luni, mai 18, 2009

Mancarea lui Momo: MARKUS MUHLE

Ne-am lamurit: lui Momo nu ii place mancarea comerciala uscata pentru catei. Cand ii punem bobitele in castronel, simple - fara conserva, ciorba sau pilaf - Momo se apropie de ele, le miroase circumspect, se linge pe bot, pufaie nemultumit si se indeparteaza de ele.

Am incercat tot - si cand spunem tot, chiar ne referim la absolut toate marcile de boabe de pe piata, de la Royal Canin, Acana sau Orijen, pana la Biomill, Happy Dog, Bosch, Arion, Arden Grange. Nu ii place absolut niciuna. Pur si simplu asta este el: nu ii plac boabele, dar trebuie sa le manance.


Momo a terminat un sac de Lupovet in urma cu vreo 2 saptamani. Intre timp am incercat diverse alte marci, gandind ca poate vrea sa manance altceva: Royal, Pro Pac, Biomill, Pro Plan, Guabi. Nu l-a atras niciuna in mod special, nici macar Royal-ul: doar a gustat putin si a plecat de langa castronel.

Noua ne-a placut cum a reactionat la Lupovet. A luat in greutate, s-a redresat complet. Se vede ca s-a implinit si el, incepe sa aiba alura de matur. Anul asta a avut tot felul de probleme de sanatate si ar fi trebuit sa fie slab, dar se vede ca e un caine care a mancat bine.

Am considerat, insa, ca Lupovet este prea hipoalergenica pentru Momo.

Noi credem ca Momo poate sa manance cereale (care sunt considerate a fi generatoare de alergii), ba chiar am ajuns la convingerea ca nu doar chow chow, ci toti cainii au nevoie efectiv sa manance cereale: si pilaf de orez cu pui, si niste paine muiata in sos, si niste mamaliga, daca le place.

Unii sustin ca si carnea de pui din comert poate genera alergii, datorita ingrasamintelor cu care sunt hranite pasarile. Cam asa e, dar, treptat, Momo s-a obisnuit cu ea, deci consideram ca ii putem da mancare cu pui, deci nu cu altfel de carne: miel din Noua Zeelanda, rata salbatica, strut sau alte chestii exotice.
Prin urmare, fiind de acord ca ii putem da mancare cu cereale si pui, am decis sa luam Markus Muhle. Are 25% proteina. Sacul de 15 kg costa 140 lei, ceea ce este destul de putin pentru o mancare super-premium.
Mancarea nu este in forma de bobite, ci tot de batonase, la fel ca Lupovetul. Si nu are textura aceea de pufarine, pe care o au bobitele celorlalte mancaruri pentru caini.

Contine faina de carne de pui, faina de porumb integrala, faina de orez integrala, faina de burta de vanat,
germeni de orez, faina de oase de vanat, germeni de porumb, faina de tapioca, faina de sfecla, faina de peste marin, ulei de in, ulei de rapita amandoua presate la rece; pulbere de fructe din: roscova, ananas, papaya, banane, cirese acerolatice, mere, pere, afine, mango, zmeura; plante aromatice, faina de albus de ou, faina de alge, minerale,vitamine.
PS: Am cumparat sacul de Markus Muhle de la Pet Expo, duminica. O sa va povestim ce am vazut acolo zilele urmatoare.