joi, noiembrie 11, 2010

Supliment pentru articulatii

In cateva zile finalizam cura de vitamine si minetale pentru Momo. Noi ii dam primavara si toamna, cate o luna de fiecare data, suplimente pentru articulatii. Am facut comparatii intre diversele produse, ce contine fiecare, in ce procent si am ales K9 Complete Motion. Are si glucozamina, sulfat de condroitina, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, vitamina C, A, D, B etc. Luam un borcanel de 60 de pastile, care costa pe net 26 ron, deci e ok. E adevarat, contine calciu, de care multi se feresc pentru ca am inteles ca se poate depune pe coloana, in niste "ciocuri" care dau dureri ingrozitoare si pot duce la paralizie. Ramane de vazut daca e o chestie adevarata, sau o inventie semidocta. Exista insa multe suplimente pentru articulatii care nu contin calciu, ci doar condroitina si glucozamina.
Lui Momo nu ii place niciun fel de supliment, nu le suporta mirosul, desi am incercat cu diverse produse. Asa ca am gasit solutia: ii pisam pastilele cu o simpla presa (zdrobitor) de usturoi peste niste iaurt, kefir, sana etc. Le lipaie cu fericire in fiecare dimineata. Dupa ce il spalam pe picioare, se infiinteaza in bucatarie, sta cu botul pe sus, asteptandu-si si el portia.

Evident ca vine si Maya, ea isi face aparitia peste tot, unde vrei si mai ales unde nu vrei. Ei insa nu ii place "acritura": iaurtul, kefirul. Ea vrea lapte. Pana nu ii turnam si ei niste lapte in castronelul ei special, nu ne lasa in pace, ne cheama disperata sa isi bea si ea lapticul.
Pisicii ii mai plac bucatelele de pui fiert (piept, nu pulpe), eventual putin cremvusti de pui si, mai ales, crema de vanilie. E innebunita dupa crema de vanilie. Daca cineva mananca in casa asa ceva, automat trebuie sa isi ia si ea partea ei.

PS: Lui Momo i-am mai dat, de-a lungul timpului, Hokamix Gelenk plus (cand era mic am luat. Acum e enorm de scump, un borcanel de 400 de pastile costa vreo 5-6 milioane), Gelenk tabs (facute doar din produse lactate, cereale si uleiuri), dar si, bineinteles, PetPhos pe care i l-am dat tot timpul pana la un an. Noi nu am facut pauza, adica sa ii administram Petphos 2 saptamani, apoi 2 saptamani pauza. Nu stiam si cand am intrebat, medicul ne-a spus sa ii dam cum scrie pe prospect, adica fara pauza.

Momo era cam rahitic si predispus la probleme cu picioarele, asa ca nu am facut pauza deloc in administrarea Petphosului - nu stim daca a fost bine ce am facut, dar s-a dovedit a fi ok, pana la urma. Hokamixul, in schimb, a fost foarte bun. S-au vazut rezultatele. Momo a schiopatat cand era mic cam de toate picioarele, asa ca am ales cea mai eficienta solutie atunci. Cred ca am dat vreo 3-4 milioane pe borcanelul de Hokamix, dar a avut efect. Evident, la pretul asta, nu am mai luat de atunci.

Cainii pana intr-un an (chow chow, dar poate si altii) mai schiopateaza uneori, le cresc picioarele, articulatiile se dezvolta rapid si daca fac efort, schiopateaza. Noi il invatasem si prost pe Momo, sa sara toate gardurile pe care le vedea. Pe la un an si putin a ajuns sa sara un gard de un metru jumatate, cand se fugarea cu un boxer in joaca. Ziceai ca ogar, numai ca la picioarele lui scurte de chow chow, un asemenea efort e semnificativ. Acum l-am dezvatat, dar iar a inceput sa sara un gard, cand se duce pe locul lui care si l-a ales sa faca caca, intr-un spatiu larg, cu iarba, dar ingradit cu un gardulet mic.