ansamblu asupra starii generale de sanatate va urma vaccinarea si eventuala administrare a medicamentelor.

Pentru testele de laborator ar putea fi necesare sange, urina si fecale. Dupa ce examinarea ia sfarsit veti avea ocazia sa puneti intrebari, aveti grija sa nu uitati sa spuneti nelamuririle.

Ce intrebari ar trebui sa pun la cabinet?

Iata cateva intrebari importante: ce telefon pot sa folosesc pentru informatii daca mai am intrebari? Ce fac daca am o urgenta dupa orele de program? Acceptati orice pacienti sau doar pe cei programari? Trimiteti pacientii la specialisti in cazul unor probleme specifice si daca da unde? Care este procedura pentru sterlizare si castrare?

Serviciile unui bun spital veterinar se extind si in viitor nu se rezum adoar la o prima vizita. Aceasta vizita poate fii inceputul unei relatii bune si de lunga durta in care veti colabora pentru rezolvarea problemelor de sanatate atat mici cat si mari cu o ingrijire buna.


http://www.cutzu.ro/articole/prima-vizita-la-veterinar-cu-o-pisica-36.html